За какво съжалява Бил Гейтс? Че не е победил Android | webcafe.bg
Mobilecafe

За какво съжалява Бил Гейтс? Че не е победил Android

лебовскиMobilecafe
24.06.2019, 16:49 (обновена 26.06.2019, 09:58)

1 от 3 снимки Назад Напред

Бил Гейтс

Снимка: © Getty

В свое скорошно интервю съоснователят на Microsoft признава за своя най-голяма грешка това, че компанията не държи позицията, която Android има на пазара на мобилните операционни системи.

Съоснователят на Microsoft Бил Гейтс изглежда е разсъждавал по темата за пропуските в историята на компанията. Така, връщайки се назад в годините, е стигнал до онзи период, в който е трябвало да се взимат важни решения за нейната мобилна операционна система, но те не са се оказали правилни.

Според самия Гейтс най-голямата му грешка е, че компанията днес не е за мобилния свят онова, което е Android на Google.

В скорошно интервю пред Village Global вторият най-богат човек в света сподели размислите си за пазара на мобилни операционни системи и пропускът на Microsoft там.

"Така че най-голямата ми грешка някога е грешното управленско решение, което доведе до това Microsoft да не е каквото Android е. Става дума за това, че Android е стандартната не-Apple платформа за телефон. Беше естествено Microsoft да спечели [тази позиция]", коментира Гейтс.

Той обяснява, че в света на софтуера налице са пазари, при които "победителят взима всичко". По думите му на света има място само за една мобилна операционна система (ОС), която да е алтернатива на iOS на Apple, а такава вече има и тя струва 400 милиарда долара.

Според него, ако си на пазара за операционни системи за смартфони и предлагаш приложения, които са наполовина по-малко от тези на конкурента ти,  или дори 90% от броя на това, което конкурентът предлага, пак си "обречен".

Google придоби операционната система Android през 2005 г. на цена 50 милиона долара. Бившият изпълнителен директор на компанията Ерик Шмид през 2012 г. призна, че основната цел на Google е била да надминат Microsoft и ранните им опити с операционната система Windows Mobile, тъй като са се опасявали, че стратегията за мобилни телефони на компанията на Гейтс ще се окаже успешна.

Впоследствие обаче Android успя да се наложи над Windows Mobile и се превърна в еквивалента на Windows в мобилния свят.

"Ние все още сме водеща компания. Но ако бяхме успели и с това (бел.ред. мобилните ОС) щяхме да сме "водещата компания"", казва Гейтс.

Признанието на Гейтс е изненадващо, посочва The Verge, тъй като за мнозина пропусната възможност на Microsoft е грешка на бившия изпълнителен директор Стив Балмър. Това е човекът, който се присмя на първия iPhone, наричайки го "най-скъпия телефон в света, който не привлича бизнес клиенти, защото няма клавиатура".

Големият пропуск на Балмър е именно в това, че не оценява потенциала на надигащата се по онова време епоха на тъчскрийна.

Това е основна част от ранните грешки на Microsoft в областта на мобилните телефони. По това време те са фокусирани върху устройства, работещи с клавиатура и стилус. Скоро обаче осъзнават, че бъдещето ги подминава. Следват месеци на вътрешни спорове дали има смисъл да се върви срещу течението.

Накрая, по време на спешно заседание, през декември 2018 г. в крайна сметка е решено Microsoft да се откаже от Windows Mobile и да "рестартира" своите опити в сферата на мобилни операционни системи с Windows Phone.

Макар да се оттегля от поста "изпълнителен директор" през 2000 г., Гейтс остава главен софтуерен архитект, при това в годините, водещи до създаването на Windows Phone и провала Windows Vista. Впоследствие Гейтс се оттегли и от този пост през юли 2008 г.

Макар че може би не е бил директно замесен с някои от управленските решения около плановете за мобилна операционна система на Microsoft, той се оттегля точно по времето, в което компанията започва да губи позиции от Android.

Интересен факт е, че днес самият Гейтс използва телефон с Android.

Oще: android  apple  google  microsoft  бил гейтс  мобилни ос  операционни системи  смартфони  софтуер  технологии 


Още от Бъдещето

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.