5 нови "умни" предмета, които е по-добре да си останат "тъпи" | webcafe.bg
Mobilecafe

5 нови "умни" предмета, които е по-добре да си останат "тъпи"

лебовскиMobilecafe
06.01.2017, 13:19 (обновена 30.01.2017, 16:52)
умна четка за коса

CES 2017-а награди "умна четка за коса"... Ред е на ректалния термометър, умното кошче за боклук и тостерът, който принтира прогнозата за времето върху филийките...

Манията по "интернет на вещите" определено е сред акцентите по време на тазгодишното технологично изложение CES 2017-та.

Компаниите до такава степен са заслепени от желанието да снабдяват преметите с подобие на изкуствен интелект, че дори наградата за най-иновативен портативен продукт тази година отиде при... четка за коса, снабдена с изкуствен интелект - Kérastase Hair Coach, разработка на компаниите Withings, Kérastase и L'Oréal.

Според производителите, в момента, когато човек започне да се реше, задвижваната от батерия четка за коса започва да събира данни чрез вграден микрофон, който "слуша" звукa на вашето ресане, за да се определи текстурата на косъма и да предотврати евентуални накъсвания...

Естествено, четката е свързана с интернет, а данните, които тя събира чрез сензорите си, се прехвърлят чрез Wi-Fi или Bluetooth на мобилното устройство чрез приложение.

Приложението комбинира данните с прогнозата за времето, която отговаря за влажността и температурата. Чрез тези данни, мобилното приложение създава за потребителя "персонализиран режим на грижа", за да може хората да се радват на "почти професионална грижа" за косите си, според производителите.

Във връзка с награждаването на този продукт, както и със "заплахата" от страна на технологичния гигант LG да вгради "интернет на вещите" във всеки продукт, който пусне през предстоящата година, Mатю Рейнълдс от сайта Wired коментира, че вече вероятно "живеем в откаченото антиутопично бъдеще", в което всеки предмет или устройство "ще ни залива с послания, чертаейки изчезването на човешката раса".

"От умни тоалетни, до свързани с интернет ректорни термометри - нищо вече не е защитено от възхода на "интернет на вещите", пише Рейнълдс.

А ето и неговото ревю на няколко от най-странните устройства, свързани с интернет, които никога, никога не бива да стават масова реалност. Ако е възможно?

Пригответе се за атаката на кошчетата за боклук, снабдени с изкуствен интелект

Да хвърляш неща в кофата за боклук си вече е истинско предизвикателство. Дали вашият боклук ще се разгради правилно? Достатъчно чист ли е въздухът в кошчето ви за боклук? Представете си колко е неприятно само майка ви да се появи на гости, а вие да не сте сложили правилния цвят плик в коша. Ужас!

За щастиe съществува Qube - "умно" кошче за боклук. С приложението на Qube вие можете да навигирате по всяко време какво се случва с боклука от всяка точка на света!

Чрез вградена камера (уоу!) и термометър, вашият приятел и компаньон в грижата ви за боклука може да дава съвети кога точно е настъпло време да го изхвърлите. Или ще можете просто да погледнете какво се случва в коша за боклук чрез екрана - нещо което хората явно правят постоянно от зората на човечеството.

Ако съдим по страницата на Qube в Kickstarter, най-откаченото нещо за това кошче за боклук е, че "ще може да съобщава и предупреждава ако температурата се покачи драстично или ако не е отчетено използването на коша за боклук в определения от потребителя период"...

А защо това кошче за боклук трябва да знае дали съм наоколо, пита напълно резонно Mатю Рейнълдс.

"Вероятно за да може цялата откачена роботизирана армия от "смарт" устройства да крадат по успешно моята идентичност. За да могат накрая да ме изхвърлят от дома ми. Не. Благодаря".

Пращайте съобщения на вашите приятели с "умния" тостер

Сайтовете за групово финансиране представляват "първичната тиня", от която изпълзяват странни свързани устройства, пише Рейнълдс.

Съответно не е изненадващо, че там можеш да намериш "контролиран чрез приложение тостер за смарт изображения", пуснат за групово финансиране в Indiegogo. Още по-изненадващото е обаче, че почти 2000 души са участвали в предварителното финансиране на този продукт, който обещава да превърне закуската ви в истински ад.

Toasteroid може да принтира изображения върху вашите филийки... Но още по-ужасното е, че той може да изпраща вашите "тост"-изображения на "приятели", които имат същото устройство.

"Вижте Том", казва рекламата. "Той може да изобрази на филийката последната прогноза за времето и друга полезна информация и да я прати навсякъде по света". А Том изглежда абсолютно доволен когато получи изображение на филия, което му казва колко градуса е навън.

Не, Том. Няма нужда да изглеждаш толкова доволен, когато някой анонимен човек ти изправи прогнозата за времето през тостера.

Но защо да се ограничаваме единствено с прогнозата за времето? Защо да не изпращаме върху препечените си филийки, сметките, някои лоши новини или спамовете от пощенската си кутия?

Споделете ректалната си температура със света

Повечето неща няма нужда да бъдат снабдени със "смарт функции", но има премети, които никога, никога за бога не бива да стават "умни" и да бъдат свързани с интернет.

"Поставете термометъра според предпочитаната от вас позиция за четене", твърдят инструкциите на Kinsa Smart Thermometer.

"За мен фразата "предпочитана позиция за четене" се свързва с образа на удобен стол пред библиотеката или в хамака. Но става въпрос за ректум", коментира Рейнълдс.

Когато започнете да си мерите температурата със Smart Thermometer информацията автоматично се добавя в персонализираната ви история на приложението. Идеално за шерване и за сравняване с тази на приятелите ви по време на ядене.

Наблюдавайте какво се случва с яйцата ви в хладилника

Питали ли сте се какво се случва, след като оставите яйцата си в хладилника и го затворите? С приложението Quirky Egg Minder Wink Enabled Smart Egg Tray никога повече няма да ви се налага да се тревожите по този въпрос.

"Приложението синхронизира точно колко яйца имате в хладилника към момента, защото просто да отворите вратата и да проверите е прекалено много в стил 2016-та", коментира Рейнълдс.

За това има само един израз: Боже Господи!

Огледалце, огледалце, кой е най-"умен" на света?

Обикновено огледалата са просто тъпи. Те могат да са красиви и шикозни, но какво точно могат да ни покажат друго, освен тъжното отражение на временността на нашето съществуване?

За щастие огледалата също са на път да "поумнеят" през 2017-а.

Griffin Connected Mirror може да ви показва часа, времето и "съобщения за статуса", успоредно с вашия прекрасен лик. Защо да плащате по-малко за обикновено огледало, когато можете да дадете 1000 долара за огледало, което ви свързва с Twitter?

А вие сещате ли се за още нови "умни" предмети, които предпочитаме просто да си останат глупави?

Oще: ces 2017  wired  бъдеще  интернет  интернет на вещите  мобилни приложения  мобилни технологии  нови технологии  предмети  приложения  смарт предмети  смарт технологии  технологии  удобство  умни предмети 


Още от Бъдещето

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.