Китайското състезание за най-покорен гражданин | webcafe.bg
Mobilecafe

Китайското състезание за най-покорен гражданин

лебовскиMobilecafe, по BBC, Metro, Quartz, Extra Credits
22.12.2015, 23:54 (обновена 12.01.2016, 07:52)

1 от 4 снимки Назад Напред

китайски граждани

Снимка: © Getty Images

Плановете за китайската система определено звучат зловещо, но известните факти за нея все още са малко. Чуват се и гласове, които обвиняват западните медии в пристрастно представяне на системата и излишно драматизиране на известното до момента

Няма как да не прозвучи зловещо една такава новина: Китай планира да въведе национална електронна система, която да оценява всеки от 1,3-те милиарда жители в страната според поведението им в обществото.

Генерираните, събрани и анализирани онлайн данни на гражданите ще бъдат включени в система, която оценява личността и поведението по предварително изградени критерии и при високи резултати ще дава определени социални права, до които останалите трудно биха получили достъп.

Всъщност такава новина се разпространява минимум от една година и естествено, след нея не закъсняха реакциите на възмущение и паралелите с Оруел и романа „1984". В гейминг средите също са все по-заинтригувани, тъй като виждат проекта като ужасна форма на т. нар. геймификация - пренасянето на практики от видеоигрите в реалния живот.

Но какво се знае до момента за системата и доколко може да се вярва на изнесената информация за нея?

Става въпрос за система за кредитен рейтинг, който по начало е просто обобщение на това колко платежоспособни сме и какъв риск носим за кредитните институции, които могат да ни заемат пари.

Но в Китай концепцията е стигнала по-далеч до понятието „социална кредитна система", целяща да стимулира гражданите да се придържат към основните социалистически ценности.

Такава система все още не е налична и засега правителството просто ще наблюдава как 8 китайски компании изпробват техни собствени системи за точкуване на граждани, изградени чрез одобрени от държавата проекти.

Най-известният такъв проект до момента е на Sesame Credit, финансовото крило на Alibaba. Със своите 400 милиона потребители, Alibaba е най-голямата платформа за електронно пазаруване в света (често сравнявана с Amazon) и използва уникалната си база от потребителски данни, за да пусне своя система за образуване на граждански рейтинг.

Системата функционира от тази година и ефектът от нея вече се усеща.

Броят на нейните потребители е около 40 милиона, а стотици хиляди туитове показват как китайците вече се пристрастяват към своя рейтинг в Sesame Credit и споделят точковите си успехи.

Получаваният от всеки потребител индивидуален резултат варира между 350 и 950 точки и може да се следи през Sesame Credit приложението. Високите резултати предлагат бонуси, които не са за подценяване: при повече от 650 точки китайците могат да наемат автомобил, без да дават депозит. С над 700 точки са с приоритет за разрешително за пътуване до Сингапур, а с повече от 750 точки - за Шенген.

Други бонуси позволяват взимане на заем от 800 долара и резервиране на хотелска стая, без да е необходим депозит.

Потребителите са окуражавани да споделят високия си рейтинг на приятели и даже да се хвалят с него при свалки. Най-голямата сватовническа услуга в Китай Baihe вече е обединила сили със Sesame и подпомага потребителите с висок кредитен рейтинг, като ги слага на по-видими места на сайта си.

Предвид безспорните преимущества, основният въпрос е как точно се формират точките на всеки потребител - това обаче не е напълно изяснено.

Компанията разработчик Ant Financial твърди, че измерва покупателните навици на потребителите и че използва „сложен алгоритъм", за когото вече плъзнаха доста спекулации.

А BBC пише, че все още несъществуващата правителствена кредитна система, която вероятно ще произлезе от тази на Sesame Credit, ще съхранява богата информация за всеки гражданин и ще формира рейтинга му по наистина плашещи критерии.

Активи, доходи и кредитна история ще бъдат част от личния рейтинг, но в него ще влизат и политическите позиции, и нещата, които всеки споделя в социалните мрежи.

Ако публикувате негативен политически коментар, резултатите ви ще бъдат намалени, както и ако споменете неудобна и болезнена тема като кървавите събития от площад Тянанмън.

Водеща характеристика ще бъде и какво точно пазарува човек. Определени продукти, като например памперси, ще се смятат за добри и ще носят точки, а покупката на други (например видеоигри) ще намалява резултата. Хобитата също ще се делят на „добри" и „лоши", ще се отчита и начинът на хранене.

Ключово за системата е и че тя се влияе от онлайн обкръжението на потребителя. Ако много от близките ви са с нисък рейтинг, и вашият ще падне. Ако някой от тях публикува политически коментари, техният резултат ще бъде намален, но също и вашият. Подобни връзки са явен опит на властите да накарат хората да се контролират сами едни други.

Цялата тази мрачна картина обаче все още е само опасност за бъдещето, а не факт в настоящето.

Според статия в Quartz, написана от тествалия системата китаец Жепинг Хванг, поне засега Sesame Credit не използва подобни критерии. Например системата отчита колко често потребителите пазаруват онлайн и за какви суми, но не се влияе от това какво точно купуват и не дели покупките на добри и лоши. Освен това разработчикът на системата Ant Financial уверява и че постовете в социалните мрежи по никакъв начин не се отразяват на рейтинга.

Като цяло, засега системата на Sesame Credit изглежда просто като изпробване на модела, а конкурентни системи предстои тепърва да се появят. Техните връзки с плановете на правителството за социална кредитна система ще си проличат някъде в бъдещето.

Понастоящем включването в кредитна система е на доброволен принцип, но плановете са през 2020 г. то да стане задължително.

Изглежда целта е дотогава системата да е силно интегрирана в онлайн навиците на китайците, за да могат вече да бъдат въведени не само награди за висок рейтинг, но и наказания при нисък - например по-бавна интернет връзка или ограничение на работните места, за които можете да кандидатствате.

Ако това наистина се случи, вече би изглеждала твърде реална опасността системата да се превърне в извратено състезание: кой е най-съгласен с правителството и най-верен на издигнатите от него опорни точки.

Oще: alibaba  baihe  sesame credit  tencent  бонуси  граждани  данни  държава  зловещо  интернет  информация  китай  китайско  контрол  кредит  кредитен рейтинг  награди  новина  общество  онлайн  оруел  оруелска  пазаруване  покорен  покупка  потребител  правителство  привилегии  приложение  продукти  рейтинг  система  социализъм  социални мрежи  споделяне  състезание  точки 


Още от Бъдещето

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

1 Harry | 27.12.201510:32

"Социалният експеримент в Китай под ръководството на председателя Мао, е един от най-важните и успешните експерименти в историята."

Дейвид Рокфелер пред Ню Йорк Таймс
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани