Следващата еволюция: сливането на човека и машината | webcafe.bg
Mobilecafe

Следващата еволюция: сливането на човека и машината

лебовскиMobilecafe.bg, по Telegraph
29.05.2015, 18:46 (обновена 10.06.2015, 11:55)
Киборг

Снимка: © Getty Images

Дори когато хората изпитват повече удоволствие и имат повече достижения, това не е достатъчно. Те искат все повече и повече

Богатите хора вероятно ще се превърнат в киборги до 200 години, тъй като постепенно ще се сливат с технологии като компютри и смартфони, твърди историк.

Ювал Ноа Харари, професор в Еврейския университет в Йерусалим, твърди, че сливането на човека и машината ще е "най-голямата еволюция в биологията" след появата на живота преди 4 млрд. години.

Харари, който е написал фундаментална книга, описваща историята на човечеството, казва, че човечеството ще еволюира и хората ще заприличат на богове, като ще имат власт над смъртта, и ще бъдат различни от сегашните хора в същата степен, в която ние сме различни от шимпанзетата.

Той твърди, че хората като раса са мотивирани от неудовлетворение - и че няма да можем да устоим на изкушението да си направим "ъпгрейд", без значение дали чрез генетично инженерство или високи технологии.

"Програмирани сме да изпитваме неудовлетворение"

"Дори когато хората изпитват повече удоволствие и имат повече достижения, това не е достатъчно. Те искат все повече и повече," казва Харари.

"Мисля, че вероятно в следващите около 200 години хомо сапиенс ще си направи ъпгрейд до един вид божествено създание, или чрез биологична манипулация, или чрез генетично инженерство, или чрез създаване на киборги - наполовина органични, наполовина неорганични.

"Това ще е най-голямата еволюция в биологията след появата на живота. Нищо реално не се е променило за четири милиарда години, в биологичен смисъл. Но ще бъдем толкова различни от сегашните хора, колкото шимпанзетата се отличават от нас."

Той обаче предупреждава, че технологията на "киборгите" ще е достъпна само за най-богатите представители на обществото, което ще разширява пропастта между богатите и бедните.

В бъдеще богатите ще могат да живеят вечно, докато бедните ще умират

Харари твърди, че хората са станали толкова доминиращ вид заради способността ни да изобретяваме "фикции", които удържат обществото в едно цяло, от рода на религията, парите и идеята за фундаменталните права на човека, които нямат основа в природата.

"Бог е изключително важен, защото без религиозния мит не може да се създаде общество. Религията е най-важното изобретение на хората. Докато хората са вярвали, те са разчитали все повече и повече на тези богове и са били по-контролируеми."

"Но това, което виждаме в последните няколко века, е че хората стават по-могъщи и вече нямат нужда от патериците на боговете. Сега казваме, че нямаме нужда от Бог, а само от технологии."

"Най-интересното място в света от религиозна перспектива не е Близкият изток, а Силициевата долина, където се създава технологична религия."

"Там вярват, че дори смъртта е само технологичен проблем за решаване"

"Това, което позволява на хората да си сътрудничат гъвкаво и да съществуват в големи общества, е нашето въображение. По отношение на религията това е лесно за разбиране. Не можете да убедите едно шимпанзе да ви даде банан с обещанието, че ще получи още 20 банана в рая на шимпанзетата. То просто няма да го направи. Хората обаче ще го сторят.

"Повечето правни системи са базирани на правата на човека, но всичко това е само в нашето въображение. Парите са най-успешната измислена история. Имате майстори-разказвачи - банкерите, финансовите министри, които ви казват, че парите струват нещо. Само че няма нищо такова. Пробвайте да дадете пари на маймуна. Те не струват нищо."

Последната книга на Харари е озаглавена "Сапиенс: кратка история на човечеството", която първоначално е била издадена на иврит, и впоследствие е преведена на повече от 30 езика.

Oще: бътдеще  изкуствен интелект  киборг  машина  развитие  религия  робот  роботи  роботизиране  технологии  човек 


Още от Бъдещето

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.