Симпатичен робот за вкъщи вместо таблет | webcafe.bg
Mobilecafe

Симпатичен робот за вкъщи вместо таблет

Webcafe.bg по Gizmodo
17.07.2014, 12:49 (обновена 02.12.2014, 16:59)

1 от 5 снимки Назад Напред

Здравейте, аз съм Jibo.

Рекламираният като "първия в света семеен робот" Jibo се очаква да излезе на пазара през следващата година. Заобленият мъник може да разказва приказки на децата в дневната, да чете рецепти в кухнята, да снима на двора и да изпълнява куп други дребни задачи. Jibo, трябва да отбележим, изглежда и малко зловещо.

От години насам хората си представят робот, който помага в домакинството. Ако щете, поне откакто съществува анимацията семейство Джетсън, които живеят в космоса и се придвижват до работа с летящи коли, модерният човек е изкушен от идеята някой робот да му върши мръсната работа вкъщи.

От време на време виждахме по новините репоратажи от някоя технологична конференция, на която е бил показан новият опит да се направи такъв робот (като роботизираното куче на Sony Aibo, както и прахосмукачката Romba на iRobot), но все още нищо не е успяло да завладее домовете на хората. Е, Jibo изглежда предявява такива претенции.

На пръв поглед той изглежда като екран на поставка, но с трите си "стави" той е способен да изразява емоции. Jibo може сам да следва хората из стаята, а благодарение на камерата си може и да разпознава лица и да различава различните членове на семейството. Това може да е полезно, когато го накараш да направи сам снимка на някого.

С размерите си на плюшено мече, роботът може и да записва съобщения, да напомня за разни неща точно когато е необходимо и дори да чете приказки на децата.

Jibo е рожба на професора в Масачузетски технологичен институт Синтия Бризиал. Тя е прекарала последните няколко години, изследвайки домашните роботи, които варират от сладки машинки до стабилни механични изобретения. Според нея, когато правиш социален робот, не е необходимо той да изглежда като човек или като андроид.

"За да можеш обаче да комуникираш с робота, той трябва да съществува извън екрана." Jibo присъства в стаята, той дори прави жестове и мимики. "Той е извън света, заклещен зад екрана и се е присъединил към онзи, в който хората работят и играят."

Според Бризиал Jibo e "между устройствата днес и sci-fi роботът утре". Семейният приятел е висок 28 сантиметра и тежи по-малко от 3 килограма. Би трябвало да е мобилен, колкото един лаптоп, но за съжаление може да стои извън поставката си за зареждане едва половин час.

А и за разлика от традиционния робот, който ни е дала научната фантастика, този е по-близо до смартфон, отколкото до робот, който да готви и чисти за теб. За разлика от Siri, приложението на iPhone, което изпълнява звукови команди, Jibo би трябвало да се справя да поддържа истински разговор.

Той дори може да се смее, въпреки че вледеняващия костите ни смях може да ви преследва в съня ви. Създателката му казва обаче, че и стари и млади са много ентусиазирани, когато си общуват с робота.

Jibo

Бъдещето обаче не е евтино. Бризиал иска да направи робота достъпен, затова екипът й се опитал да го вкара в цената на висок клас таблет. От тази седмица той е и достъпен на пазара за $499 (или $599 за версията за разработчици) през Indiegogo.

Първата генерация от роботите ще бъде само тест за последващите го модели, в които и разработчиците, точно както с Android, ще помагат с нови приложения за платформата.

Предполагаме, че ще отнеме време на хората да свикнат с малкия смеещ се робот, но идеята, която е заложена в него, заслужава внимание и е интересно да видим дали ще успее да прекрачи прага на семейното огнище.

Най-накрая се намери някой, ако изключим кучето, с когото да си говориш, когато семейството ти лази по нервите.

Oще: jibo  домашен робот  робат  технологии 


Още от Бъдещето

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.