Ако роботите дойдат - мъжете ще останат без работа | webcafe.bg
Mobilecafe

Ако роботите дойдат - мъжете ще останат без работа

Webcafe.bg, The Atlantic
06.08.2015, 15:58 (обновена 23.08.2015, 09:31)
роботи

Снимка: © Getty Images

Професиите, извършвани от мъже, са в пъти по-застрашени от новите технологии отколкото онези, извършвани от жени. На снимката: работници в Китай наблюдават кадри на промишлен район, заснети от робот-патрул, който може напълно автономно да проверява средата, оборудването, работниците и пътищата, да прави снимки, да предава и да обработва най-разнообразна информация, като при това може и да се самозарежда

Все по-голям става броят на икономистите и технолозите, които смятат, че светът се намира в началото на нова индустриална революция, в която напредъкът на изкуствения интелект ще замени изцяло човешкия труд. Наскоро бяха обявени дори и осемтте професии, които ще бъдат най-силно засегнати от навлизането на роботите в бита и които могат изцяло да бъдат автоматизирани.

Двама учени от Оксфорд дори анализираха кои човешки умения, нужни за изпълнението на 700 различни професии, могат да бъдат заменени от автоматизирани машини или изкуствен интелект в близкото бъдеще.

Новините не са хубави: според изследването скоро машини ще могат да изпълняват задлженията, характерни за около 47% от всичките днешни професии.

При това, това е тенденция, която предстои да се случи само след няколко десетилетия.

Това е сериозно пророчество, но също така е от онези, чиито последствия няма да засегнат абсолютно всички слоеве на обществото.

Внимателният анализ на данните крие изненадващ извод: професиите, извършвани основно от жени са относително по-сигурни, отколкото онези, извършвани от мъже.

Което означава, че роботите и изкуствения интерект по-скоро ще заменят труда, извършван от силната част на човечеството, отколкото онзи, извършван от нежната половинка.

Това не би трябвало да звучи изненадващо, тъй като, въпреки прогреса по отношение на равенство на половете, много професии продължават да имат висок процент на полова сегрегация.

Например, в САЩ - от 3 милиона шофьори на камиони - цели 95% са мъже, а от около 3 милиона секретарки и офис сътрудници - повече от 95% са жени.

Предвид факта, че автомобилите, които се движат без шофьори съвсем скоро най-вероятно ще се появят на пазара - следват сериозни опасения: когато автоматичните коли започнат да се използват масово, работата на всички онези мъже, които сега въртят неуморно волана, ще бъде сериозно застрашена. Докато работниците в офиса не са заплашени засега от подобна опасност.

Това важи и за други полово определени работни места.

97% от 2,5-те милиона строителни работници в САЩ са мъже. Изследването на учените от Охфорд изчислява, че сред тези работници повече от 70% извършват дейности, които могат да се правят и от машини.

В същото време 93% от медицинските сестри са жени, а рискът те да загубят работата си е удивително нисък - 0.009%.

Защо има такива разлики?

Отговорът е, че уменията, които роботите имат и ще имат, са най-вече свързани с прецизност и сила - характерни за мъжките работи - като например работата с чук или рязането на дървета.

Последните мобилни роботи вече комбинират перфектни сензорни системи за прецизност с нечовешка сила, така че успешно могат да извръшват доста видове работа.

За жалост, много доминирани от мъжете професии, свързани с използването на интелекта, също не са сигурни.

Кариери, които изискват опит и преценка на риска, също са в опасност - като например професията на брокера - все по-сложните компютри в много отношения са по-добри при анализа и използването на различни данни. И то в обем, немислим досега.

За разлика от мъжките професии, жените, които са по-склонни да работят в хаотична, неструктурирана среда, обикновено се насочват към професии, свързани повече с човешките емоции и намерения.

Логично, ако вашата работа включва умението да отвличате вниманието на пациента, докато му биете инжекция, да познавате кога някое от плачещите бебета е гладно или има друг проблем, или ако трябва да комуникирате с клиенти, да слушате и разбирате различни хора - няма от какво да се притеснявате.

Няма как робот да заеме вашата позиция. Поне не и през този век.

За сметка на това съществуват доста много дейности, в които роботите и изкуствения интелект ще бъдат по-добри от хората.

За начало машините могат да изпълняват задачи, които са точно определени и отговарят на обективни критерии. Тези характеристики разрешават да им се зададат параметри и да се очакват дадени цифрово измерими успехи.

Лесно е да се прецени например какво трябва да извърши един домашен робот, който чисти и мие, както и да се види дали той е свършил работата, както трябва.

По-трудно е да се зададе критерий на робота, свързан с другите хора.

Забравете скоро роботите да започнат да преценяват сами или да вземат решения: което е добра новина за висшия мениджмънт.

Изкуствения интелект също така ще бъде много добър в извършването на автоматизирана и прецизна работа - от миене на прозорци, през дирижиране на движението на различни превозни средства, до управлението на самолети.

Трябва да се има предвид обаче, че компютрите не са създадени точно с идеята да заменят работната ръка, те по-скоро автоматизират специфичните задачи, като правят работата по-продуктивна.

Но когато автоматична система може да замени абсолютно всички таланти на работника - той вече не става необходим. Така че колкото повече и различни умения и задължения имате - толкова по-трудно ще ви замести някой робот.

Всъщност, работата, която днес се извършва предимно от жени, ще е тази, която ще доминира в бъдещето.

В голям мащаб, това може да означава, че мъжете ще започнат да се занимават по-масово с професии, изпълнявани към момента от жени. Може да звучи забавно, но в действителност вероятно ще навлече нови проблеми и неравенство.

Има вероятност да се стигне до обедняване на семействата в развитите страни - ако само единият работи или и двамата вършат сходна работа, светът ще бъде доста дисбалансиран.

Възможни са и много други проблеми. Възможни са и бунтове, дискриминационни и изолационни настроения сред мъжете, ако те не могат да намерят подходяща за своите умения работа.

Засега нищо не се знае, но преценката на вероятните рискове е една добра крачка напред.

Oще: емпатия  жени  машини  мъже  нови технологии  пазар на труда  полова сегрегация  професии  професия  работа  работещи машини  робот  сегрегация  технологии 


Още от Бъдещето

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 01.06.2017, 09:47

13 Kirile Barbas.311962935907471 | 16.08.201713:12

Mako | ДА! ДА! ДА! ДА! ДА! ДА!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.02.2013, 00:46

12 Ролинс | 08.08.201523:19

Rowan | 07.08.201518:31
Аре у лево… и това е писано от даскал в Станфорд!

----------------------------------------------------------------

Естествено, че някакъв си "даскал" от Станфорд нищо не разбира. Къде къде по-голям капацитет е варненският дървен философ. muhihihihi
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

11 Дракон с кисело зеле | 07.08.201523:42

Ъ, лудизмът не е ли идея на два века нейде? Или аз се бъркам нещо?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.07.2011, 14:56

10 la-marin | 07.08.201521:58

Първо нека да се направи пълноценен ИИ и тогава ще говорим.
Пълноценни роботи също. Когато това стане, според мен ще има нова вълна преквалификация на хората, както е било на няколко пъти от началото на индустриализацията насам.
Ако най-смелите мечти се сбъднат ще дойде най-края времето да обърнем внимание на истинските проблеми на човечеството... може би...
Глад, болести, екологични катастрофи и прочее.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

9 deowin | 07.08.201520:12

>това е писано от даскал в Станфорд

Иска се особен вид тесногръда арогантна самовлюбеност за да кажеш горното в контекста на "бах ги и тъпанарите са тия професори в Станфорд, виж кви умни неща сме написали тук в коментарите, и то за едни 5-10 секунди мислене".
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

8 deowin | 07.08.201520:09

>Промитимозъчна статия в духа на романтизма от 60
>За съжаление нищо от това не се сбъдна

Кажи го на работниците в сферите на земеделието и фабричното производство, които през 60те са представлявали 46% от работещите. В днешно време? 23%. Телефонисти, машинописти, четци на водо- и електромери, оператори на асансьори, пощальони.. Да ти давам ли повече примери?
Прогресът на човешката цивилизация към автоматизиране на ниско- и средноквалифицирания ръчен труд е неминуем и се случва независимо дали ви харесва или не.
Апропо, не виждам друга причина да се роптае срещу тази тенденция, освен ако не я виждаш като заплаха за сигурността на личното си работно си място. Съответно, това, че всички коментари засега са силно негативни (освен доволно идиотски), според мен е доста показателно за типа хора, които са ги писали.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

7 Rowan | 07.08.201518:31

Ъхъ, само трябва да ги научат да носят отговорност. Затова и в напълно автоматизираните влакове, където вероятността за срив или грешка на системата е пренебрежимо малка, освен това се движат по релси, пак си стои един чичка. Може семки да чопли, докато машината си върши работата, но си стои и взема заплата. Носи отговорност, за което му плащат. Някой от вас би ли се качил на машина, която се управлява от нещо, което няма понятие що е това живот и изобщо не му пука, дали ще се разбие или не? Някой били шофирал по път, по който се движат камиони, управлявани от нещо, което не се страхува от смърт или осакатяване? Аре у лево… и това е писано от даскал в Станфорд!
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 21.11.2014, 23:09

6 aleph | 07.08.201514:00

Промитимозъчна статия в духа на романтизма от 60. Тогава хорта са вярвали,че пре 2000 година роботите ще са станали по-умни от хората и ще се е възцарил рая на земята. За съжаление нищо от това не се сбъдна , но др вижда, по коментарите, които искрено вярват, че това ще се случи
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

5 Mako | 07.08.201513:55

Ако роботите дойдат - мъжете ще останат без работа
************************************

Роботизираните пениси и вагини отдавна са на пазара и не са скъпи - нима някой остана без работа в тази област?
Чуди се
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 18.12.2014, 19:07

4 Шамито | 07.08.201513:42

Роботиката е най прекия път за унищожаване на уникалния продукт на природата–човекът.Заместването в практическите умения води до заместване в умствените умения.Че някои ще го развият в общо човешките ценности е абсолютна илюзия.Това го прави човек а не Бог–не забравяйте.Амсалаци–носете си последствията.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани