Картата, която проследява всичко | webcafe.bg
Mobilecafe

Картата, която проследява всичко

лебовскиMobilecafe, по Atlantic
01.12.2018, 20:39 (обновена 04.12.2018, 09:56)
сателитна карта

Снимка: © NASA

Криптовалутите преживяха тежка година. Биткойнът се срина с повече от 75% от пиковите си нива, конкурентите му не се справят много по-добре. Но дори ако крипто-балонът се спука, технологията зад тези валути - блокчейнът - продължава да вълнува много от специалистите извън финансите. Блокчейн предлага начин за регистриране и проверка на транзакции без централен регулатор, независимо дали става дума за банки или държавни институции.

В някои градове например защитниците на тази технология са предложили серия от иновации на база "блокчейн урбанизъм".

Някои от тях са абсурдно амбициозни: крипто-предприемачи смятат да мигрират в изоставени зони, където слабите регулации и ниските данъци им позволяват да създават нови държави и градове по образ и подобие на блокчейна.

Други са по-скромни и прилагат блокчейн в опит да поправят дефицитите на големите градове - планирането, зонирането, ефективност на сградите и т.н.

Блокчейнът стои и зад нов тип картография. Той се използва за верификация на пространствени данни - потвърждение, че дадени обекти се намират на точното място в точното време.

Каква би била ползата от това? Ами например можете да знаете точно кога дронът за доставки на Amazon ще остави колет пред вратата ви. В този момент таксата за покупката ще ви бъде изпратена. Няма вече некоректни доставчици, няма оспорвани такси за пратки, изгубени при доставка.

Ако банката или общината иска от вас да потвърдите постоянния си адрес, ще можете да го направите виртуално, като присъствате физически на съответното място през определен период на верификация.

Ако застрахователят ви иска допълнителна документация с потвърждение за време и място при инцидент, ще можете да му изпратите снимка на ударения си автомобил с всички нужни данни.

Докато минавате край кварталното кафене, собственикът би могъл да ви изпрати биткойн-ваучери до телефона, които можете да употребите в определен кратък срок - това ще ви мотивира да се отбиете и да се възползвате от отстъпката.

Тези примери определено звучат привлекателно. Физическият свят обаче може и да не е толкова лесен за картографиране.

Парите бяха първата цел на блокчейна, но на теория всякакъв вид договори, които в момента изискват посредник, биха могли да бъдат реализирани чрез тази технология - без нужда от адвокати, нотариуси, букмейкъри или арбитри.

Блокчейн "умен договор" се самоизпълнява автоматично, когато договорените условия са изпълнени. Протоколът за доказателство за локация (Proof-of-Location - PoL) използва този подход за пространствена верификация.

Естествено, вече имаме географски инструменти като Google Maps, Foursquare, OpenStreetMap и финансираната от САЩ Глобална система за позициониране (GPS). Крипто-картографите обаче твърдят, че не можем винаги да разчитаме на тях.

Данните в тези карти са затворени, техните контури понякога не успяват да отразят бързите промени в реалното пространство.

Някои критици оспорват GPS като не особено подходящ за употреба в плътно застроена градска среда и на закрито. Освен това изчерпва батерията на смартфоните и е централизиран (което защитниците на блокчейн считат за голям недостатък). GPS-ът за цивилна употреба е некриптиран, няма функции за доказване на произход или идентификация, системата остава податлива на измами, фалшифициране, заглушаване и кибератаки.

Всяка нова платформа идва със собствена хардуерна инфраструктура, протоколи, икономика и объркващи понятия. Компанията Foam си поставя за цел да създаде стимули за операторите да изградят широкомащабни мрежи с ниска мощност, съставени от радио-маяци с достъп до нелицензирания радиоспектър.

Когато четири или повече разположени наблизо един от друг маяци (Foam ги нарича "котви") образуват "зона," те могат да се синхронизират помежду си, за да определят позицията на обекти. GPS работи на същия общ принцип, но позволява само еднопосочна комуникация.

PoL протоколът на Foam позволява на потребителите да изпращат съобщения обратно до системата, които да потвърждават местоположението и да я записват в блокчейн. Foam мрежата е доста трудна за заглушаване и изисква по-малко енергия от GPS.

Протоколът е с отворен код, но картографите трябва да купуват токени, за да имат правото да сътрудничат с него. Операторите едновременно влагат и получават валута, докато изпълняват геолокационни услуги. Компанията се надява тази система на стимули да спомогне за разширяването на географското покритие на системата.

Срещу такса "котвите" могат да предлагат и други локационни услуги като проследяване на пратки, верификация на адреси и прилагане на "умни договори".

Участниците в платформата могат да влагат своите Foam токени, за да създават списъци с точки на интерес - рода на кафенета с Wi-Fi, най-добрите паркове за разхождане на кучета, градски забележителности, или правителствени сгради. Останалите потребители ще могат да подреждат обектите по приоритет, като гласуват за тях.

Върху тази инфраструктура Foam осигуряват интерфейс, който определят като "кръстоска между борсов терминал и Google Maps." Системата би трябвало да улесни множество приложения - проследяване на самоуправляващи се автомобили, мениджмънт на вериги за доставки, или игри като Pokemon Go, базирани на локация.

Конкурент на Foam - XYO Network - има за цел да помогне на полицията да проследява регистрирани огнестрелни оръжия, за да гарантира, че те винаги са у хората, които имат разрешение да ги ползват.

Поддръжниците на тази технология смятат, че тя може да се превърне в следващата еволюция на картографията, като потребителите му ще могат сами да поддържат географски данни за всичко - от топография до плътно застроени градски улици.

Физическите граници на имотите обаче са много по-променливи, отколкото блокчейнът може да поеме.

Възникват проблеми при боравене с дигитално представяне на физически активи като парцели земя. Границите между имоти, които в миналото са обозначавани чрез временни разбирателства и преместваеми обекти (огради, потоци, устни договорки) често се оспорват. Територията на имотите често се пресмята погрешно заради натрупали се исторически грешки в измерването й.

Как например крипто-картата ще изобрази изоставените пространства или неформалните комуни, на които се приютяват маргинализирани групи или племена?

Подобни обекти рядко се поддават на "обективно" картографиране и гласуване с токени. Ако крипто-картографите получат това, което искат, тези общности ще бъдат удавени с негативни гласове до пълна забрава.

Oще: google maps  gps  gps данни  блокчейн  карти  крипто  криптовалути  крипто картография 


Още от Бъдещето

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.07.2015, 15:05

1 e-mil | 02.12.201811:42

"Ако банката или общината иска от вас да потвърдите постоянния си адрес, ще можете да го направите виртуално, като присъствате физически на съответното място през определен период на верификация."

Глупости. Присъствието някъде не доказва адрес. В "Атлантик" са написали, че ще може да откриете банкова сметка без да показвате фактури от комунални услуги. Което пак е безсмислено, защото все повече хора плащат онлайн. Кога за последно сте показвали фактури в банката? Дори в момента за нашите банки е важно дали имате идентификация издадена от държавата - т.е. лична карта, в която си пише адрес.
Тия хора говорят за електронното бъдеще, но още разсъждават с понятия от хартиеното минало.

* * *
"... нов тип картография... потвърждение, че дадени обекти се намират на точното място в точното време... вече имаме географски инструменти като Google Maps, Foursquare, OpenStreetMap... Крипто-картографите обаче твърдят, че не можем винаги да разчитаме на тях... техните контури понякога не успяват да отразят бързите промени в реалното пространство."

А радиомаяците на FOAM ще ги отразяват бързо? Че как ще стане? Кой ще ги поддържа работещи ежедневно и колко ще струва - това са милиарди предаватели. Щото нали за да докажеш, че живееш в своя апартамент в 15 етажна сграда или пък за да те намери куриерът, те трябва да са разположени не само в двуизмерното пространство, а и във височина. А отдалечените предаватели на майната си в горите и планините дето трябва да доказват пред застрахователя, че си бил там?

* * *
"Няма вече некоректни доставчици... застрахователят ви иска допълнителна документация... на теория всякакъв вид договори... без нужда от адвокати, нотариуси, букмейкъри или арбитри."

Ами то и в момента можете да дадете снимка на застрахователя. Ако апаратът/телефонът ви го позволява в EXIF-а ще се запишат време и GPS локация. А снимката ще доказва дали сте на 3 метра след светофара или 2 преди него.
Само че за какво му е тая снимка? Към застрахователя ще се обърнете, ако някой ви е ударил. Което вече изисква или съгласие между двамата шофьори или независим оценител - пътна полиция.
И айде да не забравяме, че колите стават все по-натъпкани с електроника, която вече разпознава не само състоянието на автомобила, но и околната среда. И няма как да покрием цялата земя с токените на FOAM.

Тук не става дума за предимствата на технологията, а за това кой издава "умния договор". Ние в момента сме обвързани с MAC адреси на устройства, IP адреси за достъп и локация, пароли и акаунти... и пак не може да се докаже кой е ползвал дадено устройство. И със селфи не може да се докаже.

* * *
"Данните в тези карти са затворени..."

Ами той и "умния договор" е затворен. Ако в момента можеш да прочетеш даден договор на хартия или файл, то как ще разбереш дали в софтуера, който ти праща "умния договор" няма намеса?
Ето как посредниците не могат да бъдат избегнати. Нито адвокатите и арбитрите, нито некоректните доставчици, нито нотариусите. Споровете няма да изчезнат. И няма да изчезне нуждата от доказване, че именно ти подписваш даден документ.

А сега да си спомним, какво сме превеждали наскоро:
"Блокчейнът е доста бавен и енергоемък... създава почти толкова проблеми, колкото и се стреми да реши."
https://www.webcafe.bg/mobilecafe/web/id_1503714522_Blokcheyn_tehnologiyata_-_zaslujavashe_li_si_tseliyat_tozi_shum
   

оценка

+0 -0