Лицето ти - паролата ти за новия iPhone | webcafe.bg
Mobilecafe

Лицето ти - паролата ти за новия iPhone

лебовскиMobilecafe, по Washington Post
10.09.2017, 09:35 (обновена 11.09.2017, 17:04)
смартфон, смарт телефон, apple, iphone

Снимка: © Getty Images

Трудно ще заблудите приложение за лицево разпознаване

Една от основните функции, която се очаква от iPhone 8, е нов начин за отключване на смартфона - с разпознаване на лицето на собственика му. На пръв поглед това не звучи като кой знае каква иновация. От 2011-а операционната система на Android предлага лицево разпознаване, което се казва Face Unlock.

Samsung - най-големият конкурент на Apple в производството на смартфони - има собствена версия на разпознаване на лицето. Освен стандартния четец за пръстов отпечатък има и сканиране на ириса.

Но благодарение на огромния напредък във възможностите за лицево сканиране този метод ще става все по-популярен и Apple не е единствената компания, която се интересува от нов поглед към тази технология.

Още миналата година няколко други корпорации, сред които Delta Airlines и Citibank, започнаха работата си по програми, които използват лицевото разпознаване като средство за доказване на самоличността.

Те определят сканирането на лицето като лесен и далеч по-ефикасен начин за клиентите да докажат самоличността си. Да, може да ви се наложи да държите телефона си под определен ъгъл, но не ви се налага да въвеждате пин-кодове или пароли. За разлика от тях никога няма да забравите кое лице е въведено за разпознаване в телефона.

В миналото имаше известни ограничения пред тази технология. Хакери преодоляваха лицевото разпознаване със снимки на собственика или негови клипове.

Шапки или дори минимална разлика в тена на кожата объркваха сензорите. И, разбира се, съществуваше и проблемът с еднояйчните близнаци - много рядък, но все пак реален проблем, който може да възникне.

Но последните иновации в областта на лицевото разпознаване елиминират много от тези неудобства. Камери със сензори за дълбочина на изображението се използват за по-прецизно сканиране и са способни да направят триизмерна "карта" на лицето, вместо просто да разчитат на неговите черти или на вече направена снимка.

Това ги прави по-трудни да бъдат заблудени. Дори близнаците често имат леки разлики в костната структура или формата на главата, което прави индивидуалното разпознаване много по-точно. Аксесоари като шапките все още могат да заблудят сензорите, но вече не е чак толкова лесно. Така че макар и да не е идеално точно, разпознаването на лицето става повече от просто приложение.

Apple придоби две компании за лицево разпознаване през последните години.


Една от тях е PrimeSense, които разработиха Kinect - оригиналната технология за разпознаване на лицето и движенията при X-Box. Apple също така купи фирмата RealFace, която е специалист в приложения за сигурност, които включват лицево разпознаване. И двете фирми работят по разширяването на възможностите за лицева идентификация, която не може да бъде заблудена от снимка или видео.

За целта обаче Apple трябва да направят екрана на своя iPhone по-голям. Настоящият модел е със сензор за пръстов отпечатък, който се намира отпред върху home-бутон. Но компанията иска изцяло да премахне този бутон от панела на телефона с цел екранът да заема почти цялата предна част.

От друга страна Apple се стреми да направи устройствата си по-сигурни, а също така да оптимизира техния дизайн. Да се добави опция за лицево разпознаване ще постигне и двете. Дни преди премиерата на новия iPhone от Apple отказват коментар.

Ако компанията използва разпознаването на лицето като начин за потвърждение на разплащания и покупки, например, те ще бъдат първите с подобно приложение за сигурност.

През април от Samsung казаха, че към момента нямат нужда от по-прецизно лицево разпознаване, благодарение на това, че имат други биометрични технологии като сканирането на ириса и на пръстовия отпечатък.

Други компании също използват идентификация чрез разпознаване чертите на лицето като например авиокомпании при чекирането на пътници, или MasterCard, които използват програма, позволяваща потвърждаването на разплащания със снимка.

Последната технология неформално е наричана "плащане чрез селфи". В случая на MasterCard компанията се опитва да избегне измамите като допълнително моли потребителите да премигнат определен брой пъти, за да докажат, че са реални хора, а не статични изображения.

Тези програми обаче използват лицевото разпознаване като просто още една опция за биометрична сигурност като в същото време предоставят на клиентите си и други възможности.

За iPhone, ако слуховете са верни, лицевото разпознаване ще бъде единствената опция за отключване на телефона.

Oще: iphone  iphone 8  достъп  код  лицево разпознаване  парола  парола за достъп  пин код  сензори за лицево разпознаване  сигурност  смартфон 


Още от Бъдещето

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.