12 от най-рисковите нови технологии за 2017 | webcafe.bg
Mobilecafe

12 от най-рисковите нови технологии за 2017

лебовскиMobilecafe
26.01.2017, 18:42 (обновена 22.02.2017, 13:41)

1 от 12 снимки Назад Напред

самоуправляваща се кола

Самоуправляващите се автомобили

Системите на самоуправляващите се автомобили стават все по-добри. Основният риск сега е по отношение на физическата сигурност и безопасност, както на превозваните хора и товари, така и на околните превозни средства и инфраструктури.

Много вдъхновяващи нови технологии ще играят съществена роля в нашия живот през тази година. В обозримо бъдеще те ще променят бизнеса и индустрията. Но много от тези технологии съдържат най-разнообразни рискове. Някои от рисковете са от гледна точка на информационната сигурност, а други представляват опасност в чисто физически аспект.

Сайтът Zdnet.com цитира Дан Клайндинст, анализатор по сигурността в CERT - института по софтуерно инженерство към университет "Карнеги Мелън" в Питсбърг, Пенсилвания, който казва:

"За разлика от традиционните компютърни системи развиващите се технологии предизвикват притеснения относно кибер сигурността, особено ако в тях има компоненти, които засягат чисто физическия свят - какъвто е случаят със самоуправляващите се автомобили или медицинските смарт-устройства".

В тази връзка ви показваме 12 технологии, които можем да очакваме да имат сериозно влияние върху ежедневието ни през 2017-а и в близкото бъдеще.

Както и опасностите и рисковете, които те носят със себе си. Това са и технологиите, чието развитие учените от CERT ще държат изкъсо през идващите месеци.

Вижте галерията

Oще: big data  sdx  software defined anything  бъдеще  големи данни  добавена реалност  изкуствен интелект  интернет на вещите  интернет на нещата  онлайн личен асистент  рискове  рискови технологии  технологии 


Още от Бъдещето

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.07.2015, 15:05

1 e-mil | 28.01.201710:16

Големи глупости сте натряскали.

"нови технологии ще играят съществена роля в нашия живот през тази година."

Zdnet казва съвсем друго: "най-вероятно ще играят съществена роля през идващите месеци и години." Първо, че говорят за вероятност и второ говорят за значително по-дълъг срок. Сериозно ли смятате, че самоуправляващите се коли и умни роботи ще ни влязат в ежедневието през 2017? Или пък IoT, дето от 15 години ражда само теоретични разработки и концептуални модели?
Бива ли да сте толкова наивни и/или безотговорни към читателя?

* * *
"Кибер проблемите в сградните инсталации..."

Обърнете внимание, че в оригиналната статия пише "Cyber security problems", т.е проблемите със сигурността, а не кибер проблемите като цяло. А защо? Ми защото HVAC системите не са нова технология. Индустриалните климатици, които едновременно контролират свежия въздух, влажността и температурата са вече на 100 години. Оттогава насам само се модернизират, но компютърното управление и онлайн връзката не ги прави по-нови. Принципите на работа са почти същите. Нито пък хакерите са от вчера.

* * *
"Big Data... Рисковете тук са все още неизвестни..."

Big Data пък изобщо не е технология, нито пък е скорошна. Това са просто големи обеми информация и някои от нововъденията в тяхното управление са още от 60-те и 70-те години. Новото е, че има кратко и запомнящо се име, но и то не е чак толкова скорошно. При това в статията на Zdnet не говорят за Big Data, а за Machine learning/Big Data - т.е. връзката между самообучаващите се машини и натрупаните данни. Неизвестният риск е в новите програми за самообучение, а не в масивите данни. Все пак корпорациите от поне 40 години работят с големи обеми информация и още тогава е било ясно, че обемите растат прогресивно.

* * *
От останалите неща само личните асистенти и добавената реалност може да играят роля в ежедневието. Само дето пропускате, че PDA също хич, ама хич не са нови, а на повече от 20 години.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани