"Ако светлините угаснат на Запад, Изтокът ще продължи да свети" | webcafe.bg
Mobilecafe

"Ако светлините угаснат на Запад, Изтокът ще продължи да свети"

лебовскиMobilecafe, BBC, CNN
19.02.2019, 12:41 (обновена 19.02.2019, 14:33)
Рен Женгфей

Снимка: © Getty Images

Президентът на Китай Си Дзинпин и Рен Женгфей в Huawei

Конфликтът между американските власти и Huawei достигна ново ниво, след като основателят на китайския технологичен гигант Рен Женгфей обяви, че "няма начин САЩ да смажат компанията му".

Дъщерята на Женгфей и финансов директор на Huawei - Менг Уанжоу - беше арестувана в Канада в края на 2018 г. по разследване на американската прокуратура за пране на пари, банкова измама и кражба на търговска тайна. Huawei отрича обвиненията за престъпна дейност, а 47-годишната жена се намира в процедура по екстрадиция, по която канадските власти трябва да се произнесат до 1 март.

В интервю за BBC Рен Женгфей обвинява САЩ в организирането на обвинение по "политически причини" и твърди, че "светът има нужда от Huawei, защото сме по-напреднали".

"Дори да убедят още държави да не ни ползват временно, винаги ще можем да ограничим мащабите си донякъде. Ако светлините угаснат на Запад, Изтокът ще продължи да свети. А ако Северът потъне в мрак, все още ще съществува Югът. Америка не представлява целия свят. Америка представлява част от света", казва 74-годишният мениджър.

Войната за 5G

Най-големият производител на телекомуникационно оборудване в света се сблъсква със сериозни трудности да убеди американските партньори да продължат да ползват китайските технологии в подготовката си за преход към 5G мрежи. Причината е свързана с твърденията на американските служби за сигурност, че китайското правителство може да експлоатира технологиите на Huawei за изпълнение на разузнавателни операции срещу противникови държави.

Страни като Австралия и Нова Зеландия вече забраниха на мобилните си оператори да използват продукти на Huawei за 5G. Канада все още не е завършила проверката по въпроса дали китайската компания може да представлява потенциален сериозен риск за сигурността.

Германия и Великобритания обаче заемат неутрална позиция по казуса - в понеделник изтече информация за предстоящ доклад на британския Национален център за киберсигурност, според който службите са способни да се справят с всеки евентуален риск от ползването на китайските технологии от местните телекоми. Окончателният доклад на правителството се очаква през март-април, като от него ще зависи дали компаниите ще могат да продължат да разчитат на Huawei за развитието на 5G-мрежите си и каква степен на проникване могат да си позволят.

Новината - макар и неофициална - дойде в плюс за създателя на Huawei, който казва пред BBC, че "компанията ще продължи да инвестира във Великобритания, има доверие във Великобритания и се надява, че и Великобритания ще има още повече доверие в Huawei".

В началото на февруари Handelsblatt съобщи, че Германия също се колебае дали да се откаже от технологиите на китайската компания в изграждането на новите си телекомуникационни мрежи.

Американските правителствени служби имат официална забрана да използват оборудване на Huawei и ZTE, като ограничението беше наложено още през август 2018 г. заради опасенията, че 5G мрежите са по-уязвими на кибератаки в сравнение с по-ранните поколения на мобилните мрежи.

По време на Конференцията по сигурността в Мюнхен вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс отново повтори, че Америка призовава всички свои партньори в сферата на сигурността да бъдат особено предпазливи и да не допускат чужди търговски дружества, които могат да "компрометират интегритета на комуникационните ни технологии или системите ни за национална сигурност".

Говорителката на китайското външно министерство отговори на критиките на Пенс, като ги нарече "лицемерни, неморални, нечестни и изнудвачески".

11 месеца в армията, 1 месец със семейството

Huawei e създадена преди 32 години от Рен Женгфей - бивш инженер, служил в китайската армия, който по-късно работи в петролната индустрия. Роден в семейството на учители от село в провинция Гуейджоу, Рен успява да превърне компанията си в световен гигант с годишни приходи от над 100 млрд. долара.

В интервюто си за BBC Рен Женгфей отхвърля обвиненията на американската прокуратура срещу дъщеря си и твърди, че делото е политически мотивирано.

"Може би са си мислили, че ако я арестуват, Huawei ще се срине, но ние не се сринахме. Все още продължаваме напред", казва той. В ранни интервюта той е описвал връзката си с дъщеря си по-скоро дистанцирано - "по време на детството й аз служих в армията, което означаваше, че всяка година отсъствах в продължение на 11 месеца, а прекарвах само един месец със семейството си. Връзката ни през нейните детски и ученически години не беше много силна".

Анализаторите смятат, че бизнесът на Huawei може да оцелее дори ако САЩ убеди още партньори да се откажат от техните продукти, заради силното си присъствие на развиващите се пазари. Към момента компанията се смята за по-напреднала от най-големите си конкуренти в 5G-технологиите, а що се отнася до производството на смартфони, плановете на Huawei са да надмине Samsung като световен лидер до 2020 г.

Въпреки това конфликтът на Китай със САЩ прави компанията уязвима на сериозни сътресения. Администрацията на Тръмп може да се възползва от финансовото дело, за да разшири още повече санкциите си и да забрани на Huawei да купува ключови компоненти за бизнеса си от американски компании.


Още от Бъдещето

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.