Нова къща за 24 часа? Възможно е | webcafe.bg
Mobilecafe

Нова къща за 24 часа? Възможно е

лебовскиMobilecafe
06.03.2017, 10:31 (обновена 07.03.2017, 09:22)

Kaк се строят 3D къщи с технологията на Аpis Cor

Искате да вдигнете нова къща? А вярвате ли, че това вече може да се случи в рамките на... 24 часа?

Или поне така твърдят от стартъпа от Сан Франциско Apis Cor. Видео, разпространено от технологичната компания, демонстрира разработка на подвижен 3D принтер, който прилича на малък кран. Чрез него и без намеса на човешка ръка може да изградят стените на малък (около 38 кв. м) дом в рамките на 24 часа.

Чрез използването на 3D-принт технологията, машината реди бетонна смес (според компанията сместа има "срок на годност" поне 175 години) и по този начин стените се "принтират".

След построяването, разбира се, следва поставянето на покрива, инсталациите, прозорците, вратите. От видеото обаче не става ясно дали тези допълнителни, но също толкова важни строителни дейности, могат да бъдат извършени в рамките на същите тези 24 часа. Отговорът по-вероятно е "не".

Тестовия строеж на малка къща, показан във видеото, е осъществен в Русия, където се намира фирмата-партньор на Аpis Cor. Строежът е осъществен в условията на сурова зима. Според производителите на 3D-крана, той може да работи в условия до минус 35 градуса по Целзий. По време на "строежа" около къщата се издига тента, която предпазва от вятър, сняг и дъжд.

Според компанията подобни малки къщи могат да се построят и мебелират за скромната сума от около 10 000 долара, като бетонните стени ще представляват всъщност най-евтиния компонент в строителството.

Тези къщички могат да бъдат лесно възстановявани или създавани, което ще ги направи много удобни за помощ при природни бедствия.

3D-принтирането вече се използва в строителството, но основно на компоненти. Apis Cor гарантират, че те са първите, които вкарват този модел в изграждането на цялостна конструкция.

Oще: 3d  3d принтиране  apis cor  къща  нова къща  нови технологии  принт  сан франциско  строеж  технологии 


Още от Бъдещето

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 23.05.2014, 08:51

2 Ivan Bardarov | 06.03.201718:56

Не виждам армировка. За сега само за едноетажни става. Не показаха покрива дали го принтират? Там без армировка не става. Нищо не показаха и за фундаментите.

А и няма изба :)
А къде е гаража :)
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.07.2015, 15:05

1 e-mil | 06.03.201717:23

" така твърдят от стартъпа от Сан Франциско Apis Cor... в Русия, където се намира фирмата-партньор на Аpis Cor..."

А на сайта на Апис Кор се твърди, че са руска компания от Иркутск. Даже в руските справочници фигурира юридически адрес в Иркутск. И сайтът им е регистриран с иркутски адрес. А в Сан Франциско имат представителство.

* * *
"3D-принтирането вече се използва в строителството, но основно на компоненти. Apis Cor гарантират, че те са първите, които вкарват този модел в изграждането на цялостна конструкция."

Не знам как го гарантират, но в последните 3 години постоянно чуваме за "принтиране" на цели къщи в Китай. Един от случаите беше именно 10 къщи за 24 часа.
https://www.youtube.com/watch?v=SObzNdyRTBs

Даже и двуетажна къща.
https://www.youtube.com/watch?v=28Ck27Z54qE
   

оценка

+2 -0