След колко време роботите ще ни изместят? | webcafe.bg
Mobilecafe

След колко време роботите ще ни изместят?

лебовскиMobilecafe
21.06.2017, 10:35 (обновена 21.06.2017, 18:39)
робот иновация бъдеще

Снимка: © Getty Images

Могат ли роботите да изместят изцяло човека?

Бъдещето обещава по-голяма ефективност и по-евтини услуги, но и предвещава масова загуба на работни места. Промените повдигат тревожния за всички нас въпрос дали ще дойде момент, в който технологиите ще изземат работата ни.

Светът е в пика на своята четвърта индустриална революция и е много вероятно машините да могат да изпълняват редица дейности, които в момента се извършват от хората. Нещо повече - ще успяват да ги извършват още по-добре.

BBC цитира допитване сред 352 учени, осъществено от Катя Грейс и нейния екип от изследователи към Оксфордския университет. Според мнозинството отговори на учените - все още не може да се даде точна прогноза с конкретен срок кога точно ще се случи таз радикалната промяна.

Добрата новина е, че повечето професии ще бъдат в безопасност още известно време.

Изследователите предвиждат, че шансът машините да изместят човека в следващите 120 години е едва около 50 процента.

Огромното закъснение в технологическия напредък изненадва Грейс. Тя е очаквала да стане свидетел на много по-голям прогрес в областта на роботиката далеч по-рано.

Да очакваме ли в такъв случай в близките десетилетия скок в безработицата, както се говори?

Анкета показва, че до 2021-а роботи ще могат да извършват досадни ежедневни дейности като например сгъване на прането.

Машини, които могат да сгъват дрехи, всъщност вече съществуват: специалисти от Калифорнийския университет разработиха робот, който се справя с хавлии, панталони и блузи.

През 2010-а на един робот са му били необходими общо 19 минути да вземе, разгледа и сгъне всяка отделна кърпа. През 2012-а времето за сгъване на панталон е малко над пет минути, а за тениска - малко над шест.

Най-вълнуващото откритие е, че машината е успяла да се справи с досадната задача по събиране на чорапи в чифтове.

Но ако сте служител в обществена пералня - не бързайте да се притеснявате. Въпреки видимия прогрес учените са скептични и считат, че ще отнеме време, преди роботи като този да отменят изцяло човека. Прототипът в контролираната среда на лабораторията извършва действия, различни от продуктивната работа в реалния живот.

Да прецени как да постъпи в произволно възникнали ситуации и условия е изключително сложна задача за една машина.

Задания, които не изискват индивидуална преценка, са по-лесни за възприемане от изкуствения интелект.

Иновациите като самоуправляващи се коли или автоматична доставка на стоки чрез дронове са на етапа, на който е бил интернет през 1990-а, а изпращането на предмет до произволно избрана точка на земното кълбо е с още 10 години назад.

Това означава, че персоналът, който сгъва кърпи, е в безопасност, а шофьорите на камиони и служителите в търговията на дребно е добре да преосмислят професията си.

Стандартният продавач в магазин, например, трябва да е приятелски настроен човек, който да ви помогне да изберете подходящия за вас чифт дънки - задача, изискваща интуиция и умения в комуникацията. Те не могат да бъдат изпълнявани напълно механично.

От друга страна все повече хора предпочитат да пазаруват онлайн. Така системите от ботове и алгоритми успяват да заемат позициите си по-бързо, отколкото предполагаме. В момента се извършват виртуално десетки транзакции, които са напълно автоматизирани.

Но най-трудните за изпълнение от машините са онези задачи, които са отнели години обучение и усъвършенстване от страна на човека.

Уменията при такива дейности включват интуитивно вземане на решения и абстрактно мислене - неща, с които компютърът се затруднява.

Експертите твърдят, че няма да има роботи-хирурзи поне до 2053-а. Може да отнеме около 40 години, докато машина ще може да се конкурира с топ математиците в света.

Учените предвиждат, че чак около 2049-а книга, създадена от изкуствен интелект би могла да пренареди класацията на "Ню Йорк Таймс" за най-продавани романи на всички времена.

Но е факт, че вече роботите се домогват до територията на литературата. Ботът на Google на име Бенджамин успява да създаде кратки научно-фантастични истории, въпреки че те не са напълно смислени.

Вече съществува и алгоритъм, който може да намира и извлича ценната информация от голяма база прессъобщения и да я предоставя на компании като "Ройтерс" и "Асошиейтед прес".Статиите са с разнообразно съдържание - нещо, невъзможно по-рано.

Изкуственото създаване на художествена литература, богата на различни езикови фигури и със завладяваш сюжет, се предвижда да отнеме поне още три десетилетия.

Предизвикателството е да бъде възпроизведен краен продукт, който да се хареса при четенето от човек.

След проучването си, Грейс мисли, че светът е на ръба на радикални промени. Според нея няма задача, която човек да може да изпълни, а изкуственият интелект - не, но тя отстоява и тезата, че машината няма как да ни измести напълно.

Има дейности и позиции, които са немислими без човешка намеса в тях.

Oще: бъдеще  изкуствен интелект  изкуствен ум  иновация  робот  роботи  техника  технологии  технологически напредък 


Още от Бъдещето

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани