Ето защо Microsoft пренася данните си под водата | webcafe.bg
Mobilecafe

Ето защо Microsoft пренася данните си под водата

лебовскиMobilecafe, BBC, The Verge
03.02.2016, 10:38 (обновена 22.02.2016, 14:25)

1 от 2 снимки Назад Напред

Project Natick

Снимка: © Microsoft / Project Natick

Центровете за данни се нуждаят от огромно количество енергия, а близо половината от тази енергия отива за тяхното охлаждане. До момента са изпробвани доста методи за решаване на този проблем, но методът именно на Microsoft изглежда особено обещаващ

Когато лаптопът или смартфонът ви се загреят, това означава, че биват натоварени с тежки процеси и множество данни. Въпреки това не е никак препоръчително да ги потапяте във вода, за да ги охладите.

Само че ако сте Microsoft, потапянето на цели центрове за данни под вода може да се окаже просто брилянтна идея. Според изследователи центровете за данни потребяват до 3 процента от електричеството в глобален мащаб, а големите фирми са заинтересовани от енергийно ефективни начини за складиране на увеличаващото се количество информация.

Microsoft изпробва един радикален метод за решаване на проблема - съхраняване на данните под водата.

В рамките на проекта Project Natick са извършени тестове на първия подводен център за данни на компанията, наречен „Леона Филпот" на героиня от видеоиграта Halo.

Microsoft посочва, че има две причини за провеждането на подводните експерименти. Първата е, че половината от световното население живее на разстояние до 200 километра от бряг, така че центрове за данни в моретата и океаните биха намалили времето за пренос на данни от източника към клиентите.

Втората причина е свързана с опазването на околната среда. С инсталирането на центрове за данни във водата би отпаднала необходимостта от охлаждане, а в бъдеще такива центрове биха могли да се изграждат заедно със съоръжения за генериране на възобновяема енергия, свеждайки вредните емисии до нула.

Всъщност Green Peace твърди, че Microsoft изостава в този аспект.

Според данните на природозащитната организация, която изготвя ежегоден доклад, Microsoft е далеч зад Apple, Google и Facebook по отношение на използването на чиста енергия.

Редица компании обмислят нови възможности за съхранение на данни, включително преместване на центровете в държави с по-студен климат. През 2013 година Facebook откри център в Северна Швеция на приблизително 110 километра от арктическия кръг. В съоръжението функционират десетки хиляди компютърни сървъри, които се захранват изцяло с енергия, добита от намиращи се в съседство хидроелектрически системи.

Първият подводен център за данни е функционирал на един километър от калифорнийското крайбрежие от август до декември 2015 г.

В момента в щабквартирата на Microsoft в Редмънт се анализират резултатите, а от компанията вече изтъкват и други предимства на подобни центрове за данни.

Microsoft изчислява, че отнема около три месеца такъв център да бъде спуснат под вода и да заработи - което може и да звучи като доста време, но би било полезно за райони, които не разполагат с интернет връзка или които са били разрушени от природни бедствия. Също така, подводните центрове могат да снабдят с интернет връзка голямо количество хора, които се събират на едно място например по случай Олимпиада или Световно първенство по футбол.

Microsoft вече работи по следващата стъпка - подводна система три пъти по-голяма от „Леона Филпот". Тестовете ще започнат през следващата година.

Oще: microsoft  project natick  вода  връзка  възобновяеми източници  данни  експеримент  енергия  захранване  интернет  леона филпот  майкрософт  море  океан  охлаждане  под вода  подводен  поддръжка  проблем  система  сървър  център  център за данни  чиста енергия 


Още от Бъдещето

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.07.2015, 15:05

1 e-mil | 04.02.201607:00

Според мен повече от половината население живее до бряг. Изследванията, които съм виждал казват, че около 44% живеят в 150 километрова зона от море или океан. Но да не забравяме, че в реките също тече вода, също имат брегове и че страшно много градове са построени край река. Дори само населението край плавателните реки да сметнем пак числото ще скочи неимоверно.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани