Връзка 100 пъти по-бърза от Wi-Fi | webcafe.bg
Mobilecafe

Връзка 100 пъти по-бърза от Wi-Fi

лебовскиMobilecafe, по Mic.com
29.11.2015, 22:58 (обновена 30.11.2015, 18:27)
Wi Fi

Скорошни експерименти на стартиращата компания от Ню Делхи Velmenni са използвали "Li-Fi" за предаване на данни със скорост 1 гигабит в секунда

С разрастването на Интернет, нараства и отчаяната нужда от скорост. Към 2019 г. се очаква да имаме 10 млрд. устройства в света, предаващи квинтилиони байтове данни всекидневно, което означава огромни обеми в свят, където към глобалната мрежа са свързани 4.2 млрд. души. Само за няколко десетилетия сме преминали от комутируем достъп до Интернет (т.е. чрез домашния телефон) през DSL и към стандарти като високоскоростен достъп и Wi-Fi.

Какво предстои за в бъдеще? Лъчи светлина, преминаващи неуловимо бързо за окото

Скорошни експерименти на стартиращата компания от Ню Делхи Velmenni са използвали "Li-Fi" за предаване на данни със скорост 1 гигабит в секунда - приблизително 100 пъти по-бързо от традиционните Wi-Fi мрежи, съобщава International Business Times.

Li-Fi теоретично се обсъжда от години. Освен скоростта, една от атрактивните му страни е, че няма да е нужна цялостна инфраструктурна промяна на високоскоростната мрежа, за да бъде стандартизиран той. Останалата част от електромагнитния спектър е претъпкана с тежко регулирани радиовълни и други тромави стандарти, заемащи място, но светлината е недостатъчно използвана за комуникация на данни.

Едновременно плюс за сигурността и за околната среда

По-високата скорост не е единствената потенциална полза от Li-Fi. Технологията се възползва от друга нашумяла технология на бъдещето: LED крушките, които може и да са малко по-скъпи от традиционните крушки с нажежаема жичка, но издържат по-дълго и са по-полезни за околната среда. Съответно снабдяването на дома с Li-Fi крушки би имало ефекта от осигуряване на по-енергийно ефективна устойчива технология във все повече домове.

Това може да е по-добре и за сигурността. Хакерите, седящи в коли и кафенета, могат да използват вашата Wi-Fi връзка като начин да се доберат до поверителната ви информация, като просто се свържат към същата мрежа като вас. Li-Fi може да бъде локализиран просто чрез дръпване на завесите. Както пише Science Alert:

За разлика от Wi-Fi предавателите, оптичните комуникации са ограничени до стените на помещението. Това ограничение донякъде се приема за минус на Li-Fi, но и предлага основно предимство - много високата сигурност: ако завесите са дръпнати, никой извън помещението не може да подслушва трафика. Масив от светлинни източници на тавана би могъл да изпраща различни сигнали до различни потребители. Мощността на предавателя може да бъде локализирана, използвана по-ефективно и да не предизвиква смущения при близките Li-Fi източници. Липсата на радиочестотна интерференция е друго важно предимство пред Wi-Fi.

Като цяло, скоростта изглежда ще е най-привлекателният аспект за повечето потребители

Вече със сигурност се нуждаем от по-бърз трафик в ерата на Netflix, изтегляеми видеоигри и други голямоформатни медии, проникващи в домовете ни чрез канали, достатъчно големи, за да пренасят такива обеми от данни. Когато тези канали станат още 100 пъти по-дебели, какво ще прехвърляме през тях?

Oще: li-fi  wi-fi  доставчик на интернет  достъп до интернет  интернет  светлина  скорост на връзката  технологии  технологична компания  технологични гиганти  технология 


Още от Бъдещето

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.07.2015, 15:05

1 e-mil | 30.11.201522:08

Ми той проблемът с трафика не е в скоростта на домашната мрежа. Тя и сега може да стане много бърза лесно и относително евтино. Забавянето е между твоя рутер и доставчика и най-вече - между доставчика и света. Там е тясното гърло, а не в липсата на LED крушки в хола.
   

оценка

+1 -0