Перфектният високотехнологичен дом | webcafe.bg
Mobilecafe

Перфектният високотехнологичен дом

лебовскиMobilecafe, The Telegraph
15.03.2015, 18:10 (обновена 21.03.2015, 11:37)
hi tech house

Снимка: © Getty Images

Няма граници на това, което домът може да прави за вас

Представете си следната ситуация: пътувате към къщи след работа, изтощени до крайна степен.Единственото, за което мечтаете, е приятна, гореща вана, в която да се отпуснете. Така в оставащите ви 10 минути до вкъщи, вадите телефона, отваряте приложението Bath-O-Matic и включвате ваната, така че да е готова за пристигането ви, включително с правилното количество пяна.

Понеже нощта е студена - защо да не включите междувременно и дистанционно отоплението на максимум, за да се уверите, че вкъщи е комфортно, когато се приберете?

Слизате от влака, не ви допада да влизате в тъмна къща, така че включвате контролираните през смартфона лампи.

Почакайте! Вече сте на вратата и любимото ви парче е започнало да звучи на вашия iPod. Не се притеснявайте - новата аудиосистема на Samsung незабележимо прави прехода от слушалките към домашните тонколони.

Единственото, което ви остава сега, е да си направите горещ шоколад (или да зададете на телефона да го направи - естествено, че той може да комуникира и с кафемашината, нали?)

Сега вече можете да се пъхнете в готовата, пълна с пара баня.

Независимо дали това е представата ви за рая или ада, технологиите, позволяващи всичко това, вече съществуват - и е много вероятно поне част от тях да се появят и в домовете около вас.

Може би не са ви необходими някои от нещата, които вече са достъпни - като роботизираната косачка Indego на Bosch например (идеална, ако не ви допада да бутате косачка по ливадата , но струваща близо 2000 долара). Или Geberit AquaClean 8000plus - тоалетна, която ви мие дупето със специален спрей (с пет различни нива на интензивност).

Тази умна тоалетна също така разполага с разнообразни "козметични функции", включително масажна настройка с "освежаващ ефект" и интегриран сешоар с топъл въздух, както и най-полезната екстра - автоматична "функция за премахване на миризмата" (цената е над 6000 долара).

Луксозни тоалетни и музикални вани

Бивщият световноизвестен състезател от Форумла 1 сър Стърлинг Мос се изяви като почитател на конкурентите на Geberit - японската компания TOTO и новата им "миеща тоалетна", която се самопочиства и има подгряваща седалка, както и леко плашещо звучащата система за почистване "Tornado Flush" (16 000 долара).

А дали светът наистина има нужда от музикална вана?

Компанията зад новите лондонски небостъргачи 250 City Road очевидно смята така - демонстративният им апартамент съдържа такава, работеща с Bluetooth, която на практика превръща ваната във високоговорител.

А какво мислите за яйцеподобния стол Sound на Natuzzi Italia, който се доставя с iPhone докинг станция и високоговорители, скрити в облегалката? (цената му започва от 3000 долара).

Въпреки тези необичайни примери, включването на "умни" технологии в интериора на дома има смисъл.

В крайна сметка повечето хора в наши дни например имат Apple TV или Chromecast. Така че ако правите цял проект за реновация, има смисъл да добавите малко екстри.

Точно така решават и Вики и Майк Лендър, когато си купуват къща от 70-те години в Клапъм преди две години. Двойката, която миналата година стартира собствена компания за интериорен дизайн и реновации, буквално изтърбушва къщата, в която не са правени сериозни ремонти от 30 години.

"Докато строяхме наново всичко вътре, си пожелахме да мислим за бъдещето с нововъведения", казва Вики. Така те добавят доста неща.

Например аудиосистемата Sonos, с високоговорители във всички основни помещения и възможност за възпроизвеждане на различна музика във всяко от тях, защото "като семейство много обичаме музиката и за нас е важно тя да е леснодостъпна навсякъде в къщата" (а липсата на висящи или влачещи се по пода кабели означава, че 2-годишният им син Лео няма как да повреди нещо).

Звуковата система се контролира от двойката чрез iPad, iPhone и компютър, но отделна система, Control4, отговаря за медийното съдържание: два ТВ цифрови приемника с рекордери (така че да могат да гледат различни неща едновременно) и голям медиасървър с музикалната и филмова колекция на двойката.

Сигурност отвсякъде

В богатите райони сигурността е жизненоважна, така че IP система за сигурност с три камери патрулира на предния и задния вход на къщата, плюс мазето - камерите могат да бъдат преглеждани отвсякъде, включително и от чужбина, стига да има безжична мрежа.

Отделна IP видеотелефонна система гарантира, че те ще чуят звънеца на телефоните си, ако са в градината или в близкия парк.

Двамата също така са вградили комбинирана система за отопление и охлаждане, цифрови кранове на ваната, душа и мивките и IT мрежа на комерсиално ниво за свръхбърза интернет връзка и IP телефония, с която понижават разходите за телефонни разговори.

Макар че не са се занимавали да добавят и контролируемо осветяване според настроението и часовете на деня, те са предвидили гнезда зад ключовете на осветлението, за да добавят безжично решение в по-късен момент, ако такова стане необходимо.

"Предполагам, че вероятно сме инвестирали към 50 000 долара във всичките джаджи", казва Вики. "Много пари са, да. Но това е перфектният дом за нас и нашето семейство - и сме го проектирали такъв именно с тази цел".

Какво да правите, ако желаете и вие сами да сторите същото - какво си заслужава да добавите и какво не?

Забравете лъскавите джаджи, казва Стас Лавицки, който преди шест месеца основава Onyx Technologies, независима технологична консултантска компания, предлагаща препоръки за интелигентни технологии за дома.

Вместо това се концентрирайте върху основните неща: осветление, отопление и охлаждане, телевизия и музика. Към това е добре да добавите и свръхбърз интернет (много от тези неща се контролират така или иначе чрез Wi-Fi) и сигурност под някаква форма, особено ако къщата ви е пълна със скъпи джаджи.

"Да пускате ваната да се пълни от задната седалка на колата, когато сте на половин час път от дома е чудесно, но какво става, ако закъснеете или попаднете в задръстване?" коментира Лавицки. "По-добре е да заложите на нещата, които наистина ще използвате, при това редовно".

Прости, но смислени автоматизации на дома

Малкълм Стюарт, основател и собственик на Kensington Audio Visual, е на същото мнение, допълвайки, че общата цел би трябвало да е простотата, съчетана с практичност. Това означава "да" на отоплението, което може да бъде включено, преди да се приберете у дома, както и "да" на поточната музика във всички помещения от къщата, но "не" например за перални, които ви информират кога е време да купите прах за пране, и "интелигентни" хладилници, информиращи ви кога ви свършва млякото (все едно не можете да отворите вратата им и да проверите сами?).

Добро емпирично правило е да избягвате всичко механично: технология за пълнене на ваната, която изисква механика за вдигане на запушалката или пускане на водата; завеси, които могат да бъдат издърпвани дистанционно, но за целта е нужен отделен механизъм.

Помислете сериозно, преди да инсталирате каквото и да е, което работи само с една конкретна, предварително зададена програма. "След монтажа, открих, че не може да се контролира водната струя", казва Вики за цифровите кранове. "Пълно жертване на функциите в името на стила - бих предпочела да можех ръчно да настройвам силата на водната струя".

След като сте преценили и решили какво да инсталирате, следващото, което трябва да си гарантирате, е надеждна и проста система, в която да интегрирате всички елементи - и която да ви позволява да ги контролирате от едно централно място.

Анабела Насети, строителен предприемач, който редовно инсталира умни технологии на стойност хиляди евро в домовете, които завършва, препоръчва новата система Savant на Apple, както и алтернативи от рода на Crestron или Control4, които могат да обединят различните елементи в дома и да улеснят управлението им.

"Уверете се, че купувате продукт на фирма, която е с много солиден бизнес", казва тя. "Системите за автоматизация на дома се променят толкова често, че е желателно да изберете нещо, което няма да отиде в небитието и да спре да функционира".

Абсолютно безжични комуникации?

Има и други неща, които да обмислите: въпреки че повечето от нещата, които инсталирате, могат да се контролират чрез Wi-Fi, уверете се, че има солидно окабеляване зад стените, с точка за достъп на всеки етаж, просто в случай, че Wi-Fi мрежата спре.

И наемете добър електротехник с достатъчен опит, който да инсталира всичко - за "умен дом" е нужно много окабеляване и не бихте искали нещата да се оплескат.

Уверете се, че ще използвате това, което добавяте - сложните светлинни ефекти и регулации на осветлението в различни часове на деня са нещо чудесно, но ако знаете, че няма да ви се занимава да човъркате из настройките, простото поставяне на един превключвател до външната врата, с който се контролират всички светлини в къщата, може би е по-добър вариант.

Мислете и за бъдещите технологии, ако е възможно.

"Някога вграждахме докинг станции за iPad в стените, но няма логика да се прави нещо такова в наши дни, тъй като таблетите се променят с дни и седмици", казва Никол Салвесен, основател на компанията за интериорен дизайн Salvesen Graham. Вместо това, според нея, е по-важно да имате достатъчно окабеляване, инсталирано в стените, готово за системи, които да свържете към него, когато технологиите се променят.

Основното, което не бива да забравяте, е че това е вашият дом и трябва да живеете в него.

Ако сте заклети технофоби, започнете с малките и прости неща. Лавицки разказва като предупреждение историята на един от клиентите й, "който толкова му омръзна системата за управление на умния му дом, че си хвърли айпада в плувния басейн".

Да му имаме проблемите...

Oще: hi tech  hi tech house  home  високи технологии  високотехнологичен дом  дом  интелигентен дом  къща  нови технологии  технологии 


Още от Бъдещето

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 06.12.2014, 11:03

1 Vladin Mitov.1782990886 | 16.03.201507:51

>>"функция за премахване на миризмата"...
Откъде - от дупето или от помещението?
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани