Няколко аргумента в полза на чата, вместо телефонното обаждане | webcafe.bg
Mobilecafe

Няколко аргумента в полза на чата, вместо телефонното обаждане

лебовскиMobilecafe
28.06.2017, 12:03 (обновена 04.07.2017, 09:35)
тийн,тийнейджъри,телефон,смартфон

Снимка: © Getty Images

Защо все по-рядко говорим по телефона?

Една трета от така наречените милениали въобще не използват смарфона си за телефонни обаждания. Те предпочитат чатове и месинджъри, и приемат гласовия разговор като прекалено навлизане в личното пространство на другия, а и на тяхното собствено.

Напълно в реда на нещата да мразите разговорите по телефона, казват психолозите.

Хората предпочитат да имат време за реакция и подготовка преди да се изкажат, в противен случай изпитват дискомфорт.

И не е задължително да сте интроверт, за да приемате нещата по този начин. Много екстровертни и открити личности също всячески странят от телефонните разговори.

Причината е схващането, че при този вид общуване човек не може да се изрази достатъчно добре и затова предпочита думите му да са "черно на бяло".

Отделно писането, за разлика от говоренето, позволява на младите хора да са мултитаскинг - да вършат няколко нещата едновременно, да превключват от занимание на занимание.

"Прозорецът", в който можеш да общуваш с останалите хора също е много по-голям. Не е много ок да звъннеш на някого в 8 сутринта, но спокойно можеш да му драснеш в месинджъра "Спиш ли" или още по-добре - да си кажеш каквото имаш, а той да ти отговори, когато може и ако иска.

Има една друга група хора, свикнала да започва всеки телефонен разговор с уводното и престорено деликатно "Удобно ли е?", което води до комични случки като това да попиташ дали е удобно, свързвайки се с близката пицария.

В момента само за времето, докато слушаме сигнала "свободно", можем да си кажем всичко по някой от многобройните месинджъри.

Отделно формата на комуникация се е променила много - любопитната информация се споделя много по-бързо с препращане линк или описание в няколко изречения.

Да не говорим, че докато разкажеш по телефона вица-трепач на цялата компания, Сиромахов вече ще го е откраднал и пуснал във ФБ от свое име.

Това е и другата характерна особеност - комуникацията вече е по групи. Отдавна вече разговор не означава, че това трябва да е само с един човек.

Да трябва да говориш по телефона освен време, губи и нерви, например ако отсреща не ти вдигат. Или ти вдигнат, но в този момент гласът на Надя Обретенова съобщава "Следващата спирка Софийски университет" и всички разбират, че си в метрото, което ти не държиш да се знае, защото по това време обикновени си в офиса.

Още една промяна в общуването - късата памет, която имаме заради постоянното превключване от тема на тема и все по-трудната концентрация.

Не може да не ви се е случвало да говорите с някого и след пет минути да нямате и спомен от казаното? Е, с писмената онлайн комуникация няма такъв риск. Ценната и полезна информация лесно се складира във виртуалното пространство и остава там колкото прецените.

По този начин няма никаква опасност да забравите важни и необходими данни и подробности. Напротив, те ще са ви под ръка във всеки един момент.

За милениалите положението трябва да е наистина спешно, за да налага пряка комуникация. В останалите случаи писмената форма е напълно приемлива.

Така че следващия път, когато някой с учудване ви попита защо не ви се говори по телефона, или му пратете линк към тази статия, или приключете темата кратко и лаконично - "Защото не ми се занимава...".

Oще: лаптоп  милениал  милениали  мобилен телефон  смарфон  таблет  телефон  техника  технологии  чат 


Още от Бъдещето

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

3 dedo adji | 01.07.201701:20

Значи милениалчетата вече не са сигурни в себе си и да говорят лично.
Не ползвам смартфон и последната ми месечна сметка за мобилния беше 2.80. За стационарния беше 13.60, с 10 лв такса. Защото говоря само, когато имам какво да кажа. Дъщеря ми има огромни (за мен) сметки, но тя по телефона върти бизнес, който ги изплаща. А за чат zdr ko prai6, да са живи и здрави татковците, да плащат
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 07.03.2012, 13:36

2 Latrell Spencer | 28.06.201721:37

Лигльовци Смее се
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 22.08.2013, 18:34

1 kuulman | 28.06.201719:10

До по малко от 10 години ще изчезнат сим картите.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани