Microkia или сватба с много неизвестни | webcafe.bg
Mobilecafe

Microkia или сватба с много неизвестни

Mobilecafe, по PC World
29.04.2014, 18:01 (обновена 17.12.2014, 11:14)
nokia

Windows Phone досега имаше проблеми да привлича нови потребители

Вече няма връщане назад. В края на миналата седмица поглъщането от Microsoft на бизнеса с мобилни устройства на Nokia стана официално, след месеци на отлагания и регулаторни препятствия. Остатъците от Nokia получават цели $7.2 млрд. В замяна Microsoft получават 25 000 нови служители, легион от Lumia телефони и чисто нови Android-базирани Nokia X телефони.

И какво от това?

Определено Microsoft и Nokia имат шансове да спечелят (и изгубят) милиарди от сделката. Защо обаче това е важно за обикновените потребители? Какво да се надявате да видите от конгломерата, любовно наричан от анализаторите Microkia, като Windows Phones устройства, които да държите в ръце.

Нека изречем ужасните думи, за които всички си прехапват езика: Windows Phone има проблем с възприемането от масите. И доколкото Nokia държи поразителните 93 от Windows Phone пазара, това означава, че и Nokia има проблем с възприемането от масите.

И ако бъдем честни, това не е особена изненада. Въпреки че изглежда лъскаво и атрактивно, Windows Phone винаги е изглеждал леко недоносен в сравнение с iOS и Android. Потребителите като цяло го избягваха, което улесни повечето производители да сторят същото. Microsoft дори улесниха задачата на производителите с настояването да се плаща лиценз за Windows Phone. Междувременно Google раздаваха Android - операционна система, която хората реално искаха - безплатно.

Поглъщането променя всичко

Въпреки че Microsoft винаги са имали за цел да наложат Windows Phone като екосистема, сега те имат $7.2 милиарда причини, за да се постараят телефоните на Nokia да се продават. А след оповестяването на сливането с Nokia, фирмата пусна Windows Phone 8.1, мащабен ъпдейт, който най-после докарва сравнима с iOS и Android функционалност и дава на красивия хардуер на Nokia софтуерен гръбнак, който да е също толкова атрактивен.

Само минути след анонса на Windows Phone 8.1, Microsoft съобщиха също, че лицензите за Windows Phone стават безплатни за производителите, очевидно в опит за борба с конкурентите. Като се има предвид, че повечето производители на телефони сега плащат на Microsoft лицензни такси, когато продават Android телефон, пускането на Windows Phone модел може да се окаже по-изгодно за тях от иначе формално "безплатния" Android лиценз - което би насърчило производителите да бълват повече Windows Phone устройства, особено в развиващите се страни, където цената е решаващ фактор.

Повече и по-добри приложения

Nokia са на фронтовата линия на убеждаването на разработчиците да създават Windows Phone приложения - донякъде дори с по-голям успех от самите Microsoft - и са създали няколко собствени първокласни Windows Phone приложения - като Nokia MixRadio, различни Nokia Camera приложения, софтуерът за разширена реалност City Lens и други.

На този етап не изглежда Windows Phone Store някога да догони чистия брой на приложенията в Android Play Store или Apple App Store, дори и с новия принцип "купи веднъж, използвай на всяко усройство". Но много от най-популярните приложения вече излизат за Windows Phone, донякъде и заради постоянното убеждаване от Nokia на разработчиците им.

Сега, когато Microsoft отчаяно имат нужда да продават повече телефони - и когато маркетинговите екипи на Nokia ще имат достъп до огромните финансови ресурси на Microsoft - стимулът да се разраства пазарът на приложения вероятно ще се засили, особено с ръста на Windows Phone на развиващите се пазари.

А ако повече добре проектирани Lumia приложения започнат да навлизат в Windows Phone магазина след месеци, това също е от полза за всички.

По-интегрирана Windows Phone среда

Контролирайки и софтуера, и хардуера на огромното мнозинство от Windows Phone устройства, Microsoft могат да създават по-пригодена, интегрирана среда за потребителите - като Google Nexus или Apple iPhone, или като по-малка версия на таблета на Microsoft - Surface.

Въпреки че те все още се налага да се съобразяват с нуждите на другите производители на Windows Phone модели, Microsoft вече имат шаблон за дизайн на собствени телефони с тази ОС. Отличните камери на Lumia им дават летящ старт спрямо конкурентните телефони. Windows Phone може да бъде модифициран да прави фоторедактирането и споделянето на снимки дори още по-прозрачно отсега, за да използва тази им силна страна. PureView навсякъде!

Но нека все пак говорим по-пазарно. От масовия преход към интерфейса Metro и нововъведената стратегия за приложения на много устройства с единична покупка, Microsoft вече са близо до концепцията "Windows навсякъде", към която толкова отчаяно се стремяха. Нищо чудно Microsoft да започнат да добавят и още инструменти за усъвършенстване на снимки в Windows - или дори в Xbox? - за да използват силните страни на Nokia. Нищо не пречи да заснемете кадър с Lumia телефона, да прехвърлите снимката в OneDrive, и тя да се превърне примерно във фон на Xbox или Windows десктопа.

По-добър цялостен дизайн

Колкото и тъжно да звучи, Microsoft имат нужда от работа по дизайна си. И Nokia могат да им помогнат в това.

Таблетите Surface - подобно на широката гама от периферни устройства на Microsoft - са чудесно конструирани, въпреки че са въздебели по сегашните понятия. Те обаче са лишени от живот: те са лъскави, студени демонстрации на присъщите на Windows 8 възможности - и са тотално лишени от индивидуалност. Още по-зле - недоизпипани софтуерни ъпдейти за същите тези таблети наскоро скъсиха рязко живота на батерията им. А колкото по-малко говорим за интерфейса на Windows 8, толкова по-добре. (Въпреки че той се подобрява - бавно, но сигурно.)

Nokia са точно в обратния край на спектъра: всеки Lumia телефон е естетически прекрасен, а приложенията им са обмислени до най-дребните детайли. Nokia уямее да разбира ежедневните потребители, макар да се научи да го прави доста късно. Би било прекрасно, ако прочутото финландско отношение към детайлите на Nokia проникне в Microsoft като цяло - и би било трагично, ако дизайнерите на Nokia изгубят усета си за прекрасното, след като станат част от редмъндския гигант.

Nokia X: отлагане на пътя към ешафода?

На пръв поглед самото съществуване на Nokia X крещи "УБИЙ МЕ, УБИЙ МЕ ВЕДНАГА", с фирмата в ръцете на Microsoft. Най-малкото защото използва Android. И това ако не е светотатство...

Но пък може и екзекуцията да му се размине. Не забравяйте: Microsoft вече се представят като компания за устройства и услуги. Nokia X е достъпно устройство за масите, и за добро или лошо, то се пръска по шевовете от майкрософтски услуги като Skype, Outlook.com и OneDrive, вместо обичайните Google приложения. Ниската цена може да му помогне да наследи поостаряващата Asha OS с нещо, което да води до масово възприемане на услугите на Microsoft в развиващите се страни - и да предлага лесен път за миграция до Windows Phone в по-късен момент.

С други думи, фалшивият Windows Phone на Nokia може да даде едно рамо на истинския. Microsoft не изглеждат особено ентусиазирани за Nokia X, но не са и враждебно настроени. Вицепрезидентът по корпоративни комуникации на Microsoft Франк Шоу дори заяви, че "това устройство дава възможност да привлечем милиони хора, особено на развиващите се пазари, в семейството на Microsoft" - чрез включените услуги. Тоест Microsoft се очаква да толерират Nokia X... поне за известно време.

Нищо ново?

Защо Microsoft похарчиха абсурдните $7.2 млрд. за Nokia, ако не въвеждат никакви промени? Може би защото Nokia не беше стратегическа сделка или не беше необходима инвестиция в мащабен план за единен хардуер. Може би пък просто това е било отчаян ход.

Windows Phone досега имаше проблеми да привлича нови потребители. Когато Microsoft оповестиха поглъщането, Nokia страдаха от финансови загуби, въпреки че контролираха огромен дял от Windows Phone пазара. Слуховете за преминаване на Nokia в лагера на Android се носеха ежедневно (и ако съдим по Nokia X, не бяха съвсем безпочвени). Притиснати до стената, когато най-големият им съюзник се оглеждаше към конкуренцията, Microsoft може и просто да са счели, че нямат друг ход, за да не изгубят напълно Windows Phone като платформа.

Покупката на Nokia изглеждаше като нещо внезапно, скоро след като Microsoft оповестиха тотална реорганизация, а Стив Балмър заяви, че се оттегля от поста на изпълнителен директор. Стоварването на 32 000 служители на Nokia върху раменете на новия шеф Сатия Надела изглежда като огромно бреме - освен ако абсолютно и категорично е трябвало да се случи. Не че можем да сме сигурни за мотивите за поглъщането - но не е и невъзможно да е така.

Във всеки случай можем да се надяваме на дълъг и плодотворен съюз: особено с въвеждането на "цифровия асистент" Cortana в Windows Phone (дългоочакваният отговор на Siri), Lumia може да се превърне в легенда - стига Microkia да изиграят картите си добре.

Oще: android  microsoft  nokia  windows phone  комуникации  преносими устройства  смартфон 


Още от Бъдещето

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 29.12.2010, 13:30

5 Божидар Гюлмезов | 01.05.201403:13

Това беше към гризли - цял живот карам на нокии, и ще продължа да карам. Железни телефони.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.12.2010, 13:30

4 Божидар Гюлмезов | 01.05.201403:13

Абе аз още си карам с нокия xpress music на 6 години, а батерията ми държи по 7 дена и половина...

От една страна ще ми се да мина най-сетне на смартфон, от друга - като си гледам "антиката", и как 6 години е желязна и се поотказвам...

Ще се види как ще се развият нещата с нокия, и тогава ще се реши...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.09.2013, 11:56

3 Citizen X | 30.04.201413:33

пЪрдон - ОЕМ...
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 18.09.2013, 11:56

2 Citizen X | 30.04.201413:31

Сега по същество: Опитвали ли сте се да се регистрирате като компания-разработчик на аппс за виндовс фоун? Придобихте ли ЕОМ лиценз? Не? Успех!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.10.2010, 20:33

1 Гризли | 30.04.201409:42

Коментар 1: През 99-та като студент бях в Германия. Там имаше двама студенти от Хелзинки - Катя и Оскар. Катя имаше, разбира се, Нокия. Но не беше особено въодушевена. Казваше - Нокия е фирма, която произвежда гумени ботуши и автомобилни гуми, а сега вече и мобилни телефони.

Коментар 2: Отишъл Бил Гейтс на проститутка. След края на сеанса проститутката казала - Чак сега разбрах защо си кръстил фирмата си Micro-soft...

Извода от коментари 1 и 2:
Не може да се очаква нищо специално... Накъдето се опитват да отидат сега Майкрософт, другите производители вече се връщат оттам...
   

оценка

+0 -2