"С глава в облаците" е новият свръхинтелект | webcafe.bg
Mobilecafe

"С глава в облаците" е новият свръхинтелект

лебовскиMobilecafe, по Венчър Бийт
05.07.2017, 18:23 (обновена 09.07.2017, 20:07)
minority report

Напълно възможно е слепи хора да прогледнат за първи път през живота си или тези с парализирани крайници да усетят докосвания чрез тези импланти. Когнитивни функции като тази на паметта, които като цяло дегенерират с възрастта, могат да бъдат наново оптимизирани.

Рей Курцвайл е прочут футурист и изследовател в областта на изкуствения интелект, който работи за Google през последните 5 години. Той предрича, че до 2030-а наноботове ще могат да бъдат имплантирани в капилярите на мозъка. Те ще осигуряват пълно потапяне във виртуалната реалност, като свързват "облачните" услуги с нашия неокортекс - дялът от мозъка, който отговаря за преработването на информацията.

Капацитетът на мозъка може да се разшири по същия начин, по който към момента смартфонът с лекота се свърза с личния ни виртуален "облак" от данни.

Ако съдим по невероятната биография на Курцвайл и предсказанията му за технологиите, които тепърва възникват - той е бил прав в 86% от теориите си от началото на 90-те години. Например: че през първите години на 90-те интернет ще отчете глобален ръст, а през 1998 г. компютър ще успее да победи човек в игра на шах.

Все пак допуска известна грешка в последното си предсказание: компютърът Дийп Блу надигра Гари Каспаров още през 1997 г.

Това означава, че ако Курцвайл отново е прав, скоро фразата "с глава в облаците" ще има изцяло нов смисъл. Живеем във вълнуваща епоха, в която някогашната научна фантастика се превръща в реалност. Ако главата ви е "в облаците", това вече няма да означава да сте разсеяни или замечтани, а по-скоро  - че сте включени към интелекта на някой свръхмозък.

Да вземем например една от най-близките до нас теми - човешкото здраве. Интернет изобилства от съвети как да "хакнем" здравето си. Модерните фитнес-гривни ни помагат да следим съня, стреса и физическата си активност.  На смартфона си имаме куп приложения, които следят диетата и режима ни и ни напомнят кога да пием вода, кога да се разтъпчем, кога да се погрижим за себе си. Съвременната култура е вманиачена по оптимизацията на човешката производителност.

Съчетаването на този начин на мислене с новите пробиви в областта на изкуствения интелект прави "разширяването" на мозъка следващата неизбежна стъпка, която може да ни даде свръхчовешки умения.

Изкуственият интелект вече е доказал ползата си - той направи софтуера по-интуитивен и лесен за ползване от всеки потребител. Личните асистенти като Alexa и Siri, които разпознават гласови команди, могат да отговарят свързано и смислено на повечето зададени въпроси.

Страхът, който идва от научната фантастика, че роботите ще отнемат контрола от хората, постепенно изчезва. Потребителите възприемат с лекота улесненията и повишената сигурност, които изкуственият интелект внася в ежедневието им.

Сега учените имат по-висока цел за "хакване" - човешкия мозък.

Визионери-предприемачи като Илон Мъск и Брайън Джонсън си партнират с учени от цял свят, за да превърнат в реалност увеличаването на възможностите на мозъка и то по-скоро, отколкото смятаме за възможно.

Целта е не само да се подобри интелектът, но и да се възстановят увредените когнитивни способности чрез мозъчни импланти.

По-рано тази година Мъск привлече вниманието със създаването на Neuralink - компания, която се занимава с разработката на т.нар. "невронна дантела". Това е свързването на човешкия мозък със софтуер с цел да оптимизира и биологичното, и технологичното функциониране на ума ни.

Мъск се надява да предложи ново технологично лечение на тежки мозъчни травми, включително инсулт и ракови образувания до около 4 години.

Neuralink е все още в ранен етап, но други големи имена от Силициевата долина също се стремят да разгадаят кода, който ще разшири възможностите на мозъка. Основателят на Braintree Брайън Джонсън е инвестирал над $100 млн. лични средства в основаването на Kernel, стартъп, привлякъл много невропсихолози и инженери. Заедно те се стремят да преодолеят последиците от нервно-дегенеративни заболявания като Паркинсон и Алцхаймер.

Това би могло да стане чрез създаването на невронна протеза под формата на миниатюрен чип за вграждане в човешкия мозък.

Учените обаче признават, че ще са необходими още много изследвания как невроните функционират и предават информацията, преди невронният код да може да се напише от компютри. Проектът привлече ресурсите и вниманието на някои от най-интелигентните съвременни предприемачи, така че процесът най-вероятно ще се ускори.

В по-краткосрочен план можем да очакваме пробив в разширяването на мозъчния капацитет с цел да се преодолеят уврежданията на сетивата. Електронните стимуланти в мозъка, които ще възобновят неговите функции и ще създадат изкуствени сетивни възприятия, са огромен шанс за хората с увреждания.

Напълно възможно е слепи хора да прогледнат за първи път през живота си или тези с парализирани крайници да усетят докосвания чрез тези импланти. Когнитивни функции като тази на паметта, които като цяло дегенерират с възрастта, могат да бъдат наново оптимизирани.

Последиците от това са дори още по-мащабни от възстановяването на сетивата. През 2013 г. Мигел Николелис, невробиолог от университета "Дюк", успешно провежда експеримент, който демонстрира "пряка комуникационна връзка между мозъци" при плъхове.

Този първи успешен интерфейс "от мозък към мозък" позволява на плъховете по електронен път да споделят информация как да реагират на определени дразнители. Отражението на това откритие върху човешкия живот би могло да бъде поразително.

Възможността за споделяне на спомени и информация е много по-мащабна и към момента е малко вероятна, но все пак постижима цел на изкуствения интелект. Представете си огромна конферентна зала, в която хората не изпитват никакви затруднения да споделят необходимата информация, тъй като могат директно да я сканират от мозъка на отсрещния.

Базираното на изкуствен интелект разширяване на възможностите на мозъка представлява най-голямата еволюционна стъпка в историята на човечеството.

Създаването на технологии за подобряване на човешкия ум обещава да елиминира болестите и да осигури несравнимо по-високо качество на живот във всички възможни области.

Замислете се: смартфоните бяха невероятна идея, докато iPhone не стъпи на пазара преди 10 години. Сега 44% от населението на планетата притежава смартфони, с възможност за експоненциално разширяване на изчислителната мощност на тези устройства чрез свързването им с "облачните" услуги.

Напълно възможно е следващата стъпка да бъдат мозъчни импланти, които едновременно засилват нашия интелект, елиминират редица заболявания и могат, ако е необходимо, да се свържат с друг супер-ум с цел да извлекат от него информация.

Oще: google  изкуствен интелект  илън мъск  интелект  компютър  мозък  мъск  облак  облачни услуги  човешки мозък 


Още от Бъдещето

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.