Sea Hero Quest - видеоиграта, която е полезна за здравето | webcafe.bg
Mobilecafe

Sea Hero Quest - видеоиграта, която е полезна за здравето

лебовскиMobilecafe, BBC
17.11.2016, 12:42 (обновена 14.12.2016, 17:45)

Един от най-големите здравни експерименти в историята идва под формата на... видеоигра.

Интересната пространствена игра Sea Hero Quest е изтеглена вече от 2.5 млн. души онлайн и всъщност представлява гигантски експеримент за това как се развива деменцията и как се справя с пространствените промени мозъкът с напредването на възрастта.

Изследванията на база на резултатите от изиграната игра, бяха представени на британската конференция за невронаука тази година.

Да се загубиш и да нямаш чувство за пространство и посока е един от първите симптоми на болестта на Алцхаймер, пише BBC. Затова, според учените от Юнивърсити Колидж Лондон (UCL), които анализират резултатите, получените данни от играта ще помогнат за развитието на по-добри тестове за диагностика на демеция.

Sea Hero Quest представлява морско пътешествие, което цели да запази изгубените спомени на стария моряк.

С помощта на екрана на смартфона, играчите управляват лодка около острови и замръзнали океани.
Играта събира анонимно данни, които показват чувството за пространствена ориентация на играча, докато той преминава от едно ниво в друго.

Някои нива изискват да се преминава през точни пътища, да се заобикалят огньове или да се намери обратния път към дома, други предизвикват да се запомнят местата на шамандурите и да се плува около тях.

Според първите известни данни, споделени от учените, чувството за ориентация постоянно намалява след преминаването на тийнейджърските години.

Играчите на около 19 години показват 74% точност в свързаните с ориентация и усещане за посока елементи в играта, докато при 75 годишните тя спада до 46%.

Според данните мъжете също така са малко по-добри по отношение на пространствената ориентация от жените, а скандинавските народи превъзхождат по този показател останалите националности, въпреки че все още не е ясно защо.

Ето още резултати, обобщени от BBC:

- хората в по-добро общо здраве, което е типично за скандинавските страни, задържат пространствата си ориентация по-дълго време с напредването на възрастта.

- по-добри навигатори има сред морските народи

- очевидно "викингската кръв" има нещо общо с навигационните способности.

Целта на изследването е да се развие начин да се диагностицира деменцията в най-ранния й стадий - нещо, което досега се смяташе за невъзможно.

Да си абсолютно неориентиран е нещо, което се случва доста рядко, но е много характерно за хората с болестта на Алцхаймер.

На базата на Sea Hero Quest учените ще разработят тест, който не само ще диагностицира болестта на Алцхамер и други форми на деменция в раннен стадии, но и ще помогне за разработка на тестове, които да проследяват ефекта на различни лекарствата при пробата им.

Играта успява да снабди учените с безпрецедентно количество данни от целия свят. В лабораторни условия би отнело 9 400 години да се изиграят часовете, които близо 2.5 млн. души са посветили на играта.

Проектът е спонсориран от Deutsche Telekom, а играта е с дизайн на Glitchers. За използващите Android, играта може да се изтегли от Google Play Magazine. Големината й е 108 MB. 

Oще: sea hero quest  ucl  алцхаймер  болестта на алцхаймер  видеоигра  видеоигри  губене  деменция  игра онлайн  изгубване  изследване  интернет  неврология  невронаука  пространствена ориентация  тестове  юнивърсити колидж лондон 


Още от Бъдещето

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани