Алгоритъм вече може да познае сексуалната ориентация на човек само по снимка | webcafe.bg
Mobilecafe

Алгоритъм вече може да познае сексуалната ориентация на човек само по снимка

лебовскиMobilecafe
12.09.2017, 16:50 (обновена 14.09.2017, 08:19)
Софтуер за лицево разпознаване

Снимка: © Getty Images

Изкуственият интелект може да чете по лицата на хората и да определя политическите им възгледи, коефициентът им на интелигентност, доколко са склонни да проявяват агресия и т.н.

Способността на изкуствените интелекти да откриват определени модели и тенденции сред голям обем от данни, ги прави все по-важни.

Дали проектът на Facebook за съставяне на карти на по-бедните райони, който се научил да разпознава сгради и селища, използвайки сателитни снимки, или медицинските приложения за смартфон, които увеличават способността си да разкриват тежки заболявания в ранен стадий. Или пък способността на Google да даде оптимално точно предложение за годината, в която дадена снимка е била направена, базирано на цялата информация от всички снимки, които в един или в друг момент са попаднали в глобалната търсачка.

Изкуствените интелекти са способни да анализират всички тези данни и да покажат невидимите връзки между нещата. С което правят живота ни в пъти по-лесен и удобен. А ИИ тепърва ще се развива.

Какво ще стане обаче, когато той започне да открива данни от човешките лица? Софтуерите за лицево разпознаване напредват все повече и стават все по усъвършенствани.

Една от отличителните черти на демокрацията е, че всеки може да запази си политическите си възгледи за себе си, без да ги споделя или пропагандира. Напредъкът на технологиите и по-специално на лицевото разпознаване обаче е напът да промени това.

Способностите на изкуствения интелект завиват в далеч по-интимен ъгъл, като според проучване на университета Станфорд, проведено от Майкъл Косински и Юилун Уанг, софтуерите за разпознаване на лица и лицеви изражения могат да отчетат сексуалната ориентация, политическите пристрастия, склонността към насилие, коефициента на интелигентност и др., анализирайки фините разлики в структурата на човешкото лице.

Самото изследване се основава на 35 326 снимки на хора от профилите на общо 14 776 души - мъже и жени, хетеро и гей. Те сами са посочили сексуалната си ориентация.

След това снимките са прекарани през специален софтуер, който анализира лицевата им структура и да предостави уникалния им лицев отепчатък.

Оттам нататък чрез прост алгоритъм за предвиждане, известен като логистична регресия, са били открити корелациите между чертите на лецето и сексуалната ориентация.

Така при една посочена снимка на отделен човек, в 81% от случаите при мъжете и 71% при жените системата е способна да определи дали човекът е хетеро или гей, като точността на предположението варира от 83 до 91% от случаите. В общи линии това означава, че "лицата съдържат много повече информация за сексуалната ориентация, отколкото може да бъде възприета и анализирана от човешкия мозък", пишат авторите.

Докладът предполага, че констатациите дават "силна подкрепа" за теорията, че сексуалната ориентация произтича от излагане на определени хормони още преди раждането. Иначе казано, че хората се раждат със заложена определена сексуална ориентация, а тя не е въпрос на избор.

И все пак ЛГБТ общността посреща с неприязън това изследване. Според активисти за правата на сексуалните малцинства, подобни алгоритми могат да послужат на авторитарни лидери като Рамадан Кадиров, който упорито отрича в Чечения да има хомосексуални хора, докато разследвания показват, че там има специални трудови лагери за гейове. Според авторите на изследването обаче е доста вероятно по-голямата част от тези режими вече да разполагат с подобен софтуер.

Друг интересен момент е, че алгоритъмът лесно може да се модифицира и да отчита коефициентът на интелигентност, политическите пристрастия, склонността към агресия и т.н. съдейки само от лицето му.

Според Майкъл Косински лицето на човек предоставя широк набор от данни за фактори като житейската му история, развитието, което е претърпял, здравословното състояние и т.н., които могат да се използват за разкриване на повече информация относно конкретната личност.

Това на свой ред води до сериозни заплахи за личната неприкосновеност на хората.

Ако само чрез твоя снимка някой може да получи информация за предпочитанията ти - политически, социални, сексуални, консуматорски и т.н., той много по-лесно ще може да следи поведението ти, да предсказва навиците ти и да оформя дори цялостни стратегии за манипулация.

Така например някои престижни училища може да решат да използват софтуера, за да определят на база снимките на кандидатите кои от тях имат най-високо и най-ниско IQ. Полицията пък би могла да анализира потенциални престъпници въз основа на лицевите им изражения.

Разбира се, при прогнозите на изкуствените интелекти точността ще варира. Така например много по-лесно биха могли да се предскажат крайните политически възгледи, отколкото умерените. Същото важи и за останалите "класификатори" - колкото по-ясно изразени черти има, толкова по-голяма ще е точността. Проблемът е с тези в средата, при които получените резултати ще са с по-малка вероятност за правилна прогноза.

Косински вече е анализирал подобни сценарии, базирани обаче на човешкото поведение във Facebook. Вече съществуват програми, които дори само въз основа на харесванията в социалната мрежа може да състави личен профил на всеки, включващ възраст, пол, личностни черти, политически уклон и т.н.

Косински е разработил приложение, наречено Apply Special Sauce, което превежда "цифровите следи, оставени във Facebook" в психологически портрет. Според изследователя, Apply Special Sauce може да ви помогне да разберете също така, с какви впечатления от вас остават другите в мрежата.

Според експерти подобен софтуер са използвали и в кампанията на Доналд Тръмп за президентските избори, за да се таргетират много по-качествено посланията към различните типове гласоподаватели.

Всичко това говори за едно възможно бъдеще, където тайните ще остават все по-малко тайни, а определени хора ще имат повече информация за вас, отколкото дори близките ви.

Oще: iq  гей  изкуствен интелект  лицево разпознаване  познаване  политически възгледи  прогноза  сексуалност  софтуер  хомосексуални 


Още от Бъдещето

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

1 Harry | 13.09.201720:26

Добре дошли в новия комунизъм, или фашизъм, или неолиберализъм, все едно е.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани