Atlas изправи рамене | webcafe.bg
Mobilecafe

Atlas изправи рамене

лебовскиMobilecafe
24.02.2016, 12:51 (обновена 07.03.2016, 19:13)
atlas

Снимка: © Boston Dynamics

Новият робот на Google никога не се предава. Вдига тежко, носи на бой и отваря врати

Подразделението на Google за роботика Boston Dynamics има солидна практика в производството и тестването на невероятни и дори ужасяващи роботи. Но демонстрацията на последното им творение - дроида Atlas - надминава всички очаквания.

Atlas е от новото поколение роботи, които се придвижват на два крака. Той наподобява човек и показва удивителни способности за контрол на движението.

На видеото от тестването му, разпространено от Boston Dynamics може да се види как Аtlas се придвижва в крайно неравен терен и дори в сняг, запазвайки равновесие, на което могат да завидят дори някои хора. Въпреки че залита на няколко пъти, роботът не пада, нито сменя посоката.

С "ръцете си", Atlas може да вдига тежко и да го поставя прецизно на високи рафтове, без особени затруднения.

Новото е, че дроидът може да се навежда, съвсем като човек, когато товарът е поставен ниско. Освен това мощната машина може да си отваря сама вратата (на студиото в Масачузетс) и да се изправи, когато е съборена...

От Boston Dynamics имат навика сериозно да тупат, бутат и налагат роботите си. За да тестват Atlas, машината получава як пердах с тояга. Резултатът е, че доста трудно може да бъде спрян, както се вижда на видеото.

Не искаме да си представяме какво би било, ако се ядоса...

От Google могат да доволни от работата на своите специалисти по роботика. Boston Dynamics напредват успешно към дългосрочната цел на компанията да създаде робот за вдигане на тежести, който напълно да замести хората.

Новият Atlas e истинско постижение на фона на показания миналия месец робот чистач на Google от същата серия:

Освен че никак не се прояви като старателна домакиня, предишната версия на робота се оказа тромава, несръчна и се налагаше постоянно да бъде свързана за апаратурата за контрол чрез кабели:

На фона на предшественика си, новият Atlas изглежда абсолютно революционно: той е по-малък на ръст, по-компактен и може да се движи, без да влачи кабели за захранване.

Но новият 80-килограмов робот е само едно от произведенията на Boston Dynamics.

Компанията, която беше придобита от Google през 2013-та, стана известна най-вече с линията роботи Big Dog - четирикраките зловещо-изглеждащи машини, създадени за пренос на товари, които бяха разработвани специално за армията на САЩ.

За жалост последната версия на Big Dog - моделът LS3 не се оказа особено успешен и американската армия реши, че няма да разчита на него, защото е твърде шумен и би издавал позицията на военните.

Освен това задвижването му с бензин се стори твърде несигурно за военните.

В резултат LS3 сега лежи на склад без план за какво би могъл да служи - точно както се случва и във филмите за роботи. Сега се надяваме единствено някой луд учен да не полудее и да не вземе да ги пусне да щъкат безконтролно сред хората.

Факт: доста е шумен LS3

Oще: atlas  boston dynamics  google  атлас  дроид  компания  наука  робот  роботи  роботика  учени  хуманоид 


Още от Бъдещето

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

1 Harry | 24.02.201619:54

Схващате ли на къде отиват нещата? Вие вече сте излишни на елита! Не вярвам да го разбирате, ще го разберете когато е късно.
   

оценка

+0 -2