Идва ли светло електро бъдеще за велосипеда | webcafe.bg
Mobilecafe

Идва ли светло електро бъдеще за велосипеда

Webcafe
03.05.2016, 16:42 (обновена 26.05.2016, 20:54)
ampler

Снимка: © facebook.com/amplerbikes

Ако съдим по моделите на естонците от Аmpler, електрическият велосипед най-после е по-лек, по-достъпен и по-удобен от всичко, което сте карали досега

Идва ли светлото електро бъдеще? Ако съдим за автомобилите по Tesla - да. А акo съдим за велосипедите по Ampler - също.

С големите думи обаче дотук, защото самите основатели на естонския старт-ъп Ampler, които търсят финансиране за масово производство на електрическите си модели чрез портала IndieGoGo, са скромни.

"Ние произвеждаме велосипеди за 21 век, които комбинират най-доброто от класическото колело с модерната технология", казва единият от основателите Ардо Каурит пред автора на Тhe Verge Томас Рикер.

Рикер е и един от първите, които пробва модела Hawk - и е във възторг.

В статията си той представя основателите на Ampler Ханес Лаар, Ардо Каурит и Раит Удумае като трима ентусиасти, споделящи общата идея, че скоро всички велосипеди ще бъдат снабдени с електромотори. Те се занимават с конструиране на велосипеди от две години и половина.

Първо започват със собствени средства, а след това, през декември 2015-та, успяват да осигурят 100 000 долара чрез местен сайт за групово финансиране.

Чрез получените пари създават първите прототипи на моделите на Ampler. Сега те пускат прототипите в краудфъндинг-сайта IndieGoGo, за да намерят финансиране за масово производство - а и международна популярност.

Досега Ampler е успяла да си осигури над 46 000 долара, които ще отидат за производството на 23 електрически велосипеда. Тримата естонци ще сглобят първите модели сами и ще ги доставят на клиентите си до август.

В платформата IndieGoGo компанията предлага 2 модела - класическия 9-скоростен Bilberry и Hawk, който е с една скорост.

Третият модел, който скоро ще се предлага - Pennon, ще има екстри като бамбукови калници и кожени седалки и дръжки.

Към моделите се предлага и приложение Ampler, което се свързва с велосипеда през Bluetooth.

Приложението измерва различни неща като волтаж, температура на батерията, колко остава до следващото зареждане, скоростта на движение, приблизителното време на пристигане и пр. Също така има опция за записване на движението върху карта.

Moделът Hawk разполага с бутон за включване и изключване, който се намира до мястото за зареждане на рамката, до педала. Той свети зелено или червено и показва нивото на батерията. Тежестта на колелото е 14 кг - сравнително малко за електрически велосипед.

С едно зареждане Ampler Hawk може да извърви 70 км, като електромоторът може да подпомогне около 40 от тях. Електромоторът подпомага толкова сериозно движението, че спокойно може да се движите по плажове или по стръмни нанагорнища, без да се затрудните особено.

Цените в IndieGoGo започват от 1 690 долара за модела Bilberry и 1 890 долара за Hawk. Pennon ще се предлага за 2 990 долара.

Може и да не е твърде евтино, но продуктите на Аmpler определено се нареждат на едно от първите места сред електрическите велосипеди по съотношение тежест - цена - дизайн - електромотор. Което ги определя като една не чак толкова лоша инвестиция в бъдещето.

Oще: ampler  hawk  indiegogo  tesla  the verge  амплер  велосипед  велосипеди  електрически велосипед  електрически модел  електрически модел велосипеди  електричество  естония  колела  талин 


Още от Бъдещето

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.