Иновации в ръката ти | webcafe.bg
Mobilecafe

Иновации в ръката ти

Иво Цеков
14.01.2019, 10:56 (обновена 15.01.2019, 17:46)
иновации

Снимка: © Vivacom

Новите технологии променят начина, по който възприемаме света около нас

Планирането на едно пътуване често включва търсене на полети, резервации в хотели, набелязване на активности, разучаване на забележителности и какво ли още не. Понякога този процес става доста тромав, защото ни се налага да използваме множество методи и инструменти, за да направим всичко, което искаме.

Но вече не е нужно; можете да се справите също толкова добре, въоръжени само с един мобилен телефон.

Точно така, иновациите в технологиите днес са навсякъде около нас, а умната слушалка в джоба ни е командният център на тази невидима мрежа. Направо ще го кажем - днес можете да организирате и проведете една незабравима ваканция само с помощта на вашия смартфон и всичко, което ще ви бъде необходимо, ще откриете в него. Не ни вярвате? Нека тръгнем заедно на път!

Съставянето на списък за пътуване е важна стъпка от подготовката, но какво ще кажете, ако някой може да го изготви между вас? PackPoint идва на помощ. Просто въвеждате дестинацията и датите на пътуване и като с магическа пръка ще получите спиък с всичко необходимо.

Приложението задава уточняващи въпроси като например каква е целта на пътуването - бизнес или развлечение - и изготвя предложения въз основа на отговорите. Така няма да забравите фитнес шортите си, ако планирате физическа активност, или вратовръзката за важна бизнес среща.

Преди да се отправите към нова страна, е препоръчително поне да се опитате да научите някои фрази на местния език.

Никой не очаква от вас да станете полиглот, но в държави, където английският език не е официален или пък малка част от населението го говори, елементарно познание на ключови фрази ще направи престоя ви там много по-приятен. Duolingo помага на хората да научат нови езици по забавен начин. Приложението е изключително лесно за ползване, и покрива езикови курсове по испански, френски, немски, руски език и др.

Ако някога сте изгубили или са ви откраднали багажа по време на пътуване, вероятно сте мечтали за по-добра ключалка на куфара. Туристическата индустрия е пълна с технологични иновации тези дни, така че няма причина да не се възползваме от тях, за да подсигурим багажа и да опазим личните си вещи?

Това може да стане с AirBolt - интелигентна ключалка с възможност за Bluetooth връзка, която покрива различни високотехнологични мерки за сигурност в система и която управлявате изцяло от вашия смартфон. Смарт ключалката на AirBolt е сравнима по размер с повечето стари ключалки, но устройството е изпълнено с функции, които буквално поставят безопасността на вашите вещи в ръцете ви.

В случай, че домакинът от AirBnb откаже резервацията ви в последния момент и се окажете без покрив над главата, не търсете някой мост, под който да опънете спалния чувал.

Вместо това използвайте Hotel Tonight - приложение за пътуване, специализирано в продажбата на еднодневни хотелски резервации, често при големи отстъпки. Има опции за предварителна резервация, но най-добрите сделки се случват на момента.

Независимо как избирате да се придвижвате из нова държава, в някакъв момент ще ви трябва карта.

За щастие, дните на неудобно разгръщане на гигантска карта пред озадачените погледи на местните, с коeто явно издавате, че сте неориентирани туристи, вече са зад гърба ви. За разлика от повечето подобни приложения, MAPS.ME има ключовата опция да преглеждате картите офлайн.

Това е много полезно, особено ако пътувате извън държавите от Европейския съюз и не искате да натоварвате месечната си сметка за интернет в роуминг или пък местната мрежа не е достатъчно бърза.

Ако все пак искате да се придвижите по-бързо, естествено ще използвате мрежата на градския транспорт. Ако сте за пръв път в дадения град, вероятността да объркате автобуса или да слезете на грешната спирка е голяма. Citymapper е един от най-добрите инструменти за намиране и използване на обществения транспорт.

Свързан е с няколко услуги за споделено пътуване, предлага най-бързия начин да стигнете до желаната дестинация и ви позволява да проверявате разписанието на метрото и влаковете офлайн. Можете да се абонирате за определени влакови или автобусни линии, а приложението дори ще ви предупреди, когато спирката ви наближи.

Когато пътувате тук или в чужбина - независимо дали сте в планината или на морето - изкушаващо е да захвърлите фотоапарата.


В края на краищата, вероятно вече имате смартфон в ръка, а неговата камера може да бъде невероятно оръжие в ръцете на опитния потребител. Повечето модерни телефони имат доста добри фотопараметри като се започне от мегапиксели и бленди и се стигне до изкуствен интелект, който може да разкраси кадъра до неузнаваемост.

Ако искате снимките ви наистина да се отличават, не пропускайте да инсталирате приложението PhotoDirector, налично за iOS и Android. То е изключително мощен редактор на снимки с огромна дълбочина.

Тук имате фини настройки, специални ефекти, допълнителна обработка, филтри, колажи и какво ли още не. Когато най-сетне сте готови с шедьовъра си, не пропускайте да го споделите с приятели директно от приложението, така че те винаги да знаят къде сте - и да ви завиждат благородно.

Макар че вашата ваканция трябва да бъде едно неспирно забавление от начало до край, реалността е такава, че в някакъв момент ще се нуждаете от 8 часа здравословен сън. В някои случаи обаче това може и да не се случи, защото с хора наоколо винаги е шумно. Успокояващата музика, която ви пуска Sleepstream, ще удави целия фонов шум. Така пълноценният сън ви е гарантиран и на следващия ден ще сте свежи и заредени с енергия.

Когато пазаруваме в чужбина сме свикнали да правим бързи сметки наум кое колко струва в местна валута.

На никого не му се иска да купи нещо по-скъпо, отколкото то струва в родната му държава. За де не се тормозим излишно, съществуват редица приложения за конвертиране на валута. XE Currency определено е едно от най-добрите - с него може да следите до 10 валути едновременно и да получавате уведомление, когато курсът им се промени.

Иновациите днес правят живота ни по-ефективен и пълноценен, откогато и да било. Разстоянията вече нямат значение, информацията винаги е достъпна, а любимият човек е наблизо, без значение къде се намира.

А перспективите пред бъдещето са още по-вълнуващи: появата на 5G връзката през 2019 г. обещава безпрецедентни скорости на мобилния интернет, докато изкуственият интелект успешно се настанява и в най-дребните детайли на нашето ежедневие. Така наистина светът изглежда още по-интересен и безграничен, а ние имаме уникалната възможност да изживеем тази своеобразна революция.

Този текст достигна до вас с подкрепата на Vivacom.


Още от Бъдещето