Google пуска балони за интернет достъп | webcafe.bg
Mobilecafe

Google пуска балони за интернет достъп

лебовскиMobilecafe, Би Би Си
29.10.2015, 12:34 (обновена 02.11.2015, 18:32)
google, project loon, гугъл, балони

Google изчислява движението на балоните така, че когато един напуска даден район, неговото място веднага да бъде взето от друг и да се осигури непрекъсната връзка

Google планира пускането на поне 300 балона от проекта Project Loon, предаде Би Би Си. Идеята, която трябва да се реализира догодина, е чрез тях да бъде осигурен интернет достъп до отдалечени райони чрез балони.

Google изчислява движението на балоните така, че когато един напуска даден район, неговото място веднага да бъде взето от друг и да се осигури непрекъсната връзка.

Проектът ще започне с осигуряването на покритие за Южното полукълбо на планетата. Ако резултатите са добри, Google ще започне да приема и клиенти, които да използват балоните. Идеята е чрез тях и мобилни оператори да могат да увеличават покритието на мрежите си.

Project Loon използва подобрени технологии, като осигуряват скорост на връзката от 10 Mbps. Улеснена е и процедурата по пускане на балоните, като тя вече трае само 15 минути, като са необходими двама души и кран, вместо досегашните два часа подготовка и 14 души. Всеки балон вече може да прекара във въздуха няколко месеца.

Балоните ще са на височина 20 км. На тази височина те лесно могат да бъдат местени посредством прост алгоритъм в навигацията им, до място, където трябва да бъдат, за да има максимално покритие.

Чрез софтуер и сензори ще регулират височината си, за да могат да използват въздушните течения за придвижване. Зоната на покритие е около 40 км в диаметър.

От Google твърдят, че новата технология ще бъде незаменима в случаи на бедствия и аварии
и с едно просто пренасочване на балон или дрон лесно ще бъдат покрити засегнатите райони.
Балоните са изработени от плътна пластмаса, способна да задържа по-леки от въздуха газове с високо налягане.

Целта е обемът на балона да се запази относително стабилен, дори ако има промени в температурата. Това му позволява да остане във въздуха по-дълго и по-добре да поддържа определена височина.

Концепцията е разработена за първи път от Военновъздушните сили на САЩ през 1950 с помощта на опънат полиестерен тънък слой, наречен Mylar.

Google показва, че Project Loon е по-евтиното решение, в сравнение с инсталиратето на оптични кабели или изграждането на мобилни връзки на места като Индонезия, където преоблават джунгли и планини. Проектът ще допринесе за справяне с факта, че повече от 100 милиона души от 255-милионното население на страната са "офлайн".

Oще: google  project loon  балон  балони  гугъл  интернет 


Още от Бъдещето

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.