Смартфонът ще предвижда нервни сривове | webcafe.bg
Mobilecafe

Смартфонът ще предвижда нервни сривове

Mobilecafe, по Yahoo, Slate
05.08.2014, 18:31 (обновена 02.12.2014, 16:58)

1 от 2 снимки Назад Напред

жени телефони

Снимка: © Getty Images

Може и да изглежда рисковано да се съгласите да пращате записите от телефонните си разговори в незнайна база данни. Но PRIORI въобще не разглежда съдържанието на разговорите, а просто търси модели в говорните характеристики

Смартфонът може да ви каже къде точно се намирате, колко крачки сте изминали и дали самолетът ви ще излети навреме. Но доколко може да разпознае психическото ви здраве?

Предстоящото ново приложение за Android, наречено PRIORI, има амбициозната цел да облекчи емоционалните лъкатушения на хората, страдащи от биполярно разстройство по идеен начин: като следи определени характеристики на гласа им, докато говорят по телефона.

Така програмата, разработена от Университета в Мичиган, ще може да предвижда предстоящи пристъпи на депресия или еуфория и да предупреждава потребителя за тях.

Биполярното разстройство, характеризиращо се най-вече с резки промени в настроението, е особено разпространено в Щатите, където един на 50 души над 25 г. страда от някаква форма на заболяването.

За да го засича, PRIORI ще използва един от най-честите му симптоми - гласовите характеристики. Пациентите, претърпяващи пристъп на еуфория, обикновено говорят с кратки, учестени фрази, а тези в депресивни състояния са по-раздразнителни и по-малко енергични в дикцията си.

Няколко скорошни изследвания показват още, че паузите в говора и треперенето на гласа също са доста показателни за моментното състояние на страдащите от биполярно разстройство.

Приложения на щастието

Макар че приложението все още е в тестова фаза, по последни данни то може с точност да предвиди промяна в състоянието на потребителя през 65% от времето.

Щом свалите и инсталирате PRIORI на телефона, програмата започва да записва разговорите ви (за да спази законите, записва само вашия глас, но не и този на отсрещния човек), след това събира аудиото от тях, криптира го и го праща в лаборатория на Университета в Мичиган, където друга програма анализира данните от него.

Приложението въобще не взима предвид съдържанието на разговорите и се интересува само от неща като сила на гласа, паузи, честота на говорене и интонация.

Това далеч не е първият app, целящ да следи или подобри психическото ни състояние. Всъщност т. нар. „приложения на щастието" се множат с бясна скорост.

Миналата година учени от Дартмаут създадоха приложението FOCUS, помагащо на болните от шизофрения да се справят с болестта си. Parkinson's Voice Initiative е друг подобен проект, който успява да диагностицира болестта на Паркинсон чрез 10-секундни гласови записи с точност 98,6%.

Oще: android  app  priori  анализ  биполярно разстройство  глас  данни  депресия  диагноза  заболяване  настроение  приложение  приложения на щастието  разговор  смартфон  телефон 


Още от Бъдещето

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани