VIVA SMART - Новата платформа на Vivacom за цялостни IoT услуги и решения | webcafe.bg
Mobilecafe

VIVA SMART - Новата платформа на Vivacom за цялостни IoT услуги и решения

Webcafe
07.11.2018, 15:38 (обновена 09.11.2018, 12:18)

1 от 3 снимки Назад Напред

VivaSmart

Снимка: © Vivacom

Платформата предлага иновативни решения в три направления - умно управление на градската среда, съхранение на данни и умно образование.

Иновативните решения на VIVACOM в областта на Интернет на нещата (IoT) вече са обединени в единна и изцяло нова платформа – VIVA SMART. Чрез нея телекомът ще предлага "умни" услуги в три направления, в които компанията вече има богат опит: умен град, дейта хъб и умно образование.

"През последните години работим много усилено в предлагането на отделни умни решения, отговарящи на нуждите на бизнес клиентите ни и българските общини. Но фокусът ни за в бъдеще е да развиваме концепцията за Интернет на нещата у нас и да предлагаме повече иновативни и модерни услуги. Това ни мотивира да обособим VIVA SMART като отделна платформа със стратегическо значение за компанията ни", каза Атанас Добрев, главен изпълнителен директор на VIVACOM.

По време на представянето бяха показани възможностите на системите за видеонаблюдение, имплементирани в Поморие, Враца и Силистра. Камерите са с 30-кратен оптичен зуум, а зад тях система с изкуствен интелект следи да различни ситуации и алармира.


Кадри от камерите в Поморие на живо

За първи път на живо, възможностите на новата платформа бяха демонстрирани на специално събитие от Мирослав Петров – главен директор Продажби в телекома. Той представи трите направления, в които вече работи  VIVA SMART.

VIVA Smart City е иновативна платформа за управление, мониторинг и анализ на градска среда, която предлага както софтуер за съответната община, така и мобилно приложение за всички нейни жители и гости.

Системата е разделна на отделни модули, като всеки от тях предлага различна услуга, общините поръчват част от тези модули и получават обща платформа, в която могат да следят всичко.

Системата, наречена INVIPO, вече работи успешно в редица градове по цял свят като Дубай, Измир, Дъблин и други. Тя има 13 различни модула, разпределени в следните жизнено важни за всеки град области: мобилност, околна среда, енергия, безопасност, управление.


Така изглежда потребителския интерфейс, който получават общините

В сферата на мобилността системата позволява наблюдение и контрол на трафик, градски транспорт, паркиране, наем на велосипеди и други.

Любопитното е, че в приложение, което може всеки да изтегли, ако съответните модули са активни, системата ще представя и рейтинг за това колко агресивни са шофьорите в града.

За мониторинг на околната среда са предвидени измерване на водите и отпадъците, както и метеорологична станция. В подменюто за енергия фигурират модули за интелигентни сгради, интелигентни измерватели, улично осветление, електромобили, инфраструктура. За безопасността на града се грижат функции за видеонаблюдение, трафик нарушения, нарушители и аварийни системи.

С особен акцент върху удовлетвореността на гражданите е отделната секция управление, която включва обществени услуги.

INVIPO системата има и мобилно приложение за крайни потребители, с лесен интерфейс и различни опции за проверка на всичко най-важно за всеки жител или посетител на даден град.

Второто направление на VIVA SMART e Smart Data Hub – единна платформа за цялостно съхранение, пренос, обработка и използване на данни.

Тя обединява всичките 11 дейта центъра на VIVACOM в страната и създава условия за развитие на успешен дигитален бизнес на клиентите на телекома, като едновременно с това оптимизира оперативните им разходи.

Всички центрове осигуряват висока степен на сигурност, надеждност и достъпност на данните. Те отговарят на международните стандарти за електрозахранване, охладителна система, резервираност и интернет свързаност за такъв тип обекти. Чрез тях компанията предлага облачни услуги и ко-локация на ИТ оборудване.

По време на представянето, беше показан и т.нар Disaster Recovery Center, разположен в Каспичен, по думите на Мирослав Петров - защото градът се намира на друга тектонична плоча. Центърът подсигурява информацията от останалите сървъри да не бъде загубена - като за целта сградата има два независими източника на електричество, UPS система и дизелов генератор.

Третият елемент на VIVA SMART e умното образование.

През последните години VIVACOM инвестира в редица инициативи, насочени към развитие на българското образование. През 2018 г. стартира и най-голямата й кампания за дигитализация на образователната система у нас - "Образование 4.0".

Тя се реализира съвместно с  в. "24 часа", Министерство на образованието и науката, Столична община, Регионален инспекторат по образованието София и Дигитална национална коалиция. Нейната цел е да промени нагласите и да създаде рамка за дигитализация на българското образование. Фокусирана е в три основни направления: образование на учители, създаване на дигитално съдържание и дигитализация на класните стаи и училищната среда. До момента телекомът е изградил дигитални класни стаи в над 200 училища и повече от 80 детски градини в цялата страна, а с помощта на партньори са обучени и над 6000 преподаватели.

Телекомът планира да стартират пилотни лаборатории за обучение на учители и ученици в 5 града.

Други значими проекти на VIVACOM в областта на образованието са VIVA History – видео платформа с над 300 безплатни дигитални уроци по история и родолюбие, създадени от сдружение Българска история, и Viva Cognita - платформа за дигитално самообучение по математика.

Предстои да бъде отворена и VIVA Tech Lab – цялостно оборудвано пространство за технологична и бизнес подкрепа на стартъп проекти.

"Обособяването на VIVA SMART в отделна платформа налага VIVACOM като иновативния технологичен лидер на пазара. Зад тази инициатива стои разбирането на най-големия български телеком по общи приходи за последните 5 години, че свързаността, свободата и независимостта са основни ценности на модерното общество, които VIVACOM гарантира чрез иновативни технологични решения, достъпни за всички.", обобщи Мирослав Петров.

Oще: vivacom  viva smart  бизнес  българия  дейта хъб  интернет  интернет на нещата  новини  технологии  умен град  умни услуги  умно образование 


Още от Бъдещето

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.