Копачите на криптовалути са новата пречка да открием извънземен разум | webcafe.bg
Mobilecafe

Копачите на криптовалути са новата пречка да открием извънземен разум

лебовскиMobilecafe, по Би Би Си
14.02.2018, 16:55 (обновена 16.02.2018, 14:16)
телескоп, телескопи

Снимка: © Getty Images

Причината - добрите видеокарти са все по-труднодостъпни

Учените, които следят сателитите по света с надеждата да открият сигнали от извънземен разум, срещат все повече трудности в това да се сдобият с необходимия им за целта хардуер. Радио-астрономите посочват нова, необичайна причина за това - "копачите" на криптовалути.

SETI е общото наименование на организации и проекти, занимаващи се с търсене на интелигентен извънземен живот. Те искат да разширят дейността си към нови обсерватории. Проблемът е, че компютърните чипове, които им трябват, са недостатъчно на брой и стават все по-скъпи.

Изследователите искат да използват най-новите модели графични процесори, но търсенето им се е увеличило значително в последните месеци, благодарение на манията по виртуалните валути.

Това от своя страна ограничава възможностите да получим отговор на въпросите "Сами ли сме във Вселената?" и "Има ли някого там?".

"Копаенето" за криптовалути като биткойн и етериум изисква свързването на процесорите към глобалната мрежа, за да започнат да ги използват за разрешаването на сложни математически пъзели. Така протича процесът по валидиране на транзакциите, извършвани от хора, които ползват въпросните валути.

Като възнаграждение за тази дейност "копачите" получават определена сума в криптовалута с надеждата тя да се окаже доходоносна и във фиатни пари в някакъв момент.

Графичните процесори всъщност са чипове с висока производителност и отдавна не се използват (само) за възпроизвеждането на видеоигри. Те могат да бъдат събирани в конфигурации и използвани от всеки, заинтересован от обработка на огромни количества данни. В това число влизат както "копачите" на криптовалути, така и радио-астрономите.

Хората от SETI искат да сканират колкото се може повече честоти, защото никой от тях няма представа каква честота биха използвали извънземните, за да се свържат с нас.

Затова те прослушват голям брой различни сигнали, независимо дали са на AM или FM дължина на вълните. Всичко това отнема доста компютърна мощност. Някои от телескопите на SETI разполагат с по 100 видеокарти на едно място, които предават данните от внушително много източници.

Тези телескопи могат да уловят и най-слабите радиовълни, които се излъчват от други места в космоса към нашата слънчева система. Колкото и вълнуващо да звучи това, най-често вълните идват от природни феномени като угасващите звезди.

В момента SETI се опитва да разшири капацитета си за анализ на две места - Уест Банк в Западна Вирджиния и Паркс в Австралия. Но институтът е спънат от споменатите вече трудности в доставките на графични процесори.

Въпросът не е в парите - средствата ги има, но търговците казват, че нямат наличности. По-рано през тази година стана ясно, че геймърите също се сблъскват с проблеми - видеокартите поскъпват, най-вече заради добива на етериум. Той може да се "копае" и с обикновени потребителски чипове.

Един от най-големите производители на видеокарти - Nvidia - се измъкна с оправданието, че дистрибуторите и търговците трябва да си правят по-добре сметката, за да отговорят на изискванията на пазара. Явно не само радио-астрономите страдат от създалата се ситуация.

Група учени, които търсят следи от радиовълни, излъчени от най-ранно появилите се звезди във вселената, наскоро изненадващо откри, че цената на видеокартите, които иска да закупи, е скочила двойно.

Екипът също е в процес на разширяване и покриване на нови телескопи и за целта използва дарение от американската Национална научна фондация. Един от телескопите, който ще използват, се нарича ХЕРА - съвместен проект на САЩ, Великобритания и Южна Африка.

Той е проектиран да "слуша" дори и най-нискочестотни радиовълни. Графичните процесори са необходими, за да може ХЕРА да събира данните от многото по-малки радиотелескопи, с които е свързан. Така синтезира значително по-голямо количество информация. Преди три месеца проектът по ХЕРА получава бюджет за видеокартите, които тогава струват по 500 долара всяка. В момента същите видеокарти са на цена около 1000 долара.

От екипа казват, че няма да успеят да издържат на това увеличение, ако тенденцията се запази. Дори и сега те използват средства от фонда им за извънредни ситуации, но в крайна сметка накрая ъпгрейдът ще им излезе с 32 хил. долара по-скъпо от предвиденото.

Освен това са загрижени, че работата им в бъдеще може напълно да бъде замразена.

Благодарение на скорошния бум в цените на криптовалутите, добивът им стана изключително популярен. "Копачите", които се стремят към печалба на биткойни, се прехвърлиха към използването на Asic чипове, специално проектирани за целта. За другите виртуални валути обаче е достатъчно да разполагате със стандартни потребителски видеокарти.

Те могат да са сравнително ефективни в добива на криптовалути. Няма да изкарате милиони долари, но ако съберете 12 или 24 графични процесора в обща система, ще си върнете инвестицията за около шест месеца.

Конкуренцията в търсенето на видеокарти идва и от това, че за разлика от Asic, те са многофункционални.

На опашката след астрономите, геймърите и "копачите" се нареждат и хакерите. Последите използват графичните процесори за хакване на пароли, тъй като изчислителната мощ им помага да правят милиони опити за разбиване на кодовете.

За да се уверите в това, достатъчно е да погледнете в платформа за търговия като eBay и да видите, че цените на видеокартите са доста завишени. Ако истерията по криптовалутите продължи, ще става все по-трудно да се намерят и доставчици на графичните процесори, и достатъчно количество от тях, за да задоволи потребностите на всички.

Oще: биткойн  биткойни  видеокарта  виртуална валута  виртуални пари  графичен процесор  етериум  извънземен разум  извънземни  изчислителна мощност  контакт с извънземни  копаене на биткойни  криптовалута 


Още от Бъдещето

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 12.09.2012, 22:25

5 Уточнител | 15.02.201819:55

ЕДНО ВРЕМЕ

тия дето "гонят Михаля", ги наричаха "обикновени глупаци", сега тия жертви на обсесията за зелените човечета, ги наричат "търсачи на извънземни". O tempora, o mores!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.02.2018, 18:50

4 Ману | 15.02.201819:11

Тези остарели понятия и тази объркваща пропаганда доста се изтъркаха вече.
Извънземен и земен,а той в същноста си земният всъщност е извънземен.Човека има космически произход и еволюцията му е преминала през няколко планети до момента и продължава и по други към сегашният момент и в бъдеще време.
За да стигне до тази си форма човешката същност е преминала инкарнации на Марс,Сатурн,Луна и др. и ще продължи по пътя си към други небесни тела според еволюционния си статус.
Това със търсенето на извънземни е като стара прескачаща грамофонна плоча,то обслужва частни и военни интереси с цел финансова облага.
Разум извънземен има и висш и нисш,но разума земен е кът и по-скоро висшия.Затова развивайте се в разум и съзнание защото "каквото почукало това се обадило" гласи стара народна поговорка която изхожда от още по-стар вселенски неизменен закон-подобното привлича подобно.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 15.02.2018, 15:01

3 Калина Калиновска.10211417789585301 | 15.02.201815:04

"Затова те преглеждат голям брой различни сигнали, независимо дали са на AM или FM дължина на вълните. "
ТОВА са видове модулации... а се наричате журналисти....
https://en.wikipedia.org/wiki/FM_broadcasting
https://en.wikipedia.org/wiki/AM_broadcasting
https://en.wikipedia.org/wiki/Radio_spectrum
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

2 TheRock | 15.02.201810:30

Извънземни няма!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 04.10.2010, 20:33

1 Гризли | 15.02.201809:55

Брей, от толкова години ги търсим тия извънземни и точно сега, точно преди да се свържем с тях и хоп, изпуснахме ги... Заради някаква криптовалута и някакви видеокарти...

Бедни, бедни извънземни! Ще си останете ненамерени...
И бедни, щото с тая криза за видео карти няма да може да се пробвате да покопаете малко и вие..
Ама вие сте си виновни - да се бяхте обадили досега! Вече край...
Смее се
   

оценка

+2 -0