Господин Робот, кажи ми виц | webcafe.bg
Mobilecafe

Господин Робот, кажи ми виц

лебовскиМартин Дамянов
03.04.2015, 20:12 (обновена 11.04.2015, 16:02)
Изкуствен интерект

Снимка: © Getty Images

Ние, като хора разумни, нямаме търпение да чуем новината "Изкуствен интелект отказа да се сражава във война." Това ще бъде прелюдия към напускането им, заплюване в лицето преди шамара.

Мисля, че сме мързеливи, защото ежедневието няма навика да ни предлага сложни ситуации много-много. Затова се чувствайте предупредени - този текст засяга сложни теми.

Изкуственият интелект е научна дисциплина, която се занимава, чисто и просто, със създаването на интелект. Интелектът е способността за разсъждаване, анализ и образуване на инстинкти, на предразсъдъци, ако щете.

Знам, че започваме сухо, но сега следва веселата част.

За какво ни е изкуствен интелект, след като си имаме наш си, съвсем реален интелект, а и можем да създаваме интелект чрез "магията на зачатието".

Трябва ни, за да съкратим робството и вместо хора да заробим машини, което би било супер.

Оптималният изкуствен интелект ще може сам да разбира кое какво е, сам да се ориентира в нови, непознати ситуации, ще може да се учи. Върхът на сладоледа ще е, ако е способен да различава хумор, да твори изкуство, да има самосъзнание и несъзнавано и дори сам да създаде свой изкуствен интелект.

Общо взето, искаме да направим машина-човек, което от своя страна ще ни даде някаква теистична идентичност - ще бъдем богове на нещо значимо. Има, разбира се, вероятност тези машини-хора да си направят някаква форма на синдикат, а защо не и държава, с която да искат равни права. Това ще означава парадоксално, че сме богове на нещо (или някого), което е равно на нас, и така всъщност ще станем просто родители.

В медицината и на световните финансови пазари вече се използва изкуствен интелект, но той се базира на предварително зададени параметри.

Практически става въпрос за електронна механика - като в "Този див, див запад" с Уил Смит, само че в много малки, нищожни мащаби. Но в университета в Билефелд (Германия) учени правят робот, който се казва Хектор и който ще има самосъзнание - ще е наясно, че съществува и че е нещо, точно както ние с вас.

Доктор Холк Круз казва, че роботът им Хектор ще може да вижда себе си, както другите го виждат. Също така малкият Хектор може и да развие по-високи степени на разум като някакви зачатъци на разсъдък, на самостоятелна мисъл, единствено заради тази архитектура, без това да му е заложено предварително по някакъв начин.

Изкуствен интелект е възможен, но ще е необходимо много повече от знанието, което компютърните науки, неврологията и биологията ни дават, за да развием машини, които мислят човешки.

Това идва да ни каже, че ни трябва устойчива философска представа за това какво е съзнание, разсъдък и производните им. Иначе няма да можем да построим нищо, защо няма да знаем какво да строим. Следва въпросът дали въобще съществува съзнанието. Може просто да е като миризмата - впечатление, което имаме; мисъл, която само се усеща, но не подлежи на научен разрез.

Да речем, че има съзнание, защото иначе трябва да зарежем всичко и да се приберем по домовете. От там следва да разберем как работи то или по-важно - как работи несъзнаваното. Някой може да се запита също така как се изследва това несъзнавано щом като е несъзнавано. Това не би трябвало да е голям проблем при условие, че можем да изследваме субатомни частици. Като си вкъщи и гледаш как дърветата се клатушкат навън, знаеш, че духа вятър дори да не виждаш вятъра.

Вероятно до 2040-45 някъде машините ще могат да вършат, ако не всичко, което хората вършат, то поне една значителна част. До няколкостотин години пък ще се появят машини, които в интелектуален аспект са за нас, каквото сме ние за мравките. А тези машини от своя страна ще могат да построят още по-умни машини.

Тук идва въпросът какво ще правят тези машини с нас.

Един вариант е да ни сметнат за излишни и съответно - край с човечеството. От друга страна, щом са толкова интелигентни, едва ли ще пропилеят ресурсът, който представляваме.

Затова е по-вероятно да ни впрегнат в някаква дейност, най-лесно като отговорят на мъчния човешки въпрос "Какъв е смисълът на живота?" и така ни дадат стимул да работим с някаква полза.

Нищо чудно да убият част от човечеството, защото така или иначе сме прекалено много, или просто да спрат част от човечеството да се размножава и така да се намали населението по естествен, хуманен начин. Тази част със сигурност ще бъде определена по някакъв критерий и този критерий най-вероятно ще е интелектуален, защото каква полза от глупав човек.

И все пак не можем да направим нищо повече от предположения.

За да дадем достоверен отговор трябва да мислим като по-интелигентни от самите себе си същества, а това по дефиниция е напреки възможностите ни. Може машините просто да решат, че няма какво да правят на Земята, да си построят космически кораби и да си бият камшика към други планети и/или цивилизации - това звучи съвсем правдоподобно; това бих направил и аз, ако бях толкова умен.

Такава акция ще е най-великият и черен шамар, който човечеството някога е получавало. Интелигентни машини, обаче, не стават от днес за утре . Процесът отнема време и през това време машините 100% ще бъдат използвани за военни цели.

Ние, като хора разумни, нямаме търпение да чуем новината "Изкуствен интелект отказа да се сражава във война." Това ще бъде прелюдия към напускането им, заплюване в лицето преди шамара.

Има и други интересни и сложни неща - телепортация, пътуване по-бързо от скоростта на светлината, откриване на паралелни вселени... Само нека не бъдем хората, които седят на полето при братята Райт и си викат: "Това е невъзможно, но ще е супер, ако успеят."

Oще: ai  изкуствен интелект  интелект  компютър  машини  развитие на технологиите  разум  технологии  ум 


Още от Бъдещето

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 06.03.2015, 16:28

5 Solmyr | 06.04.201509:17

Интелектът е предизвикателство към творческите сили, другото е просто изчислителна техника.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.04.2015, 21:28

4 Kritik | 05.04.201521:43

Поздрави от Идо, а сега по същество - леко налудничаво посредствен анализ. Чест и почитания за хумора и сарказмът тук-таме, но реално субект на изкуственият интелект е външен за системата човек-човек такъв. За роботи изобщи да не говорим, тъй като програмирането на пространствените измерители за движение на един робот отнема огромен ресурс, за който трябва нова Революция в информацията като носител, за да стане факт някой полугоден да мие бързо, точно и изрядно чинии робот хуманоид Усмивка Интелектът не винаги е "инстинкти" - не се търси нов генетичен код я! А рационален програмен код, който отговаря на начина на мислене на човек. Мебду робот и интелект разликата е като от "вода на Марс" и "Извънземни зелени човечета със свръхразум". Загуба на време е да се сравняват несравними неща, за да се покаже хумор, г-н неРобот ;) Изкуственият интелект по-скоро ще е по-бърз от това, което можем да напишем и ще обезсмисли точно този акт Усмивка Парадоксът на Ръсел с мозъци Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.11.2014, 05:32

3 ImaIma | 04.04.201516:53

Всички сме гледали филми, цели книги. Както колегата споделил.

Но реално ние се страхуваме от тях и ще ги взимаме винаги за заплаха. От гледна точна на робота. Винаги може да ни бъде приятел и винаги ще може да мисли друго според действията на своя създател.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

2 boris | 04.04.201515:47

Затова се чувствайте предупредени - този текст засяга сложни теми.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Този текст е толкова простоват и повърхностен, че не си заслужава пространството на диска на сървъра ви.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 04.04.2015, 09:50

1 Филип Новаков.100000103387881 | 04.04.201509:52

Дан Симънс-Хиперион,Падането на Хиперион,Ендимион,Триумфът на Ендимион
   

оценка

+0 -0