Blue Moon на Джеф Безос иска да надмине триумфа на "Аполо" | webcafe.bg
Mobilecafe

Blue Moon на Джеф Безос иска да надмине триумфа на "Аполо"

лебовскиMobilecafe, по QZ, Engadget
10.05.2019, 10:17 (обновена 11.05.2019, 14:33)
джеф безос, blue moon

Снимка: © Blue Origin

Джеф Безос показа новия лунен апарат на своята компания Blue Origin - поредната стъпка в посока към целта да се създаде инфраструктурата, нужна за масови космически пътувания.

Масивният апарат с името Blue Moon би могъл да пренесе 7.1 тона товар до повърхността на Луната, твърди Безос. Той не уточни срока, в който ще бъде евентуалната първа му лунна мисия, но потвърди, че до няколко месеца ще се проведат тестове на нов тип двигател, достатъчно мощен, за да може ракетата-носител на Blue Moon да я изведе в орбита.

Апаратът може да бъде актуализиран, така че да пренася и хора на борда си - още една заявка за реализиране на целта на NASA да поднови мисиите с астронавти до Луната не по-късно от 2024 г.

Безос, който основа Blue Origin през 2000 г. с пари от печалбата на Amazon, е дългогодишен привърженик на идеята за мащабно разширяване на транспортните, научните и евентуално - преселническите човешки мисии в открития космос. Нещо повече, в презентацията на Blue Moon той представи новия апарат като "начин да спасим Земята, нашата най-добра планета".

В дългосрочен план, коментира Джеф Безос, Земята е заплашена от изчерпване на енергийните си източници. По думите му - в рамките на 200 години човечеството ще трябва да покрие цялата повърхност на планетата с фотоволтаични панели, за да може да задоволи всеобщата потребност от енергия, чийто мащаб се удвоява на всеки 25 години.

В песимистичния вариант, ще се стигне до режим на тока и упадък на общото благосъстояние. Но ако хората разработят достъпни методи за пътувания в Слънчевата система, то енергията от светлината ще бъде почти неизчерпаема.

"Земята вече не е голяма. Човечеството е голямо. Изборът е лесен. Знаем какво искаме, но ще трябва да се хванем за работа", каза още Безос пред публиката си, в която присъстваха както журналисти и служители на Blue Origin, така и ученици и представители на компаниите, свързани с аерокосмическата индустрия.

Нито Безос, нито Blue Origin не предоставят достъп до източниците, на чиято база милиардерът формулира мрачната си прогноза за бъдещето на планетата, а и никой от колегите му в компанията не е отговорил на въпроси от медиите по време на презентацията.

Малко след представянето на Blue Moon дойде и реакция от страна на Илон Мъск - другият "визионер", натрупал милиарди от Силициевата долина, който инвестира сериозни средства в разработването на космически технологии чрез своята SpaceX.

В типичния си стил Мъск публикува снимка на лунния апарат на Безос, но с променено име - Blue Balls (игра на думи заради сферичната форма на апарата и евфемизма за незадоволено сексуално желание при мъжете).

Blue Origin отдавна се смята за подценяваната алтернатива на конкурентната компания на Мъск. Разлика между идеите им е в това, че Безос не вярва във възможността за мултипланетарно човешко общество, а Мъск настоява за колонизирането на Марс.

Безос има алтернативна идея: разработването на орбитални космически "острови", подобни на Международната космическа станция, но с много по-големи мащаби.

Предполага се, че в тях хората ще могат да живеят и да работят, да пътуват в открития космос и да го изследват, да добиват ресурси и да не зависят от изчерпването им. Визията на Безос за бъдещето на човечеството включва идеята, че тези орбитални хабитати ще са толкова усъвършенствани, че да пресъздадат живота на Земята, но в изкуствена среда и климат.

Както Мъск, така и Безос вярват, че разходите за космическия транспорт трябва да се намалят драстично чрез разработването на ракети за многократна употреба и експлоатация на космически ресурси. Цената за достъпа до интересните неща в Космоса е просто прекалено висока, казва Безос.

Досега екипът му е създал един модел на ракета за многократна употреба при суборбитални полети - New Shepard (кръстена на първия американски астронавт Алан Шепард), която летя за първи път през 2015 г. и оттогава е регистрирала общо 11 мисии. Моделът се използва за преноса на научни експерименти, като би трябвало да може да се използва и за транспорт на хора, които биха искали да стигнат космическата орбита и да се върнат на Земята в свободен полет. Blue Origin разработва и по-голяма орбитална ракета, наречена New Glenn (по името на Джон Глен), която би трябвало да дебютира през 2021 г.

Лунните мисии на Blue Origin разчитат на финансиране от страна на NASA, която също се опитва да фокусира американската космическа програма върху нови човешки полети до Луната.

Тази година се навършват 50 г. от кацането на "Аполо 11", a NASA обяви и началото на програма, по която ще плаща на частни компании да транспортират научни мисии до Луната.

Джеф Безос твърди, че Blue Moon ще е готова да превозва човешки екипажи към 2024 г., когато правителството се надява да може да изпрати астронавти до Луната.

Oще: blue moon  blue origin  nasa  джеф безос  илон мъск  космически транспорт  космос  лунен апарат  лунна мисия 


Още от Бъдещето

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.10.2018, 19:33

2 sartorium | 10.05.201923:49

Че какво като лунният им модул е анимационен?!
Ще се разберат с руснаците да им заемат анимационната си ракета и полетите до Луната ще се превърнат в ежедневие.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

1 Harry | 10.05.201919:54

Янките ракета нямат, ама лунен модул показват! Много щастлив

А-а, ма той е "презентация", 3D компютърни ефекти.

Много щастлив Много щастлив
   

оценка

+0 -0