Роботи направиха флашмоб | webcafe.bg
Mobilecafe

Роботи направиха флашмоб

Mobilecafe, по БТА, The Register
15.08.2014, 16:38 (обновена 02.12.2014, 16:55)

"Килоботите" са малки по размер, но това не им пречи да изглеждат застрашително

Американски учени създадоха армия от над 1000 роботи, която може да се самоорганизира и подрежда в определени формации без почти никаква човешка намеса. Роботите са способни да се организират по примера на мравките и пчелите и да образуват цели колонии под различни форми.

Конструираните 1024 миниустройства, наречени "Килоботи", са оборудвани с малки вибриращи мотори, които им помагат да се придвижват с приплъзване. Техният софтуер симулира три базови колективни поведения и те могат да общуват помежду си с инфрачервена техника, да се самоорганизират и да формират морска звезда, буквата К и други фигури.

Засега "Килоботите" допускат някои дребни грешки при подреждането си, но никога не се отказват от изпълнението на задачите.

Разработката е дело на екипа на проф. Радика Нагпал от Харвардския университет. Тя и други изследователи считат, че появата на по-усъвършенствани програми ще помогне на подобни рояци от мини роботи да се самоорганизират в случай на големи повреди или да се прилепват един за друг, както правят мравките, образувайки мост над водни препятствия.

„Все повече ще виждаме голям брой роботи да работят заедно, дали когато стотици от тях почистват околната среда и реагират при бедствия и аварии, или когато милиони самоуправляващи се коли ни возят по магистралите", казва проф. Нагпал.

Миналия февруари нейният екип демонстрира роботчета-строители, способни да конструират структури, подобни на тези на термитите. Те прибавяха нови елементи към структурите, пренасяха тухлички и градяха стълбища.

Учените вече публикуваха в интернет всички софтуерни програми и технически данни за новите „Килоботи" и се надяват и други да развият тяхната идея - която вероятно ще спечели популярност сред всички талантливи мегаломани, мечтаещи за световно господство.

Oще: армия  килоботи  колонии  роботи  роботика  софтуер  строители  термити  флашмоб  формации  харвард 


Още от Бъдещето

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.