Сбогом на персоналните компютри | webcafe.bg
Mobilecafe

Сбогом на персоналните компютри

лебовскиMobilecafe
31.05.2015, 01:37 (обновена 19.06.2015, 14:44)
Компютър

Снимка: © Getty Images

Дали хората ще могат да вярват на "облака" за съхранение на жизненоважните си документи?

Oстават ни не повече от пет години до момента, когато персоналните компютри във вида, в който ги познаваме в момента, ще изчезнат окончателно. Може обаче да не се чувстваме особено комфортно със заместителите им, а светът на бизнеса може да има сериозни главоболия, за да продължи напред.

И Microsoft, и Samsung полагат основите за реална пост-PC ера, първите - в областта на софтуера, вторите - в хардуера

На конференцията Microsoft Ignite по-рано този месец, компанията демонстрира как телефон с Windows 10 може да бъде център на компютърния "свят" на човека - като незабележимо извършва прехода от мобилно устройство към устройство, което може да работи с приложения за професионални нужди чрез клавиатура, мишка и монитор с голям екран.

С подходящ софтуер, по-тежките програми като приложенията за компютърно проектиране и дизайн (CAD), например, могат да работят като в облак, като клиентското устройство просто служи за посредник до облачната инфраструктура. Microsoft искат потребителите, включително и когато се забавляват, да правят всичко в облака. Няма да се изненадаме, ако видим вертикални софтуерни бизнеспакети - или предлагани директно от Microsoft, и/или от други страни, които съчетават конкретни приложения с абонамент за Office 365, защото всеки има нужда от текстообработка, електронни таблици и приложение за презентации, наравно с имейл и възможности за комуникация в реално време (RTC).

Ако телефонът е основното компютърно устройство и има достатъчна изчислителна мощ, за да прави повечето неща локално, хората нямат нужда от отделен компютър с голяма или малка кутия, а от "докинг станция" за телефона или "енергиен пад", който да зарежда телефона и да поддържа безжична клавиатура, монитор, високоскоростна мрежова връзка и локално пространство за съхранение на данни.

WiGig ще бъде електронният "мост" между мобилното устройство или устройства и енергийния пад

Дали хората ще могат да вярват на "облака" за съхранение на жизненоважните си документи? Във фотографията вече сме на този етап, като камерафоните ни изливат гигабайти спомени в Dropbox и Facebook. Цифровата камера вече не е необходимост, а инструмент за любители и професионалисти. Хората са склонни да отстъпят контрола върху важните си документи, ако вярват, че те се съхраняват надеждно и защитено - и до тях ще е осигурен удобен достъп.

Телефонът вероятно ще бъде централният форм-фактор, но хората ще разнасят със себе си и други устройства. Samsung са получили патент за устройство, което на практика позволява на телефона да се включва в корпус на лаптоп, осигуряващ по-голям екран, клавиатура и по-мощна батерия.

Microsoft в момента популяризират серията си таблети Surface като наследник на лаптопите, но няма да се изненадаме да видим пълноценен Windows 10 телефон, който да се поставя в таблет като в "докинг станция". Ако искаме да звучим съвсем безумно, можем да си представим дори ден, в който Microsoft ще направят таблет, който да е докинг станция за Apple iPhone - забравете за Android, твърде много различни стилове устройства.

За потребителите телефонът като главно компютърно устройство върши добра работа

Бизнесът обаче може да има затруднения да прецени дали има нужда от по-мащабна стратегия за служители, носещи свои собствени устройства, какви компютърни мощности може да пренесе в облака, и кои файлове все пак е наложително да остават на специализиран отделен компютърен хардуер от съображения за сигурност.

Голям дял от малките и средните компании и корпоративният свят държи на десктоп системите, въпреки опитите на някои производители за преход към среда на дистанционна работа със собствени устройства на служителите.

Microsoft може и да имат дългосрочна изгода от прехода към една-единствена операционна система, тъй като тя ще позволи на служителите на практика да си носят собствените "компютри" - ако приемем, че си купят Windows Phone устройства - в офиса, като необходимите приложения ще работят в облака. Ако ли не, Microsoft ясно са демонстрирали, че са готови да работят с Android и iOS, стига всички в крайна сметка да работят с облачна услуга от Microsoft.

Oще: microsoft  pc  интернет  компютри  компютър  пост-pc ера  софтуер  технологии 


Още от Бъдещето

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 02.05.2013, 19:38

6 Victor Monev | 25.06.201511:42

Хайде по-полека! Телефонът си има ограничения, дори и с докинг станция. Ето едно възможно бъдеще, без диктата на МикроМеките, Мугъл и Мутрокнигата: http://www.linuxmint.com/store_mintbox.php
Това само като пример, защото явно уредите в къщи, в офиса и навсякъде явно ще поумняват, за разлика от хората Смее се Въпросното устройство може да стане компютърният мозък, който обединява всички "умни" уреди около човека.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.04.2014, 00:53

5 Никой | 31.05.201521:35

Хари, Хари, има как да си иде и ни се подготвя от доста време и причината за това ще е напълно икономическа, а не свързана с ОС.

Много скоро, че се сървъри с виртуални ОС и всеки ще може да си наеме собствена виртуална машина, а връзката до нея ще става и през телефон - т.е. ще ти трябва само джаджа за включане на телефон или друг терминал и голям монитор, за да се се звери човек в малкото екранче.

Лично за мен като стар гейм-маниак това няма да е решение и ще си ползвам старото ПЦ (засега само с 8 ядра), но такива като мен с времето ще са единици
Чуди се

Тъй като съм ползвател и на Гугъл и на Майкрософт системите - не отричам добри са, но никой не знае къде ти е информацията и кога ще бъде продадена на трети страни Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

4 Harry | 31.05.201520:13

Много им се ще на господарите всичко, цялата ни дейност, професионална, политическа, потребителска да минава през Тях, ЗА ДА НИ КОНТРОЛИРАТ ТОТАЛНО. За това е тая истерия със смяна на ОС, уин7, уин8,9,10, облачни услуги...
Не, няма да си иде ПС-то, има и ОС с отворен код, свободен софтуер, всичко от което имаме нужда го пишат ентусиасти, такива като Бил Гейтс и Стив Джобс ги окрадоха.
Освен ако не забранят производството на хардуер за ПС и не вкарват в затвора за притежанието им, което не би ме изненадало никак.

ПП
За миналата година използването на уиндоус XP е нараснало с 6%, Много щастлив , което значи че нямаме нужда от новите изгъзици, а Тях ги докарва до бяс.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 19.01.2015, 17:09

3 trigger | 31.05.201512:07

Факт е, че персоналният компютър се "разтвори" във всевъзможни устройства - смартфоун, смартуоч, таблети и пр., но неговото разтваряне всъщност направи компютинга многократно по-достъпен и по-разпространен. Компютърът ще бъде навсякъде и никъде, както електричеството, особено след като технологиите се развият още и сред потребителите навлязат например холограмните и някои други носими устройства. Въпросът за сигурността на данните в облака е съществен, макар мнозина от потребителите прибягващи до облачните услуги да не се замислят върху него и сляпо да вярват, че сигурността е "осигурена.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

2 Крив Макарон | 31.05.201511:55

Нещата отиват към все по-голяма централизация, гледам. Скоро цялата информация ще е в един куп, а ние ще сме като мишлета, които се хранят от него. И дали ако някой откаже да се присъедини към този куп, ще има възможност да запази конкурентност.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 22.02.2011, 19:52

1 Читателят | 31.05.201511:37

Вместо работни инструменти с възможности за забавление се преминава само към потребителско задоволяване.
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани