Как гледат телевизия далтонистите | webcafe.bg
Mobilecafe

Как гледат телевизия далтонистите

лебовскиMobilecafe
05.02.2017, 18:35 (обновена 01.03.2017, 09:37)
SeeColor

8% от мъжете и около 0,5-1% от жените имат далтонизъм

Първо да кажем, че това, което повечето хора възприемат като чуят далтонизъм е всъщност само един тип от формите на цветна слепота.

Той е така наречената деутеранопия. Терминът произлиза от името на английския химик Джон Далтон, който сам страда от това зрително нарушение и първи го описва. Далтонизмът е частен случай на цветната слепота по отношение на зеления цвят.

И да продължим вече, след като тази забележка е изчистена. Приблизително 1 на всеки 12 мъже и 1 на всеки 200 жени страдат от цветна слепота.

Това означава че 8% от мъжкото и около 0,5-1% от женското население на планетата са засегнати, по данни от представително проучване, направено в Европа и Северна Америка. Сметката показва, че близо 300 милиона човека по целия свят имат дефицит на цветното зрение.

Възможно е да имате такъв проблем, без да го осъзнавате.

Нека го обясним така - човек с нормално зрение обикновено различава милиони нюанси на цветовете, докато хората с нарушено цветно зрение могат да различат до само няколко хиляди цвята.

Загубата на информация поради неправилното ѝ декодиране от мозъка намалява степента на възприятие и времето за реакция, което прави невъзможно за хората с "цветна слепота" да практикуват професии като лекари, учители, пилоти, инженери и други. Те не могат да вземат шофьорска книжка за някои от професионалните категории.

Частичната цветна слепота се изразява в неспособност да се различи един от трите основни цвята - червен, зелен, син, като нарушенията се наричат съответно протанопия, деутеранопия и тританопия.

При частичната цветна слепота всички възможни нюанси на цвета, към който окото е безчувствено, се представят като комбинация от другите два цвята.

Оказва се обаче, че за този проблем има решение. Унгарската компания Colorlite предлага очила, които помогнат на хора с подобен проблем да се справят с нюансите и дори да разширят спектъра цветове, които виждат.

А в следствие на успешното си партньорство с тях, Samsung са интегрирали технологията в приложението SeeColors.

Приложението е за всички SUHD телевизори на компанията от 2016 година и работи по доста прост начин.

Изтегляте го на телефона си, правите тест, с който приблизително проверявате дали имате някой от трите типа частична цветна слепота и с какъв интензитет. В следствие на резултата, телевизорът ви се прекалибрира и цветовете на картината стават не особено приятни за нормалното човешко око, но биват възприемани като много по-близки до реалните за хората с дадения проблем.

Ако някога сте се чудили как би изглеждал някой нов цвят  - е, хората с подобен недостиг имат шанса да изпитат чувството на откриване на нов цвят, благодарение на това приложение.

Ето и как изглежда картината променена от приложението:

"Проблемът с правилното възприемане на цветовете засяга немалко хора по целия свят, включително и в България. Приложението SeeColors на Samsung е изключителен пример за това как технологиите подпомагат живота на хората.

То е лесен, удобен и бърз начин за диагностика, който да ни даде индикация за наличието на проблем и да ни накара да посетим лекар. И по-ценното в случая е, че то дава решение за тези хора и възможност да видят света в цветове, близки до реалните. Приложението е изключителна технологична иновация и поставя началото на други бъдещи разработки в насока подпомагане живота на хората, посредством новите технологии", заяви д-р Митко Маринов, практикуващ офталмолог.

Д-р Митко Маринов

Любопитното е, че проектът е идея на маркетинг екипа на Samsung в Унгария.

SeeColors е част от глобалната кампания на Samsung Launching People, която стартира през 2013 г. и има за цел да търси креативни и иновативни идеи, които демонстрират силата на технологиите и как чрез тях може да се постигне реална промяна в обществото и предизвикателствата, пред които се изправяме ежедневно.

То бе сред номинираните на престижния рекламен фестивалCannes Lions 2016 и спечели две бронзови награди Lion - за иновативно използване на технологиите в категорията Digital Craft и за свързана мобилна технология в категорията Mobile.

Ето и видеото, с което участват на фестивала:

 

Oще: samsung  seecolors  далтунизъм  деутеранопия  д-р митко маринов  какво виждат далтонистите  офталмолог  приложение  протанопия  телевизия  телевизор  тест  тританопия  цветна слепота 


Още от Бъдещето

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.07.2015, 15:05

1 e-mil | 06.02.201701:05

"Възможно е да имате такъв проблем, без да го осъзнавате."

Разбирам, че се храните от реклама, но не е хубаво да лъжете.
Почти невъзможно е да имате такъв проблем и да не го осъзнавате. Тестът на Ишихара, който показвате на снимката е стандартен от десетилетия насам. Едно време беше задължителен още при общите медицински прегледи на децата, при прегледи от училищните лекари, при очни прегледи в болниците, преди влизане в казарма, при кандидатстване за шофьорска книжка, при започване на работа... аз до навършване на 30 годишна възраст съм го минавал поне 5-6 пъти.
Днес, колкото и да ни е зле здравеопазването все пак родителите водят децата си на профилактични прегледи. Все още маса хора минават през шофьорски курсове, а и доста професии изискват медицински свидетелства.
Да не забравяме и че преди десетина години натиснаха работодателите да платят за задължителни прегледи на работниците. Но дори да сте в сивата икономика и да имате придобита цветна слепота (заради болест или натравяне), то пак много бързо ще го разберете покрай ежедневната си дейност и общуване с околните.
   

оценка

+0 -0