Стивън Хокинг: развитието на технологиите може и да не е за добро | webcafe.bg
Mobilecafe

Стивън Хокинг: развитието на технологиите може и да не е за добро

лебовскиMobilecafe
28.06.2016, 13:02 (обновена 01.07.2016, 14:35)
стивън хокинг

Астрофизикът даде интервю за онлайн шоуто на Лари Кинг "Larry King Now"

Професор Стивън Хокинг - един от брилянтните съвременни умове и човек, който много рядко дава интервюта, разговаря с Лари Кинг в онлайн шоуто Larry King Now, което се хоства онлайн в Ora TV.

В разговора с водещия професорът заяви, че неговите основни тревоги, свързани с бъдещето, остават "човешката алчност и човешката глупост", но този път той изрази и безпокойство от развитието на изкуствения интелект и начина, по който той може да бъде използван за военни цели.

"Не смятам, че напредъкът в изкуствения интелект непременно е за добро", смята той.

"Ако машините достигнат критичния момент, в който ще бъдат способни да се саморазвиват, не можем да предвидим дали техните цели ще бъдат същите като нашите".

По думите му правителствата се впускат в надпревара по създаване на изкуствен интелект за военни цели, като създават самолети и оръжия чрез интелигентни технологии, докато по всичко изглежда, че проектите, които са добри за човешкия род, като подобрени медицински услуги, са с по-нисък приоритет.

През 2010-та, отново в интервю пред Лари Кинг, професорът каза, че двете най-големи опасности пред човешкия род са алчността и глупостта. Възгледите му не са се променили много.

"Ние определено не сме станали по-малко алчни или по-малко глупави.

Преди шест години предупредих за замърсяването и пренаселеността на планетата. Оттогава нещата са се влошили. Населението е с половин милиард повече от момента на последния ни разговор и не се очертава да намалее", заяви Хокинг.

"Ако продължаваме така, ще има 11 милиарда души на земята до 2100 година. Замърсяването на въздуха е нараснало с 8 процента за последните пет години. Повече от 80 процента от жителите в градските зони са изложени на нездравословни нива на замърсяване на въздуха... Дали ще успеем да избегнем опасните нива на глобално замърсяване?"

Астрофизикът разговаря с водещия, че все по-често се учудва защо всичко и всички съществуват.

"Защо вселената и всички природни закони съществуват? Необходими ли са те", пита Хокинг. "В смисъл, че явно са необходими, защото иначе няма да сме тук и да задаваме този въпрос. Но има ли по-дълбок смисъл?"

Нещата, които вълнуват Хокинг са малко по-различни от тези през 2012-та, когато списание New Scientist му зададе въпроса за какво разсъждава най-често през деня. "За жените", отговори тогава той. "Те са пълна мистерия".

Сега Хокинг заяви, че е научил много за жените оттогава насам и дори попита Кинг за осемте му брака.

"Това ли представлява победата на надеждата над опита?", попита Хокинг.

"Добър въпрос, Стивън", заяви Кинг, припомняйки, че последния му брак е продължил 19 години. "Мисля, че отговорът е да".

Интервюто си Хокинг даде от Канарските острови, където на специална конференция, част от фестивала Starmus, беше почетена неговата работа.

По време на конференцията в Тенерифе той защити амбициозния план да се направи карта на цялата известна част от вселената. Астрофизиците се надяват да открият същността на тъмната енергия, която причинява постоянното разширение на космоса.

Oще: webcafe  анализи  астрофизика  бизнес  българия  вселена  живот  забавление  коментари  космос  лайфстайл  медии  новини  политика  професор хокинг  развлечение  стивън хокинг  физик  физика  хокинг 


Още от Бъдещето

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.