BlackBerry спира производството на смартфони | webcafe.bg
Mobilecafe

BlackBerry спира производството на смартфони

лебовскиMobilecafe
28.09.2016, 18:10 (обновена 30.09.2016, 13:14)
Blackberry Priv

Краят на една епоха?

BlackBerry обяви, че планира да прекрати производството на собствени мобилни телефони, като вместо това ще се концентрира върху създаването на софтуер и продукти за сигурност на комуникацията.

Това всъщност съвсем не е краят на мобилните устройства на BlackBerry - просто производството им ще бъде прехвърлено на подизпълнители, както в случая на DTEK 50 - клонингът на Alcatel Idol 4, брандиран като BlackBerry.

"Компанията планира да прекрати цялото вътрешно производство на хардуер и да възложи тази функция на свои партньори", се казва в съобщение на главния изпълнителен директор на BlackBerry Джон Чен.

"Достигаме повратна точка със стратегията си. Финансовата ни база е силна, а концентрацията ни върху софтуера остава", казва още той.

Новината не е изненадваща, като се имат предвид трудностите на BlackBerry на пазара на мобилни устройства. Според данни от компанията за технологични анализи Gartner компанията е увеличила присъствието си с едва 0,1% през второто тримесечие на 2016 г., като отчита продажби на малко над 400 000 устройства.

Изпадането на BlackBerry от играта беше продължително и необратимо- за сравнение през 2009 г. компанията държеше 1/5 от пазара на мобилни устройства.

Последният телефон, произведен от BlackBerry, e Priv от ноември 2015 г. - той беше първият смартфон под Android на компанията. Потребителските коментари за Priv обаче бяха преобладаващо негативни. Както напомня Gizmodo: авторът на едно от ревютата беше посочил, че "не би подарил BlackBerry Priv дори на най-големия си враг".

Тогава Джон Чен предупреди, че BlackBerry трябва да продава поне 5 млн. телефона на година, за да може да си позволи да остане в бизнеса. Впоследствие самият той снижи плановете до 3 млн. устройства.

Сега компанията ще вложи усилията си в разработването на софтуерни проекти, един от които е собствена версия на Android с много високо ниво на защита, която може да продава на други клиенти под лиценз.

Oще: blackberry  blackberry priv  dtek 50  джон чен  комуникация  мобилни телефони  производството на смартфони  сигурност  смартфони  софтуер  хардуер 


Още от Бъдещето

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани