15-те неща от бъдещето, които Бил Гейтс предсказа | webcafe.bg
Mobilecafe

15-те неща от бъдещето, които Бил Гейтс предсказа

Webcafe по Independent
11.07.2017, 00:45 (обновена 01.08.2017, 14:02)
бил гейтс, прогнози, бъдеще

Снимка: © Getty Images

Преди 20 години милиардерът направи няколко плашещо точни прогнози

През 1999 г. Бил Гейтс написа книга, озаглавена "Бизнес със скоростта на мисълта." В нея милиардерът прави 15 смели предсказания, които по това време сигурно са звучали абсурдно. Но всъщност прогнозите му се оказват пророчески.

Ето 15-те прогнози, които Гейтс е направил преди 20 години - и колко близо са те до сбъдването си.

1: Сайтове за сравнение на цени

Прогнозата на Гейтс: "Ще бъдат разработени автоматизирани услуги за сравнение на цени, които ще позволяват на хората да виждат цените в многобройни уеб сайтове, което ще ги улесни в намирането на най-евтиния продукт във всякакви браншове."

Какво наблюдаваме в момента: Можете лесно да потърсите продукт в Google или Amazon и да получите различни цени. Сайтове като NexTag и PriceGrabber са създадени специално за сравнение на цени.

2: Мобилни устройства

Прогнозата на Гейтс: "Хората ще носят със себе си устройства, които ще им позволяват постоянно да поддържат контакт и да извършват по електронен път бизнес-операции отвсякъде. Те ще могат да преглеждат новините, да проверяват полетите, за които имат билети, да получават информация от финансовите пазари, и да правят почти всичко друго върху тези устройства."

Какво наблюдаваме в момента: Смартфоните, а вече и смарт часовниците, правят всичко това.

Почти всеки голям производител на електроника предлага смарт часовник (digitaltrends.com)

3: Незабавни разплащания и финансиране онлайн, по-добро здравеопазване през уеб

Прогнозата на Гейтс: "Хората ще плащат сметките си, ще контролират финансите си и ще комуникират с лекарите си през Интернет."

Какво наблюдаваме в момента: Технологията не е успяла още да промени здравеопазването по начина, по който Uber го направи с транспорта, но сайтове като ZocDoc се опитват да улеснят намирането на лекар и записването на час. Стартъпи като One Medical и Forward се опитват да променят лекарските услуги, като предлагат месечни абонаменти за онлайн и базирано на данни здравеопазване.

Можете също вече да вземате кредит онлайн чрез сайтове като Lending Club и с лекота да извършвате разплащания през сайтове и приложения като PayPal и Venmo.

4: Персонални асистенти и интернет на вещите

Прогнозата на Гейтс: "Ще бъдат разработени ‘лични спътници'. Те ще свързват и синхронизират всичките ви устройства по интелигентен начин, независимо дали са у дома или в офиса, и ще им позволяват да обменят данни. Устройствата ще проверяват имейла ви или нотификациите ви и ще показват информацията, която ви е необходима. Когато отивате в магазина, можете да им кажете какви рецепти искате да приготвите, и те ще подготвят списък със съставки, които трябва да купите. И те ще информират всички устройства, които използвате, за покупките и графика ви, като ще им позволяват автоматично да се адаптират към това, което правите."

Какво наблюдаваме в момента: Google Now, интелигентен помощник, който работи в мобилните устройства, започва да върви в тази посока. Междувременно смарт устройства като Nest събират данни за дневния ви график и автоматично променят температурата на къщата.

Google Home е удобен помощник за дома (gadgetflowcdn.com)

Има също така и голяма вълна от контролирани гласово устройства, като Amazon Echo и Google Home, от които можете да поискате да ви прочетат имейла ви, или да ви напътстват в рецептите, докато готвите.

5: Онлайн контрол на дома

Прогнозата на Гейтс: "Постоянно видео от дома ви ще стане разпространена практика, като ще ви информира кога някой ви търси, докато не сте у дома."

Какво наблюдаваме в момента: Google купиха Dropcam, производител на домашни охранителни камери, за $555 млн. през 2014 г. Това обаче беше само началото - Ring произвеждат малка камера в звънец, която може да ви покаже кой стои пред вратата. Има дори камери като Petcube, които ви позволяват да контролирате лазер, така че да играете с домашните си любимци, когато сте далеч от дома.

6: Социални медии

Прогнозата на Гейтс: "Ще бъдат популярни частни уеб сайтове за приятелите и роднините ви, които ще ви позволяват да чатите и да планирате събития."

Хората все по-често контактуват чрез социалните мрежи

Какво наблюдаваме в момента: 2 млрд. души вече използват Facebook, за да виждат какво правят приятелите им и да планират събития. Съществуват също и Snapchat, Instagram, WhatsApp и Facebook Messenger, наравно с експлозия от други по-малки социални мрежи, които предостатъчно сбъдват тази прогноза.

7: Автоматизирани промо-оферти

Прогнозата на Гейтс: "Софтуер, който знае кога сте купили билети за пътуване, използва тази информация, за да предлага какво да правите на целевата дестинация. Той предлага развлечения, занимания, отстъпки, оферти и по-ниски цени за всичко, в което желаете да участвате."

Какво наблюдаваме в момента: Туристически сайтове като Expedia и Kayak предлагат оферти на база минали покупки на потребителя. Google и Facebook могат да предлагат промо-реклами на база локацията и интересите на потребителите. Airbnb, който позволява на хората да отсядат в домове, вместо в хотели, започна да предлага специализирани пътувания, така че да можете да живеете като местните хора.

8: Спортни дискусионни сайтове на живо

Прогнозата на Гейтс: "Докато гледате спортно състезание по телевизията, услуги ще ви позволяват да обсъждате какво се случва вреално време, и да участвате в състезания, където да гласувате за това кой смятате, че ще спечели."

Какво наблюдаваме в момента: Много социални медии предлагат това, като Twitter е очевидният лидер - и дори се предлага стрийминг на някои мачове. Можете също да оставяте коментари в реално време на спортни сайтове като ESPN.

9: Умни реклами

Прогнозата на Гейтс: "Устройствата ще имат умни реклами. Те ще знаят тенденциите в покупките ви и ще показват реклами, адаптирани според вашите предпочитания."

Какво наблюдаваме в момента: Просто погледнете рекламите, които виждате във Facebook или Google - повечето онлайн рекламни услуги разполагат с такава функция, където рекламодателите могат да таргетират потребители на база историята на кликовете им, интересите им и досегашните им покупки.

10: Връзки към сайтове по време на тв предавания на живо

Прогнозата на Гейтс: "Телевизионните предавания ще включват връзки към релевантни уеб сайтове и съдържание, които допълват това, което гледате."

Какво наблюдаваме в момента: Почти всяка реклама в наши дни приканва зрителя да посети уеб сайт, да следва компанията в Twitter, или да сканира QR код, за да я добави в Snapchat. Рядко е да видим предаване без връзки към уеб сайтове.

11: Онлайн дискусионни форуми

Гражданите вече могат да комуникират както помежду си, така и със световните лидери (Twitter)

Прогнозата на Гейтс: "Обитателите на градове и държави ще могат да провеждат интернет-базирани дискусии, свързани с въпроси, които ги засягат, от рода на местна политика, градско планиране или безопасност."

Какво наблюдаваме в момента: Повечето новинарски сайтове имат раздели с коментари, където хората могат да провеждат дискусии в реално време, а много сайтове имат и форуми, където хората да питат и да отговарят на определени въпроси. Twitter и Facebook изиграха роля в политически революции в Либия, Египет и Тунис, както и в движението Black Lives Matter в САЩ.

12: Базирани на интереси онлайн сайтове

Прогнозата на Гейтс: "Онлайн общностите няма да се влияят от местоположението ви, а от вашите интереси."

Какво наблюдаваме в момента: Всякакви новинарски сайтове и онлайн общности се фокусират върху конкретни теми. Много новинарски сайтове са се разширили и включват отделни "вертикали", предлагащи по-задълбочено отразяване по дадена тема. Reddit е отличен пример за уеб сайт, разделен на подгрупи, "събредити", които се фокусират върху интереси, а не върху това кого познавате или къде се намирате.

Reddit е не само новинарски сайт, но и създава общности по интереси

13: Софтуер за управление на проекти

Прогнозата на Гейтс: "Мениджърите на проекти, които се опитват да съберат екип, ще могат да го сторят онлайн, като опишат проекта и получат препоръки за хора на разположение, които биха отговорили на техните изисквания."

Какво наблюдаваме в момента: Голяма част от софтуера за управление на работния процес в корпоративния бизнес прави революция в начина на набиране на хора, сформиране на екипи и даване на задачи на другите.

14: Онлайн набиране на кадри

Прогнозата на Гейтс: "По подобен начин хората, търсещи работа, ще могат да намират възможности за заетост онлайн, като обявяват интересите, нуждите и специализираните си умения."

Какво наблюдаваме в момента: Сайтове като LinkedIn позволяват на потребителите да качват своите автобиографии и да си намират работа на база интереси и нужди, а работодателите могат да търсят кадри на база специализирани умения.

LinkedIn е сред най-предпочитаните начини за търсене на работа и набиране на кадри

15: Социален бизнес софтуер

Прогнозата на Гейтс: "Компаниите ще могат да се конкурират за заетост, независимо дали целта е строителен проект, снимки на филм или рекламна кампания. Това ще е ефективно и за големи компании, които искат да аутсорснат работни процеси, с които обичайно не се занимават, и за фирми, търсещи нови клиенти, и за корпорации, които нямат предпочитан доставчик на желаната услуга."

Какво наблюдаваме в момента: Голяма част от корпоративния софтуер се фокусира върху социалните аспекти, така че потребителите могат да се свързват с други компании и да започват дискусии, водещи до по-мащабни проекти, директно в приложенията. Така наречената "поръчкова икономика", със сайтове като Upwork, позволява на големите фирми лесно да се свързват с фрилансъри-дизайнери, автори или инженери, за да вършат те работа, която компанията се стреми да аутсорсне.

Oще: бизнес софтуер  бил гейтс  визионер  интернет  мобилни устройства  набиране на кадри  онлайн услуги  онлайн форуми  предсказаниям бъдеще  сайтове  социални медии  технологии  умни реклами 


Още от Бъдещето

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

7 Дракон с кисело зеле | 12.07.201709:58

Бтв, забраната намерих начин да я преодолея за точно пет минути. Много е лесно.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

6 Дракон с кисело зеле | 12.07.201709:47

Уебкафе, когато станете достойна за уважение медия и спрете да бомбардирате малкото си останали читатели с безумно количество реклама, ще настоявате да не използваме адблокер. Това никога няма да стане. Просто да си знаете.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 25.11.2011, 22:27

5 vV | 12.07.201709:25

@zDvera, аз съм с OS X 10.8.4 и от седмица скайпът ми е спрян, защото трябвало да гo повдигна MacOS-ът на 10.12.5. Обаче, аз не искам да го повдигам, защото това ще ми унищожи живота. Например, новите Prallels не поддържат Window XP, а точно то е, под което се движат всичките ми програми с които работя, да не говорим, че е най-лекото и удобно като VM (7 не е зле, но е тегаво докато се зареди). Е, какво, Microsoft прави услуга на Apple ли, да им пробутва новата ОС? Ми, не ми трябват новите им боклуци, за да си върша работата. Имам си всичко. В никакъв случай не искам да ползвам и облаци. Е, какво му е доброто на скайпа? Ако имаш идея как да се реши въпросът, с удоволствие ще я чуя. Благодаря.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.07.2015, 15:05

4 e-mil | 12.07.201700:44

А... добро утро! Миналата есен изтърсихте, че през 2002, когато излезе филмът "Специален доклад" никой не бил чувал за смарт технологии. Тогава ви споменах тази книга, но ви е домързяло да я прочетете, ами трябваше "Индепендънт" да ви я смели.
https://www.webcafe.bg/id_1264611694/slide_4_10_ot_nay-dobrite_filmi_s_kompyutarno_generirani_obrazi
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2010, 21:26

3 zDvera | 11.07.201720:36

Хари лошо да си тъп , а още е по-лошо да си неграмотен !
Вече дори има skype for business.И вече скайп е облачно базиран.
И store приложение е в пъти по-леко от desktop , но то не е за идиоти като теб.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.10.2013, 15:00

2 maznislav | 11.07.201710:56

Егати предсказанията. Направо mindblown както се казва... Ако някой се изненадва от т.нар. "предсказания" в тази статия явно е живял в 70-те години и след това директно се е транспортирал в 2010-та примерно.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

1 Harry | 11.07.201708:34

Ето ви едно предсказание:

" Майкрософт купи скайп - приложението ще става все по-бъгаво, консумиращо ресурси и нестабилно с всяка следваща версия, докато накрая изобщо спре да функционира също като цялата майкрософт платформа и потъне в забвение."
   

оценка

+3 -1