Високосна секунда в края на юни | webcafe.bg
Mobilecafe

Високосна секунда в края на юни

Webcafe.bg, по Mashable
29.06.2015, 12:14 (обновена 30.06.2015, 07:36)
часовник

Нощта между 30 юни и 1 юли ще се удължи с една секунда

В случай, че имате нужда от малко повече време тази седмица, последната минута на вторник (30 юни) ще съдържа 61 секунди, вместо обичайните 60.

Това се налага, защото Земята постепенно забавя въртенето си, а човешкото време се измерва от извънредно точните атомни часовници. Когато разликата между "земното" и технологичното време надвишава 0,9 секунди, се прави корекция на универсално координирано време - UTC, познато и като времето по Гринуич.

Затова нощта между 30 юни и 1 юли ще се удължи с една секунда. В различните страни този миг се вмъква в различен час.

Универсалното координирано време е създадено през 1972 г., за да помири две времеви скали - тази, основана на ротацията на Земята и разположението й спрямо звездите (UT), и тази на Международното атомно време (TAI).

Оттогава досега сме живели 25 секунди повече, отколкото ни казват часовниците. Последната допълнителна секунда е вмъкната в средата на 2012 г., а преди това - през 2008 г.
Във вторник атомните часовници трябва да покажат 23:59:59, а после 23:59:60, преди да стане сряда в 00: 00: 00 ч.

Според специалисти, високосната секунда ще се появява все по-често за в бъдеще. Други събития на Земята, като мощни земетресения например, могат да повлияят на движението на Земята. Температурни промени също могат да причинят забавяне на въртенето на зелената планетата.

Отрицателни високосни секудни също са възможни, ако околоосното въртене на Земята се ускори, но това досега не се е случвало. В този случай, след 23:59:58 ще последва 00:00:00.

Високосна минута може да е в края на всеки един месец, но обикновено се избира декември или юни.

В миналото, високосни секунди са се прибавяли на всеки 18 месеца. В днешно време, измерването на околоосното въртене на Земята и обявяването на високосни секунди е задължение на международна служба за изчисление на въртенето на Земята-International Earth Rotation and Reference Systems Service, IERS.

Тъй като забавянето на Земята е неравномерно, в момента не е възможно да се предвиди за дълъг период от време, кога ще се наложи вмъкването на високосна секунда. Затова IERS издава бюлетини на всеки 6 месеца, които установяват наличието или липсата на високосна секунда през следващия период.

Вижте във видеото как НАСА обяснява въртенето на Земята и последствията от него!

Oще: високосна секунда  време  въртене  земя  земята  минута  минути  планета  секунда  секунди  час  часовник 


Още от Бъдещето

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.