Джаджите на бъдещето имат решение за всичките ви нелепи проблеми | webcafe.bg
Mobilecafe

Джаджите на бъдещето имат решение за всичките ви нелепи проблеми

лебовскиMobilecafe по CNN
15.01.2019, 10:25 (обновена 16.01.2019, 10:44)
Умна маска за сън

Снимка: © Dreamlight

А те (проблемите) се оказва, че са наистина много. И все пак не повече от хилядите smart решения

Ако човек обикаля достатъчно дълго из безкрайните щандове с джаджи на CES (Consumer Electronics Show) - най-голямата световна конференция за потребителска електроника - продуктите започват да се сливат. Дали тази автоматична котешка тоалетна е същата, която сте видели преди около 20-ина минути на друг щанд? И въобще колко свързани с интернет ключалки може да са нужни на света? И кому... но това вече е съвсем друг въпрос.

Но някъде между четвъртия и петия час, нещо странно се случва. Настъпва момент на озарение и яснота - не за бъдещето на технологиите, а за това кои сме ние хората в момента и какво си мислим, че не е наред с живота ни. И достигаш до извода, че на практика CES е колекция от устройства, които капитализират върху най-големите проблеми на хората от развития свят. А тези хора, се оказва, имат много, много проблеми.

Ето няколко извода за проблемите на модерното човечество (ако следим разнообразните продукти на CES):

1. Тежка умора

Въпреки че лекарите препоръчват сън от по 7-9 часа за един възрастен организъм, масово това не се случва. И хората отчаяно търсят помощ за това. Толкова отчаяно, че са склонни да си поставят на челото джаджи, ленти за глава, свързани с Bluetooth ленти за глава, или да спят на събиращи данни матраци, пълни със сензори. И всичко това с единствената идея, че тези джаджи ще дадат след това информация защо точно не спите както трябва.

Ако проблемът е в твърде многото време пред екраните, Umay Rest е джаджа за очи, която претендира, че преодолява вредата от смартфоните чрез "термална терапия." Маската за сън Hupnos открива позициите на спане и вибрира, така че да спре хъркането. А ако предпочитате да носите нещо през деня, създателите на лентата за глава Urgonight твърдят, че тя обучава мозъка да спи по-добре чрез невронна обратна връзка. В краен случай човек просто може да се пъхне в капсула за спане като Procyon Dream Box или да гушне робота за сън Somnox - мека възглавница, която имитира човешко дишане.

2. Неравнта борба срещу стреса

Най-вероятно основната причина за тези масови проблеми със съня са всевъзможните тези тревоги, които ни заобикалят. Като например как да платим за всички тези нови устройства, които да ни помогнат за проблемите със съня.

Истината е, че стресът е навсякъде - в трафика по пътя за работа, например. Затова Mercedes и Garmin си сътрудничат за умен часовник, който според тях ще може да разпознава нивото на стрес на шофьора. Когато то стане твърде високо, навигационната система на колата ще предлага по-малко стресиращ маршрут, или ще възпроизвежда релаксираща музика. А ако не шофирате, има вибрираща гривна, наречена Doppel, която имитира по-спокоен пулс от вътрешната страна на китката, който да забави вашия.

3. Грижа за най-малките

Напълно е възможно да сте твърде стресирани и недоспали, защото имате да се грижите за бебе и будувате по цяла нощ. Различните производители са решили да се погрижат и за този въпрос, произвеждайки... умни устройства за бебета. Така например човек денонощно може да следи състоянието на невръстните си наследници с помощта на умни пелени, гривна за гърди, стикер, умни чорапи, умно боди и т.н.

Има също така камери, които могат да следят дишането на бебето отгоре, както и възглавници, които изпращат данни за моделите на сън и основни здравни показатели до приложение.

Има дори свързан с интернет биберон, който автоматично отчита колко мляко пие бебето, и многобройни високотехнологични помпи за гърди, с които да се пълнят тези биберони. Сега, вместо да се стресирате в същата стая, можете да се притеснявате за здравето на детето си, докато наблюдавате приложения.

4. Притесненията, че вече сте увредили по-големите си деца?

Добрата новина: когато тези бебета пораснат, можете (и най-вероятно ще) намерите съвсем нови неща, за които да се притеснявате. Например дали детето ви е достатъчно умно? Или прекалява с гледането на YouTube? Може ли 5-годишното дете вече да програмира?

Каквато и да е неадекватността на човек като родител, за нея ще има специфична джаджа на CES, която да обещава възможно най-оптималното, базирано на данни и алгоритми решение.

Така например Den е малък сейф за заключване на детски устройства и задаване на таймери, когато децата могат да ги използват. Комплект за програмиране "Хари Потър" идва с вълшебна пръчка и може да ги подготви за работа в Google. Има и многобройни пухкави роботи като Woobo, за които се твърди, че учат децата на азбуката и други неща - това, ако вие самите сте твърде заети за тази работа.

5. Решението е в градинарството

Някой някъде е решил, че градинарството е перфектното решение срещу стреса. Може и да е така. Технологичните компании, на свой ред, са решили да капитализират върху тази идея.

"Inner Garden" от Ullo World използва разширена реалност, която да ви позволи да ровите в кутия с магнитен пясък с прожектирани отгоре модели. Connected Garden Super Sensor следи влажността, температурата и PH нивата на почвата, за да има човек оптималната възможност да гледа истински растения.

Придружаващото го приложение позволява да наблюдавате домашната флора на екран, с насложена разширена реалност. Или можете да си вземете едно от многото миниатюрни домашни градински решения като Ava, които се доставят със семена и камера, която да предава на живо до телефон поникването на нови листа. Вълнуващо, нали?

6. Не готвите достатъчно?

Instapot е вдъхновил много интегрирани кухненски джаджи, които правят всичко по силите си да направят готвенето на реална храна по-лесно. June е "умна фурна", която може да пече, да готви на бавен огън, да препича и да изсушава всичко, което сложите в нея, а мултитаскинг фурната Brava използва инфрачервена светлина за готвене. Всички те имат вътрешни камери, така че да можете да гледате на живо как храната ви се готви вътре.

7. Липса на достатъчно време за домашните любимци

Вече е възможно да имате любимец, който никога не виждате, въпреки че ще му помагате да живее дълъг, макар и самотен, живот. Можетем да пуснете кучето да влезе в къщата през вратичка за домашни любимци Wagz, която се отваря само когато каишката му е наблизо, или да му давате храна с автоматична хранилка, контролирана чрез приложение.

Човек вече може да прекара качествено време с любинеца си, без дори да е в една и съща стая с него, благодарение на камера с Wi-Fi и дистанционна система за даване на лакомства. Така човек може да се увери и, че животното се движи достатъчно, като го накара да преследва държащ лакомство робот по пода. А когато трябва да отиде до тоалетната, има "умна тоалетна" Inubox за кучета, голямо устройство, което автоматично почиства всичко, което оставят те след себе си, стига да го направят върху предвидената от устройството площ.

А когато кучето, страдащо за общуване с хора, избяга? Можете да го намерите благодарение на проследяваща каишка от компании като Dogness.

8. Тези постоянно губещи се ключове

Губенето на ключове е по-разбираемо. Честно казано, всеки би трябвало просто да не се двоуми и да постави тракер на ключодържателя си, защото той наистина е полезен. Bluetooth тагове като Cube или Chipolo помагат за намирането на неща, които знаете, че се намират някъде в радиус от 60 м, може би между възглавниците на дивана или под автоматичната хранилка за кучето...

9. Страхът от крадци

Светът е страшно място, така че подсилването на домашната система за сигурност не е толкова лоша идея. За сметка на това пазарът на умни продукти в тази област предлага такова изобилие от опции и възможности, че се оценява на обща стойност от 45 млрд. долара годишно и постоянно расте. Така че не е странно, че изглежда сякаш всяка компания иска да отхапе дял от него.

Затова се предлага изключителен избор от устройства - от умни ключалки, които отваряте само със специално приложение, през камери и сензори за движение, та до кутии за заключване на пратки от Amazon и други. И това са само дебютиращите през тази година на CES продукти.

Съществува още работеща с лицево разпознаване ключалка на Elecpro, която ще ви пусне у дома, дори и да сте си забравили някъде ключовете, а изкуствен интелект съобщава, когато някой е нахлул в дома ви (макар че това може да е просто депресираното ви куче, шляещо се самотно).

10. Твърде малко движение

Благодарение на приложенията и умните джаджи вече дори не е нужно да напускате дома, за да ходите на фитнес. И тъй като натискът от другите и съветите от някой, който има мускули, са жизненоважни за мотивацията, фитнес компаниите добавят курсове по заявка и варианти за трениране "на живо" през смартфона. По образеца на Peloton, който стана хит миналата година на CES, "умната пудовка" на JaxJox следи повторенията и сериите в тренировката, а оборудването от FightCamp съдържа следящи ударите сензори - в ръкавиците и протекторите, както и в специалната боксова круша.

11. Но преди всичко - самотата

Не се притеснявайте, дори и да сте най-ужасното човешко същество, способно да изгони всички от себе си, винаги за тази цел има робот-компаньон, който нито ще ви критикува, нито ще ви упреква, а просто ще ви дарява с прегръдки. Малък и пухкав, с гигантски очи, умоляващи да му повярваш, че му пука, Lovot е точно такъв робот-компаньон.

Той гука, прегръща, следва ви наоколо и ви врънка за внимание. Той е толкова очарователен, че дори можем да пренебрегнете гигантската камера, монтирана на главата му, наподобяваща абсурден цилиндър.

За разлика от другите джаджи на CES, Lovot няма особена практическа цел. Той просто иска да накара човек да се почувства обичан и поне за момент да забрави грижите, стреса и изтощението. От друга страна, не бяха ли кучетата за това? Нищо, тях можете да ги гледате през приложението на телефона и да пращате робот да им дава лакомства.

Oще: възпитание  деца  джаджи  домакинство  домашни любимци  недоспиване  роботи  смарт джаджи  стрес  технологии  умни джаджи  умни технологии 


Още от Бъдещето

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.