Възходът на умния град | webcafe.bg
Mobilecafe

Възходът на умния град

Иво Цеков
01.10.2017, 11:35 (обновена 02.10.2017, 18:49)
Умни градове - Лондон

Изправени срещу предизвикателствата на свръхнаселеността, големите градове по света намират неочакван съюзник в лицето на новите свързани технологии

Webcafe започва инициатива с подкрепата на Vivacom, която цели да погледне напред в бъдещето на градовете ни. В поредица текстове за „умните" градове ще разгледаме различни аспекти на това как новите технологии навлизат в ежедневието ни и как Internet of Things, Big Data, комбинацията от софтуер и хардуер и свързаността между тях го променят.

Към 2050 г. около 70 процента от населението на света ще живее в градове. Как обаче ще се справим с това невиждано досега предизвикателство?

Едно от възможните решения са т.нар. умни градове - концепция, която доскоро звучеше като дигитална утопия, но днес вече бързо придобива облик. Идеята за място, където информационният поток и координацията между градската инфраструктурата позволяват да се сложи край на повечето проблеми от градския живот, никога не е била по-важна и по-близо до реализацията си. В последните години редица големи градове се опитват да използват събраните бази данни и напредъка в технологиите, за да се борят с предизвикателства като градската престъпност, заплахите за общественото здраве, задръстванията, икономическото неравенство и др. Това, от което мегаполисите се нуждаят днес, е добре да преценят възможните нови решения за изграждането на интелигентни мрежи от градски решения, които да бъдат ориентирани преди всичко към гражданите.

Сингапур

Градът-държава Сингапур е особен в много отношения и има амбициозната цел да се превърне в първата в света умна нация. Засега разположеният в Югоизточна Азия град е един от най-умните в света, прегръщайки новите технологии напълно. Почти всеки един аспект от ежедневното функциониране на Сингапур се наблюдава от сензори, които събират огромно количество данни. Информацията се обработва от софтуерна платформа, наречена Virtual Singapore, която позволява на властите да открият най-ефективни решения за управлението на 5-милионния град.

Тези решения обхващат типични за умния град инициативи като ефективно улично осветление, извозване на отпадъци и управление на паркоместата, до иновации като сензори в домовете за стари хора, които алармират медицинския персонал и близките, ако човек спре да се движи за дълго. Tele-Health пък е друга иновативна система, която позволява на пациентите да се срещнат с доктор без изобщо да напускат дома си.

Основното предизвикателство пред Сингапур днес е как да установи баланса между събираната информация и опазването на личното пространство на жителите. В последно време властите признават нуждата от по-голяма прозрачност и дават възможност на гражданите да се запознаят в подробности с това за какво точно се използват събраните данни.

Амстердам

Амстердам бе един от първите градове не само в Европа, но и в света, които прегърнаха идеята за внедряване на умната градска икономика. Още през 2011 г. холандският град започна да използва GPS данни, за да регулира и облекчава трафика в реално време. В резултат, днес в Амстердам има 25 процента по-малко коли и 100 процента повече скутери, отколкото през 2011 г. Беше обособена дори специална позиция на ръководител на техническата политика, който следи за въвеждането на умните инициативи. В града има над 80 пилотни проекта, засягащи най-различни сфери на градския живот. Един от тях помага на камионите за отпадъци да събират сметта с най-малко възможни спирки, а друг заменя платените паркометри с разплащане през телефона.

Проектът Smart Citizen позволява на гражданите да наблюдават нивото на шума и замърсяването на въздуха в различните квартали на града. Smart Work@IJburg дава възможност на жителите на най-новия район на Амстердам да използват алтернативно споделено работно място, вместо да пътуват до офисите и да причиняват задръствания по тесните улички. Climate Street помага на търговските зони да станат по-природосъобразни, а Quby е умна система за домашна енергия, която вече се ползва в други части на Европа и в Япония. В рамките на Vehicle to Grid пък батериите на електрическите превозни средства събират генерираната през деня енергия, за да я използват при пиковите часове привечер.

Дубай

От малко поселище в пустинята с няколко хиляди обитатели в началото на 20 век, днес Дубай е един от най-космополитните градове в света, обитаван от над 2.7 милиона души. Бързите темпове на растеж на населението му, карат превръщането на Дубай в модерен умен град да е необходимост, а не просто въпрос на избор. Системи и сензори в целия град събират огромно количество данни, които се захранват в централна платформа.

Снабден със своя Emirates ID номер, всеки гражданин може да получи достъп до стотици услуги, например да плати битови сметки, да научи най-добрия маршрут или да разгледа важна медицинска информация. По отношение на бюрокрацията, целта на властите е всичките 100 милиона документа, които се генерират в Дубай ежегодно, да станат цифрови - нещо, което не само ще улесни обществените услуги, но и ще спести над 144 тона въглеродни емисии на година.

Друга цел на самия шейх Мохамед бин Рашид ал Махтум е Дубай да стане най-щастливия град на света. За целта към всички правителствени сайтове, приложения и устройства има т.нар. измерватели на щастието, които отчитат нивото на удовлетвореност и щастие на гражданите. През 2016 г. Обединените арабски емирства бяха на 23-то място в света в "Световния доклад за щастието" на ООН. В същата година страната оглави Philips' Future Health Index, който измерва достъпността и интеграцията на модерни свързани здравни услуги.

Барселона

Като много други големи градове, Барселона също въвежда умни системи за паркиране и контрол на трафика, но испанският град е един от най-енергийно ефективните в света. Барселона има много по-високи стойности на слънчеви лъчи, отколкото повечето големи развити градове, и се възползва от това по най-добрия начин. Още през миналото десетилетие е прието изискване всички големи сгради в града да осигуряват собствена топла вода и да използват соларни панели. Общественият транспорт в Барселона е един от най-екологичните в света, благодарение на хибридните автобуси, които ползва. Освен това, в града има инициатива за колоездене, която дава достъп до 400 станции, откъдето може да се снабдите с велосипед срещу годишен абонамент или плащане през телефона.

Жителите на Барселона могат да се възползват от доста мобилни приложения, които им помагат за по-ефективно ежедневие: Transit използва кадри от пътните камери в реално време за планиране на най-удобния и бърз маршрут, а Bustia Ciutadana е платформа за обратна връзка от пътници и шофьори, където се подават сигнали за дупки по пътя или неработещо осветление. Всички събрани данни отиват в централна база, за да помогнат за бъдещото развитие на града. Чрез Barcelona Urban Lab Барселона има и политика за привличане на млади компании, които да внедряват пилотни технологии в града.

Сан Франциско

Разположен на относително малка площ, Сан Франциско е дом на почти един милион души и буквално се задушава - проблем, който се засилва от факта, че градът е построен предимно на трудни за строителство хълмове. В резултат, местните власти са от първите в света, които поглеждат към високите технологии като възможно решение. Общественият транспорт е оптимизиран за безконтактни разплащания и умната система за паркиране позволява на управата да регулира цените на различните места според наличността и нуждите.

Сан Франциско е водещо име сред инициативите за енергийна ефективност. Градът е на челно място по Leadership in Energy and Environmental Design (LEED) сертифицирани сгради в света. Нов закон изисква всички новопостроени сгради да отделят поне 15 процента от покривното си пространство за соларни панели. Властите се надяват това скоро да стане изискване за целия щат.

Лондон

Очаква се населението на Лондон да расте с един милион души годишно през следващите десет години. Ако това предизвикателство остане без отговор, то ще причини огромни трудности за британската столица и нейните обитатели. За щастие, там вече съществуват редица умни инициативи като схема за споделено пътуване с електрически мотопеди и повече от 300 умни паркинга.

Властите в Лондон ще превърнат река Темза в сериозен източник на възобновяема енергия, с която да осигурят топла вода и отопление на жителите на големия град. Вече започнаха инсталации на соларни панели за повишаване на зелената енергия. Тези системи се управляват дигитално за максимална ефективност и ограничение на вредните емисии.

Много са факторите, допринасящи за постепенното, но постоянно влошаване състоянието на планетата Земя. От едната страна са замърсяването на въздуха и водата, свръхпотреблението на храна и енергийни ресурси, от друга унищожаването на биологичното многообразие и промяната способността на здравите екосистеми да предоставят блага и услуги. И въпреки, че всеки един от тези проблеми е с голямо значение има един, чийто мащаби се разпростират върху всички останали. Този проблем е пренаселеността на планетата.

Изправени срещу предизвикателствата на свръхнаселеността, големите градове по света намират неочакван съюзник в лицето на новите свързани технологии

Науката е в състояние да произвежда по-добри средства за производство на храна, което позволява на семействата да се хранят повече гърла. Медицинската наука прави  много открития, благодарение на които човек е в състояние да се защити от смъртоносни по онова време заболявания. Комбинирането на увеличаването на предлаганите храни със значително намалената смъртност в следствие на болести, се превръща в отправна точка на пренаселеността.

Всичко това поставя огромни предизвикателства пред градовете на бъдещето, които са дом за много милиони хора. За да се справят с тези промени, модерните мегаполиси все по-често ще разчитат на всеобхватното използване на цифровите технологии. Тези технологии вече се въвеждат във всички области на управление на градския живот и са призвани да се превърнат в гръбнака на една голяма, интелигентна и свързана структура.

Oще: big data  iot  vivacom  wi-fi  амстердам  барселона  виваком  възобновяеми източници на електричество  градски велосипеди  дубай  електронна идентификация  интелигентно паркиране  лондон  примери  сан франциско  свързаност  сингапур  системи за видеонаблюдение  умни градове  умни системи 


Още от Бъдещето

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.