Nokia и Vivacom пуснаха в София мрежа за IoT устройства | webcafe.bg
Mobilecafe

Nokia и Vivacom пуснаха в София мрежа за IoT устройства

Webcafe
31.10.2017, 17:57 (обновена 01.11.2017, 16:30)
умни градове

Базираната на LoRa технология осигурява интернет за датчици в градаБазираната на LoRa технология осигурява интернет за датчици в града

Vivacom в партньорство с Nokia обяви пускането на LoRa в София - безжична комуникационна мрежа, към която могат да се включват множество Internet of Things датчици и сензори. Това е сериозна крачка към развитието на София като умен град и полага инфраструктурата за множество технологични решения в тази насока.

Сред устройствата и системите, които биха могли да се възползват от LoRa, са интелигентно паркиране, сметосъбиране, отчитане на електромери, водомери и газомери. Поради по-ниската цена, практичността на съораженията, които я използват, и факта, че не се изисква СИМ карта, въвеждането на системата би позволило множество решения като контрол на уличното осветление, на пътникопотока и на климатичните показатели.

Какво е LoRa?

LoRa (Long Range) е технология, използваща радиочестотен спектър в под-гигахерцовия диапазон (863 - 870 MHz за страните от Европейския Съюз) за комуникация с ниска мощност между много на брой устройства - сензори и базови станции, които са разположени върху обширна територия. Технологията покрива изискванията по отношение на Internet of Things - предлага сигурна двупосочна комуникация, мобилност и услуги, свързани с локализация. И всичко това с изключително нисък разход на енергия - LoRa позволява батерията на всяко едно от устройствата, комуникиращи си в мрежа, изградена по тази технология, да бъде експлоатирана  до 10 години.

LoRa е само една от възможностите за превръщането на столицата ни в интелигентен и устойчив град, а умните решения за управление на процесите в града и бизнеса, са многобройни.

„Въпреки, че днес Internet of Things е осезаема реалност, ние смятаме, че това е едва началото на изключително значима технологична и бизнес трансформация. Визията на Nokia за следващата стъпка към т. нар. „програмируем свят" предвижда една ултра-свързана среда, в която огромен брой взаимно комуникиращи си устройства са обвързани с интелигентност, построена върху огромни масиви от информация. Тя ще допринесе за автоматизиране, опростяване и подобряване на човешкия живот в много области като умните градове например. Те, от своя страна, ще направят живота в урбанизираните региони по-умен, по сигурен и по-устойчив." - каза на обявяването на старта на новата мрежа Мартин Богоев, управляващ директор на Nokia Networks за България.

С подобна система, но създадена от трима ентусиати, София миналата година направи първи стъпки към създаването и изпозлването на подобна мрежа, ставайки шестият град в Европа, който изгражда мрежи в тази насока.

Сред възможностите, които LoRa дава, са:

  • интелигентни системи за паркинги, които показват на водачите най-близкото свободно място за паркиране и ги навигират до там;
  • интелигентно осветление, даващо по-голяма сигурност за гражданите, както и спестяване на разходи за електроенергия на общините;
  • контрол на качеството на въздуха;
  • ефективно управление на контейнерите за смет;
  • дистанционно и интелигентно отчитане на водомери, електромери и други измервателни устройства за бита.

Oще: big data  iot  lora  nokia  vivacom  датчици  софия  умни градове  умра мрежа 


Още от Бъдещето

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.