Да излетиш с Falcon 9: Историята на мисията BulgariaSat-1 | webcafe.bg
Mobilecafe

Да излетиш с Falcon 9: Историята на мисията BulgariaSat-1

лебовскиMobilecafe, по Spaceflight Now
24.06.2017, 10:00 (обновена 27.06.2017, 08:27)
bulgariasat-1

Снимка: © SpaceX

BulgariaSat-1 ще бъде въведен в действие в началото на август 2017 г.

Упоритостта на SpaceX да открие начин за съкращаване на разходите по космическия транспорт е причината за това българският оператор Булсатком да може да си позволи да изстреля собствен геостационарен сателит BulgariaSat-1.

Това коментира директорът на компанията Максим Заяков, цитиран от сайта Spaceflight Now.

"Хората не осъзнават, че без SpaceX за малки държави като България и малки компании като нас просто нямаше начин дори да си мислим за космоса. С тях, това вече е възможно. Мисля, че в бъдеще ще стане дори още по-изгодно заради възможността за повторна употреба на ракетите", казва Заяков.

През 2016 г. SpaceX обяви, че ще предложи около 10% отстъпка за клиентите, които са готови да качат техниката си върху ракета - втора употреба. Засега отстъпките остават малки, тъй като SpaceX се опитва да възстанови инвестицията от 1 милиард долара в технологията за многократна употреба, но Илон Мъск анонсира, че готви драматични съкращения на цените. В момента - един полет с Falcon 9 струва 61,2 милиона долара.

Преговорите за изстрелването на BulgariaSat-1 с помощта на SpaceX са започнали още преди пускането на мисията SES-10 през март 2017 - историческият първи успешен полет на употребявана ракета.

Заяков обаче коментира, че заради застрахователни съображения са предпочели да не пускат BulgariaSat-1, без да са видели успешен резултат.

Сателитът BulgariaSat-1 е създаден от Space Systems/Loral в Пало Алто, Калифорния. Условията по договора за покупка на сателитната технология прехвърлят отговорността за ангажиране на ракетата от SpaceX върху производителя. Компанията-майка на Булсатком - БългарияСат - получава контрол върху операциите на сателита веднага щом е готов за работа в орбита. БългарияСат няма финансова печалба от замяната на нова ракета за изстрелване с употребявана. Всички евентуални отстъпки по сделката отиват при производителя.

"Инженерите на SSL, които работят с всички компании за изстрелване, бяха убедени, че технологията на използваната ракета е достатъчно надеждна", казва Заяков пред Spaceflight now.

Решението за ангажирането на употребяван Falcon 9 е взето на 5 май. Няколко дни по-късно сателитът BulgariaSat-1 пристига в Кейп Канаверал във Флорида за предварителни тестове. Първоначалният план за изстрелване на 15 юни беше отложен заради забавяния в графика и технологичен проблем с товарната платформа на ракетата. Мисията на 23 юни обаче беше изпълнена успешно.

BulgariaSat-1 е предназначен за използване за срок от 15 години; сателитът тежи около 3700 кг. с пълно натоварване на маневриращ пропелант. Устройството се намира в геостационарна орбита на 35 800 километра над екватора при 1,9 градуса източна дължина. Ускорението му съвпада с темпа на въртене на Земята, така че BulgariaSat-1 да бъде на разположение на потребителите в Европа.

Целият проект на Булсатком струва 235 милиона долара, а процесът по осъществяването му от идеята до реалността отнема 12 години, казва Заяков.

"Този сателит е нещо огромно. Това е ключов момент, който ще ни даде възможност за регионално развитие и повече присъствие както в нашия район, така и в цяла Европа. За България - това е първият геостационарен комуникационен сателит. Ще използва нашия национален орбитален слот, което е важно".

Телевизията е във фокуса на собствениците на сателита. Идеята е да се предоставят по-високо качество и по-голямо количество от услуги на клиенти в България и в региона - включително HDTV-програми и някои канали с 4K качество на картината.

В момента Булсатком ползва транспондери на Hellas-Sat 2 - сателит на 14 години, изстрелян от Кейп Канаверал през 2003 г. на ракета Atlas 5. BulgariaSat-1 ще добави значително по-висок капацитет в мрежата на компанията в България, Сърбия и други страни на Балканите. "Бизнесът ни в Сърбия е почти спящ - имаме само 35 000 абоната, защото сателитът, който ползвахме, нямаше повече капацитет. Ние имаме потенциал да се развиваме, проблемът беше в капацитета".

BulgariaSat-1 ще бъде въведен в действие в началото на август 2017 г.

Oще: bulgariasat  bulgariasat-1  space systems/loral  spacex  булсатком  български сателит  геостационарен комуникационен сателит  илон мъск  максим заяков  ракети за повторна употреба  сателит 


Още от Бъдещето

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

4 Harry | 25.06.201718:05

5 гръмнали, 2 успешни, много зле!

Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

3 Harry | 25.06.201717:55

Ми той сателита както се говори, не е на булсатком, а на американския собстсвеник на булсатком.

Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.11.2014, 05:32

2 ImaIma | 25.06.201717:52

Пълни глупости @Хари. Ти к'во като си тръгнал да се учиш да карал колело да не би да не си падал?!

Не знам кой от къде е крал, ама създадоха проекта и даже лети вече.

Мен повече ме вълнува, защо му е на булсатком сателит. Даже ще има още един след 5 години.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

1 Harry | 25.06.201717:14

"SpaceX да открие начин за съкращаване на разходите по космическия транспорт"

Ракетата на Илон Мъск е руска, и еот 60-те години, Мъск я е откраднал, по-точно ЦРУ, нали знаете че голяма част от бюджета на агенцията идва от кражби на чужди технологии.

Но дори и в копирането американците не ги бива много - 5 гръмнали, 2 успешни.

Много щастлив
   

оценка

+0 -0