Легендарният дизайнер Джони Айв напуска Apple | webcafe.bg
Mobilecafe

Легендарният дизайнер Джони Айв напуска Apple

лебовскиMobilecafe
28.06.2019, 11:50 (обновена 29.06.2019, 10:49)
джони айв

Снимка: © Getty Images

"Айв без Джобс е като Маккартни без Ленън. Или Ленън без Маккартни, вие изберете аналогичната двойка. Но плодовете на тяхното партньорство бяха много по-велики от сбора на талантите и вкусовете им", пише анализаторът Джон Грубър

Джони Айв - дизайнерът на iPhone, iPod, MacBook и др. - напуска Apple след повече от две десетилетия на работа за компанията. Айв планира да създаде собствена фирма за дизайн - LoveFrom - чрез която би трябвало да продължи сътрудничеството си с Apple, но като самостоятелен партньор, а не като част от голямата корпорация.

"Въпреки че вече няма да бъда служител, ще продължавам да участвам активно - надявам се много години. Просто моментът изглежда естествен и подходящ, за да направя промяната", казва Айв в интервю за "Файненшъл таймс".

Джони Айв се превърна в най-известния съвременен индустриален дизайнер. Apple дължи естетиката на цялата си серия от мобилни устройства, компютри и софтуер на неговата визия за функционалност и минимализъм.

Мнозина от наблюдателите го възприемат като естествения наследник на Стийв Джобс заради последователността в стратегическото му мислене за бъдещето на продуктовата линия, затова новината за раздялата с Айв беше възприета като извънреден обрат за инвеститорите и потребителите.

Главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук коментира, че промяната е част от "еволюцията" на компанията, като посочва, че оставащият екип от дизайнери е "най-силният, който сме имали".

"Ще продължим със същия екип, с който сме работили дълго време, и ще се радваме да продължим работата си и с Джони. Не мога да си представя по-добър резултат", казва Кук. Това е втората сериозна кадрова промяна в Apple за последните месеци, след като директорът по търговските обекти Анджела Арендс напусна през април.

Джонатан Айв е ръководител на дизайнерското студио на Apple от 1996 г. насам. Привличането му се случва в период на финансова криза за компанията, която налага освобождаването на много от служителите й. Обратът в развитието на Apple започва благодарение на дизайна на новия компютър iMac през 1998 г. и създаването на музикалния плейър iPod през 2001 г.

Първият iPhone през 2007 г. също е разработен от Джони Айв, негов е и дизайнът на лаптопа MacBook Air (2008), таблета iPad (2010 г.), смартчасовника Apple Watch и безжичните слушалки AirPods (2016). В последните няколко години Айв сякаш прехвърли интереса си от продуктовия дизайн към работата по създаването на футуристичния Apple Park и подобряването на интериора на фирмените търговски обекти.

Слуховете за това, че Айв може да се отдели от Apple, циркулират от години, но реалните намерения на британския дизайнер оставаха в тайна до този момент.

Анализаторът Джон Грубър коментира, че раздялата с Айв може да се окаже положителна новина за компанията.

"Очевидно е, че Айв е свръхестествено талантлив. Но когато той пое контрола върху целия дизайн на Applе след Стийв Джобс, софтуерът започна да бележи спадове, а хардуерът да дава дефекти", пише той. Грубър дава за пример проблемите с клавиатурата при послендите MacBook и MacBook Air.

"Не съм запознат с вътрешната история, но мога да се обзаложа, че фиаското с клавиатурата на MacBook е пряко следствие от обсесията на Джони Айв с тънкостта и минимализма. Днешният MacBook е по-лош компютър, но по-красиво устройство в сравнение с миналите поколения", пише той в блога с Daring Fireball.

Грубър предупреждава, че Apple не трябва да оставя дизайнерския си екип без силен лидер, защото това може да доведе до криза в компанията. "Не се притеснявам, че Apple ще изпадне в криза заради напускането на Джони Айв. Притеснявам се, че Apple ще изпадне в криза, защото Айв няма наследник", коментира още той.

"Никога не съм смятал, че Apple е обречен без Стийв Джобс, но част от това, което трансформира компанията до съвременния й вид след 1997 г., беше фактът, че с Джобс начело всички дизайнерски решения минаваха през контрола на човек с великолепен вкус. Не перфектен вкус, но великолепен вкус. Вторият фактор, заради който Джобс беше толкова добър ръководител, е умението му да разпознава лошите решения - рано или късно - и да ги поправя", пише още Грубър.

Той прави аналогия между двойката таланти на върха на Apple и отношенията между Джон Ленън и Пол Маккартни в Бийтълс.

"Айв без Джобс е като Маккартни без Ленън. Или Ленън без Маккартни, вие изберете аналогичната двойка. Но плодовете на тяхното партньорство бяха много по-велики от сбора на талантите и вкусовете им".

Oще: apple  iphone  ipod  mac  macbook  джони айв 


Още от Бъдещето

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.