Сноудън демонстрира калъф за iPhone, който показва дали ви следят | webcafe.bg
Mobilecafe

Сноудън демонстрира калъф за iPhone, който показва дали ви следят

лебовскиMobilecafe
22.07.2016, 13:31 (обновена 11.01.2017, 09:36)
едуард сноудън

Снимка: © getty images

Бившият сътрудник на американските тайни служби, които поиска руско гражданство, участва в разработката на калъф за iPhone, който може да показва дали някаква информация от устройството се прихваща или следи.

Едуард Сноудън, бившият сътрудник на американските тайни служби, които поиска руско гражданство, участва в разработката на калъф за iPhone, който може да показва дали някаква информация от устройството се прихваща или следи.

Сноудън се включи чрез жива връзка и демонстрира видео на новата разработка по време на събитие към Медийната лаборатория към Масачузетския технологичен институт (MIT Media Lab).

Устройството, наречено от Сноудън "introspection engine" ("самоанализиращ се уред" - бел. ред.) може да се свързва с различните радио трансмитери на телефона, показвайки на собственика дали някаква мобилна, интернет или Bluetooth връзка не се използва за споделяне или получаване на информация от смартфона.

Снимка: HUANG AND SNOWDEN

Калъфът е разработка на Сноудън в сътрудничество с дизайнера Андрю "Бъни" Хуанг.

Показаният прототип на устройството представлява калъф с малък, монохромен дисплей отгоре, на който се показва дали телефонът не служи за предаване на информация. Усторйството може да служи и за зареждане батерията на смартфона, както и за покриване на задната камера, така че телефонът да не предава информация и оттам.

Устройството би могло да бъде разработено така, че да изключва захранването на телефона, когато бъде засечено предаване на данни чрез радио сигнала.

Това е все още проект в академичен стадии на разработка, който е далеч от масовото производство, но би могъл да повлияе на потребителите в посока да започнат да приемат смартфоните и като устройства, които ги следят, пише Guardian.

"Ако телефонът ви е включен в джоба ви, той създава траен запис на вашето движение", oбяснява Сноудън. "В резултат на начина, по който клетъчната мрежа работи, вашият телефон постоянно разпръсква във въздуха чрез радио връзка уникални сигнали, които ви идентифицират пред вашия мобилен оператор, но също така могат и да бъдат прихванати от трети страни, което да представлява опасност, дори и да се намирате във въздуха".

Въпреки че повечето "смартфони режими" на смартфоните изключват Wi-Fi връзката, Bluetooth и мобилния сигнал, когато ги сложите на режим „полет" (airplane mode), според Сноудът и Хуанг, на подобна "защита" не може да се разчита.

"Зловредни програми, разпространявани от хакери на цена, достъпна за частни лица, могат да активират радиосигналите, без да се появи абсолютно никаква идентификация върху интерфейса на потребителя", пишат двамата в описанието на проекта.

"Да вярваш на хакнат телефон, който е включен на "самолетен режим" е като да вярваш на пиян човек, който се кълне, че е трезвен достатъчно, за да може да шофира", казва Сноудън.

Снимка: HUANG AND SNOWDEN

За момента калъфът е разработен eдинствено за телефоните на компанията Apple, но според двамата, той би могъл да бъде лесно адаптиран и към други смартфони.

Сноудън и Хуанг заявяват, че няма гаранция дали устройството някога ще види бял свят, защото проектът се разработва основно чрез доброволчески усилия и с ограничен бюджет. Ако получат достатъчно финансиране, те ще се опитат да разработят "introspection engine" в партньорство с фондацията, посветена на журналистическите права "Свобода за медиите" (Freedom of the Press Foundation).

Все още не е ясно как и дали Apple ще реагира на идеята за "самоанализиращото се устройство", пише Guardian, тъй като компанията работи усилено за да убеди клиентите си, че устройствата им са абсолютно сигурни и е много вероятно да не желае да си сътрудничи с външни лица по отношение на сигурността.

Oще: apple  introspection engine  iphone  mit media lab  агент  едуард сноудън  журналистика  калъф за iphone  масачузетския технологичен институт  разследване  русия  сащ  следене на iphone  сноудън  шпионаж  шпионин  шпионин сноудън 


Още от Бъдещето

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 03.03.2014, 11:14

2 prqkor | 23.07.201610:05

Както казват множество осъждани хора с криминални досиета "Аз нямам какво да крия" Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

1 boris | 22.07.201614:16

А, преди време, по време на една време, никой порядъчен човек не се е страхувал, че всички в квартала или селото му знаят къде живее, къде си пие кафето и кой ден в коя кръчма се напива. Адресите на хората ги имаше в телефонния указател. Децата обикаляха по улиците до късно. Съвременният вят се превръща в непрестанна параноя.
   

оценка

+2 -0