Най-значимите технологии на 2017 г. - от лечение на парализата до плащане с лице | webcafe.bg
Mobilecafe

Най-значимите технологии на 2017 г. - от лечение на парализата до плащане с лице

Webcafe по MIT Technology Review
07.12.2017, 14:13 (обновена 10.12.2017, 08:40)

1 от 10 снимки Назад Напред

мозък

Снимка: © Getty Images

1. Борба с парализата

Хиляди хора по света ежегодно биват парализирани в някаква степен. Уврежданията на гръбначния мозък обаче могат да намерят своето решение.

Идеята е да се използва безжична връзка между имплант в мозъка и електроди в неподвижната част на тялото. Когато човек помисли за това, че иска да придвижи парализирания си крак, например, имплантът изпраща сигнали до електродите, които чрез електрически сигнали задвижват мускулите и правят това възможно.

Френски учени вече имат успех в тази насока с маймуна макак. В Кливлънд се наблюдава прогрес и с човек - почти пълен инвалид, който вече може частично да движи ръката си, благодарение на подобна технология.

Очаква се тя да стане по-достъпна до 10-15 години. Учените се надяват да могат да използват сходен подход, за да възстановяват зрението на слепи хора и дори да връщат спомени, изгубени заради болестта на Алцхаймер.

Науката продължава да се развива с невероятно бързи темпове. Концепции и идеи, които допреди няколко години са били само в сферата на научната фантастика, днес са реалност. В същото време специалистите по света продължават да работят по проекти, за които дори не сме се замисляли, но които в една или друга степен могат да променят начина ни на живот.

От MIT Technology Review, издание на Масачузетския технологичен институт (MIT), представят своята селекция на 10-те най-значими технологии и научни пробиви за 2017 г.

Включени са успехи в сферата на медицината и компютърните технологии, които могат да превърнат утрешния свят в едно много по-различно място. Място, в което множество болести вече не съществуват. Място, в което забавленията ни вече са различни. Място, в което компютрите са толкова умни, че ни изместват в множество сфери.

Какъв е подборът и кои са тези невероятни технологии можете да видите в нашата галерия.

Със сигурност ще се изненадате колко значими са някои от тях и колко скоро се очаква да станат достъпни. А с това и да променят икономиката, медицината, политиката и културата.

Oще: ботмрежи  генно инженерство  заболявания  изкуствен интелект  лицево разпознаване  медицина  наука  самоуправляващи се камиони  технологии 


Още от Бъдещето

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

1 boris | 07.12.201718:03

Докато плащане с гъз има отдавна
   

оценка

+0 -0