Ако тялото ви бъде замразено... | webcafe.bg
Mobilecafe

Ако тялото ви бъде замразено...

лебовскиMobilecafe, по Клинтън Гуен, Mic
06.05.2016, 22:53 (обновена 11.05.2016, 15:53)
cryopreserved body

Снимка: © Getty Images

Ако тялото ви бъде криогенно запазено, какво би било усещането да се събудите след 50 години?

Напоследък гледаме френски тв сериал за пътуващи във времето зомбита. Ако обобщим: хората, които са умрели в планинско градче, се завръщат след дни, години или десетилетия при обърканите и стресирани членове на семействата си. Колкото и това да звучи като история за свръхестественото, толкова би могло да е и история за науката.

В крайна сметка хората, занимаващи се с крионика - процесът, включващ криогенно запазване на тялото за бъдещо съживяване - размишляват върху доста сходни бъдещи ситуации: как би изглеждал животът за съживените хора, извадени от своето време?

Сега можете да уредите криогенно запазване на тялото си, след като бъдете официално обявени за мъртви. Вече е възможно да платите между 28 000 долара и 200 000 долара, за да се запази цялото ви тяло и това е нещо, което хората правят от 60-те години насам.

Проблемът е, че никой досега не е съумял успешно да съживи хора от това състояние

Все пак се доближаваме до този момент: мозък на заек бе успешно запазен криогенно при температура -135 °C. Криогенно замразени червеи бяха съживени, с ненарушени спомени. Така че има поне частица надежда, че някой ден възстановяването на замразени тела ще достигне и човешки мащаби.

Ето какво можете да очаквате, след като се събудите от студения си сън.

Тъканите и органите ви вероятно ще са в отлично състояние... или стопроцентово отровени

Твърдението, че тялото ви е "замразено", е подвеждащо - ледените кристали увреждат тъканите. Вместо това криогениците заменят кръвта с нещо, което е по същността си биологичен антифриз, което предотвратява смъртоносната кристализация. Този процес е известен като "витрификация". Има обаче един проблем: разтворът е леко токсичен при стайна температура.

"Процесът на замразяване сам по себе си причинява известно увреждане, но това е единственият процес, известен на човечеството към този момент, който запазва и тъканите, и другите структури," коментира Денис Ковалски, президент на Cryonics Institute.

Бележи се напредък в запазването на цялостта на органите: учените вече са витрифицирали, размразили и трансплантирали бъбреци на зайци, които в крайна сметка са функционирали без видими недостатъци.

"Истинският въпрос за един милион долара е следният: дали нервите, синапсите, всичко, което изгражда мозъка - дали цялостта им все още ще е налице след крионния процес?", казва Ковалски.

Вероятно няма да бъдете размразени предсрочно. Защото в най-добрия случай...

Здравеопазването ще е в този етап, в който е нужно да бъде. Както BBC отбелязват по повод успехите на криогенната технология, здравеопазването в бъдещето може да е изключително напреднало спрямо това, което имаме сега. Което означава, че за определени пациенти като 2-годишната Материн Наоваратпонг, която имаше нелечим тумор през 2014 г., има надежда да бъдат запазени криогенно за неопределено време, докато медицината не постигне достатъчен напредък, за да я излекува.

Тъй като нямаме надеждни начини да предскажем какво ще се случи, има предвидени системи, които да позволят телата да остават запазени криогенно за колкото време е необходимо. В Alcor Institute - фондацията за удължаване на живота в Скотсдейл, Аризона, където се съхранява тялото на Наоваратпонг, стойността на съхранение и поддържане на телата на пациенти се споделя от тръст с капитал 8.7 млн. долара, 62% до 70% от който идва от семейството на пациента при приемането му. Не е ясно дали той все още ще е налице след 30-40 години, но предвид основно положителните си резултати за 5-годишния период, не изглежда Alcor да са изложени на някакъв риск да останат без пари от тръста в обозримо бъдеще.

Вероятно има и други начини за удължаване на живота извън криониката

За някои трансхуманисти - членове на движение, посветено на удължаването на живота и усъвършенстването на човешкия организъм - криониката не е най-приложимият вариант. Андерш Сандберг, трансхуманист и учен в Оксфордския университет, пише в блога си, че според него криониката има 10% вероятност да се окаже сполучлива - достатъчно, за да представлява интерес за него, но не и достатъчно надеждна, за да вложи всичките си спестявания в нея. Той изразява съмнения, че тя някога наистина ще набере популярност, доколкото твърдо е оставала нишов "продукт" през 50-годишната си история.

Би могло да има и други варианти, достъпни по пътя към безсмъртието. Вероятно ще можем да "качим" мозъка си в не-биологични аватари, твърди един руски милионер. Или ще можем генно да премахнем болестите и старостта. Или може да видите семейството си отново - с разума им, качен в роботи-клонинги.

Бъдещето няма да е толкова трудно за приспособяване към него

Ако мислите за това колко различно живеем сега в сравнение с 50-те години, технологичният напредък, който ще наблюдаваме в 2050 или дори 2100 г. може и да ни изглежда немислим. Но според Оле Мартин Моен, учен в университета в Осло, всъщност адаптирането към него ще е доста лесно.

"Не мисля, че посткриогенната адаптация ще е по-затруднителна от емиграцията примерно от Африка в Америка в момента - и определено няма да е по-трудна от десетилетието и половина, които в момента са нужни за новородено дете да се адаптира към обществото," казва той.

Или криониката може просто драстично да съсипе тялото ви и да ви остави в непознато и странно бъдеще. Моен заявява в доклад, публикуван в Journal for Medical Ethics, следното: "Съживените хора може да имат стари и увредени тела, да останат без приятели и роднини, да се чувстват отчуждени в драстично променено общество и да установят, че трудовите им умения са отживели времето си".

Което звучи доста сходно със ситуацията на затворниците, които са лежали в затвора още преди появата на Интернет - уеб за тях изглежда като научна фантастика.

Определено има шанс бъдещето да не се окаже антиутопия, извадена от сюжета на Black Mirror. Но ако има нещо, което ни показват хората, които през целия си живот не са виждали глобална мрежа, то е, че хората са невероятно адаптивни. И въпреки че бъдеще след 50 години несъмнено ще изглежда чуждо на някой, който изведнъж се окаже запратен в него, то няма да остане задълго такова.

Oще: бъдеще  вечен живот  генетика  живот  здравеопазване  криогенно замразено тяло  криогенно запазване на тялото  кртионика  медицина  смърт  технологии 


Още от Бъдещето

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани