Марс се оказа далеч за Мъск, но Луната - не | webcafe.bg
Mobilecafe

Марс се оказа далеч за Мъск, но Луната - не

Webcafe по Wired
04.08.2017, 11:19 (обновена 06.08.2017, 17:12)
илон мъск, мъск, елон мъск, spacex

Снимка: © Getty Images

SpaceX обмисля база на Луната като междинна станция

Измина по-малко от година откакто по време на дискусия в Гуадалахара, Мексико, Илон Мъск обяви своите планове да засели хора на Марс. За целта той посъветва аудиторията да почерпи знания от класики като "Пътеводител на галактическия стопаджия" и "Бойна звезда Галактика". Това се случи на сцената на Международния астрономически конгрес.

Мъск описа огромен пътнически кораб, в който човек може да открие най-важното за едно щастливо пътуване, например кино и ресторант. Космическата му програма SpaceX се надяваше да осъществи тези луксозни полети до Марс не по-късно от началото на 2030-а година.

Интересен обрат в събитията обаче ни показва, че оригиналната версия на Мъск за пътуване до Марс вече не е най-приоритетната му цел.

Наскоро по време на дискусията по космическите въпроси във Вашингтон, Мъск засегна теми като контрола над изкуствения интелект и евентуалния потенциал да се разрази междупланетна война. Освен това той откровено разкри, че пред SpaceX и пред построяването на град на Марс все още стоят твърде много препятствия.

Към момента SpaceX замразява плановете си за колонизация на Марс и се концентрира върху нова, по-близка цел - база на Луната, която може да помогне за осъществяването на мисията.

Откъде идва промяната в курса на SpaceX? Основаната от Мъск компания непрекъснато се хвалеше със специалната си технология за кацане, която е замислена като новата версия на техния космически кораб Dragon. Планът на SpaceX беше да оборудва новата версия на Dragon с четири малки SuperDarco двигателя. Корабът трябва да е подходящ и за пасажери, и за пренасяне на товар.

Освен това се предвижда да е снабден с разгръщащи се крака за кацане, които да позволяват приземяването да бъде навигирано. Първоначалните опити се предвижда да бъдат на Земята, за да е сигурно успешното кацане на Марс. SpaceX бяха толкова уверени в успеха си, че Мъск стигна още по-далеч - той каза, че скоро ще разполага с космически кораб, който може да кацне на произволно избрана планета от Слънчевата система.

Мисията е наречена "Red Dragon" заради целта й - Марс, Червената планета. Част от нея е в съструдничество с НАСА, от ъдето SpaceX ще вземат данни за кацането, тестови технологии за комуникация и план за потенциално пренасяне на микроби от Земята, които трябва да започнат да се развиват на Марс. Разбира се, НАСА има и собствени амбиции и планове да изпрати хора на Марс на борда на космическия кораб "Орион" не по-късно от 2040-а.

Мъск обаче сравнява "Red Dragon" с влак, който спокойно напуска гарата и се отправя към следващата си дестинация, доставяйки на Марс товар и необходимите научни знания, за да се подготви планетата за мисията, в която ще участват и хора. Но към момента SpaceX спират да правят планове за интерпланетарното бъдеще на човечеството.

Причините? "Red Dragon" не съответства напълно на плановете на компанията за пътуване до Марс и с него кацането на Червената планета ще е много трудно. Технологията на втората версия на Dragon работи, но ще е необходим много труд по нея, за да достигне стандартите за безопасност на НАСА, с които кораб с хора на борда може да бъде приземен безопасно.

Според Мъск към момента не е рентабилно да се хабят средства за завършването на Dragon и мисията към Марс може да бъде организирана далеч по-добре. Той има намерение SpaceX да кацне и то с далеч по-голям космически кораб.

SpaceX отбеляза най-натоварената си година и добави в арсенала си много възобновяеми ракети, както и осъществи най-много изстрелвания в Космоса, откакто е основана. Компанията успя да използва повторно ракетите Falcon 9 и Dragon капсулата за товар. Въпреки това "Red Dragon" е огромна крачка и то в непознатото - далечния Космос.

Пътуването на "Red Dragon" по план трябваше да започне с поставянето му на върха на тройно подсилена ракета Falcon - известна с многото си отлагания за излитане ракета, която според Мъск има двойно по-голям товарен капацитет от Falcon 9. По време на пресконференция във Вашингтон Мъск покани зрителите и тези, които гледаха на живо стрийминга в интернет, да наблюдават излитането на ракетата от Космическия център Кенеди. После обаче допълни, че е истински късмет, че тя не е достигнала до земната орбита.

Това изказване не предвещава нищо добро за първоначалните амбиции на Мъск за мисия до Марс. Той каза, че новият Falcon не може да бъде изпробван наземно, тъй като механизмите му са твърде сложни. И допълни, че разработването му се оказва далеч по-трудно, отколкото SpaceX са предполагали, признавайки, че компанията е била твърде наивна в намеренията си.

Освен че изисква едновременното запалване на 27 двигателя, Falcon изисква и промени в аеродинамиката, повишаване на вибрациите и огромен тласък, който поставя капацитета на ракетата под истинско изпитание. Мъск призна, че малка щета като тази по Аполо 11 ще бъде истински късмет при тестовете на Falcon.

Според промените в плановете на Мъск от последните седмици, SpaceX планира да смали кораба, предназначен за мисията до Марс, и да го направи с подходящ за мисии с по-достъпен обхват - такъв, с който вложените средства биха могли да се изплатят. Намаляването на размерите на кораба със сигурност ще окаже влияние върху цената на производството, но спестените средства ще отидат за създаването на машина, която може да лети и в ниска земна орбита, и в далечния Космос.

И тук Мъск предлага построяването на база на Луната, с което отново предизвика любопитството на публиката. Не става ясно дали това е предложение към НАСА, или намек, че SpaceX има планове за построяването на такава станция като допълнение към проекта за кацане на Марс.

Мъск каза, че НАСА ще е с приоритетно участие при евентуална мисия до Луната. SpaceX е първата частна компания, която е осъществила скачване с Международната космическа станция, и успехът на това сътрудничество може да означава по-нататъшно партньорство в мисии в по-далечния Космос.

Международната космическа станция няма да е завинаги в орбита, а и НАСА вече се насочват към по-отдалечени точки в галактиката. Така те имат възможност да осъществят амбициите си, особено ако планират завръщане на Луната или ползването й като междинна станция.

Това обаче не означава, че SpaceX напълно изоставя плановете си за кацане на Марс, дори напротив. Компанията дължи голяма част на финансовия си успех и разрастването си именно на работата си с НАСА. Сигурно е, че Мъск ще продължи това сътрудничество и отвъд земната орбита. Това е възможност един ден астронавтите на НАСА да пътуват по далеч по-изгоден за федералния бюджет начин.

Преди това обаче SpaceX ще трябва да подсигури напълно технологиите, системите за поддръжка на човешкия живот и защитите от радиация, за да се подготви за мисии с екипаж от хора. От компанията на Мъск признават, че кацането на Луната и връщането на екипажа на Аполо невредим обратно на Земята е най-голямото и важно технологично постижение за човечеството. За 48 години това постижение все още не е задминато, въпреки опитите на държави като Китай например. Може би е време да добавим и частните компании към списъка с желаещи за мисия до Луната.

Oще: falcon  spacex  аполо  аполо 11  галактика  елон мъск  илон мъск  космонавт  космонавти  луна  марс  международна космическа станция  мисия до марс  мисия марс  мъск  наса  пътуване в космоса  пътуване до луната  пътуване до марс  фалкон  червена планета  червената планета 


Още от Бъдещето

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 01.06.2017, 09:47

2 Kirile Barbas.311962935907471 | 16.08.201712:39

Илън Мъск- поредният луд използван от семейството си по майчина линия за прикритие на мръсния им бизнес. Относно него и неговите "таланти" се пропагандира неистово, но все пак в ерата на информационния прогрес няма как всичко да се скрие, колкото и да са мощни връзките на двете близначки на Джошуа Норман Халдеман-дядото на Мъск по майчина линия.
Още дядото на Илън е доста странен и има много липсващи подробности относно неговите активности като например от къде той има пари да се шматка повече от 10 години из пустинята Калахари с частен самолет и цялото си семейство в търсене на Изгубения Град на Калахари. И дали е търсил само мегалитни структури предвид факта, че е бил професионално ориентиран, но недипломиран хуманен лекар. Липсата на диплома не пречи той навсякъде да бъде споменаван, обаче, като д-р Халдеман. И от къде този недипломиран канадски врач е имал средства да притежава частен самолет?
За странностите на майката на Илън няма да задълбочавам коентара си.
Само ще спомена и баща му Еръл Мъск, инженерът с акции от изомрудена мина, за който се знае толкова малко, че е почти равно на нищо, а защо?
Друг малко известен факт е, че всъщност във фирмите на Илън главен акционер е първият му братовчед, Питър Райж, син на близначката на майка му-Кайе Халдеман Райв.
Предлагам ви и линк към статия за двете майки и техните синове, които сега въртят семейния бизнес, въпреки, че статията е яко напудрена от семейството на близначките: https://www.vanityfair.com/news/2015/10/elon-musk-family-maye-musk
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.10.2016, 10:21

1 BaronVino | 04.08.201714:45

Земята е единственната обитаема планета в нашата слънчева система. Единственнта която се намира в така наречената комфортна орбита спрямо слънцето, т.е. нито прекалено близо до слънцето за да изгори, нито прекалено далеч за да замръзе. Ииаме''най-хубавата'' къща в този квартал Усмивка
Мисия към Марс е романтична идея от много години. Тя има една единственна цел, да помогне в следващи пътувания извън нашата слънева система, в така наречения Интерстелър космос. И Марс и Земата за обречени в дългосрочен план. Слънцето има своя живот и рано или късно ще се превърне в Голямо Джудже, мъртва звезда и живота на Земята ще бъде загубен. Марс не решава този проблем, защото е просто ''съседната'' къща. Ако Слънцето завърши свеото гориво, Марс най-вероятно също ще е невъзможен за живот.
Такава мисия, трудно ще бъде спонсорирана и развита само от частен бизнес. Нужно е обединение на Човечеството за такова нещо, не на една държава, макар и супер сила. Но ние сме все още далеч от този момент. Все още си говорим за граници на парче земя в км2, глупави исторически събития, итн. Усмивка
   

оценка

+0 -0