Apple срещу ФБР | webcafe.bg
Mobilecafe

Apple срещу ФБР

Webcafe.bg
18.02.2016, 08:08 (обновена 19.02.2016, 09:41)
Тим Кук

Снимка: © Getty Images

Ние отхвърляме исканията на ФБР с дълбоко уважение към американската демокрация и с любов към нашата страна, написа Тим Кук

Заради стрелбата в Сан Бернардино, ФБР поиска от Apple да "хакне" мобилния телефон на един от нападателите. Според изпълнителния директор на компанията Тим Кук обаче това директно означава, че властите надвишават правомощията си.

В отворено писмо той аргументира решението на компанията да се противопостави на заповедта, не защото подкрепя терористи, а защото подобен прецедент би застрашил сигурността на потребителите на iPhone по света. Ето и отвореното писмо на Тим Кук:

СЪОБЩЕНИЕ ДО НАШИТЕ КЛИЕНТИ

Правителството на САЩ изиска от Apple да направи безпрецедентна стъпка, която заплашва сигурността на нашите клиенти. Ние се противопоставихме на тази заповед, чиито последствия далеч надминават конкретния правен казус.

Това е момент, който изисква публична дискусия и ние искаме клиентите ни и хората в страната да разберат какво е заложено на карта.

Нуждата от криптиране

Смартфоните, начело с iPhone, станаха неизменна част от живота ни. Хората ги използват, за да съхраняват невероятно количество лична информация - от нашите лични разговори до снимките ни, музиката ни, бележките ни, календари и контакти, финансови данни и здравна информация, дори къде сме били и къде отиваме.

Цялата тази информация трябва да бъде защитена от хакери и престъпници, които искат да имат достъп до нея, да я откраднат и да я използват без нашето знание или позволение. Клиентите очакват от Apple и други технологични компании да направят всичко по силите си, за да защитят лична им информация и в Apple сме дълбоко отдадени на опазването на тяхната информация.

Компромис със сигурността на личните ни данни би поставил в риск нашата лична сигурност. Затова криптирането е станало толкова важно за всички нас.

В продължение на много години ние използваме криптирането, за да защитим личната информация на своите клиенти, защото вярваме, че това е единственият начин да я държим в безопасност. Дори сме направили тази информация недостъпна и за нас, защото вярваме, че съдържанието на вашия iPhone не е наша работа.

Случаят Сан Бернардино

Бяхме шокирани и възмутени от смъртоносния терористичен акт в Сан Бернардино миналия декември. Скърбим за изгубените животи и искаме справедливост за всички, чийто живот е бил засегнат. ФБР поиска помощ от нас в дните след атаката и ние работихме усилено, за да подкрепим правителствените усилия да се разреши това ужасяващо престъпление. Ние не таим съчувствие към терористи.

Когато ФБР е искало информация, до която имаме достъп, ние сме я предоставяли.

Apple отговаря на законни призовки и заповеди за обиск, както е в случая Сан Бернардино. Нашите инженери са на разположение да съветват ФБР и сме предоставили най-добрите си идеи за редица възможности при разследването.

Уважаваме професионалистите във ФБР и вярваме в добрите им намерения. До този момент ние сме направили всичко, което е по силите ни и по закона, за да им помогнем.

Но сега американското правителство иска от нас нещо, което просто не притежаваме и чието създаване смятаме за твърде опасно. Те искат да създадем вратичка към iPhone.

По-точно - ФБР иска да създадем нова версия на операционната система на iPhone, да заобиколим няколко важни за сигурността характеристики и да я инсталираме на iPhone, възстановен по време на разследването. В неправилните ръце, този софтуер, който не съществува днес, потенциално може да отключи всеки iPhone, който някой държи в ръцете си.

ФБР може и да използва различни думи, за да опише този инструмент, но недейте да грешите: създаването на версия на iOS, която заобикаля сигурността по този начин, несъмнено ще отвори вратичка. И ако правителството може да твърди, че употребата му ще се ограничи до този случай, няма начин да се гарантира подобен контрол.

Заплаха за сигурността на данните

Някои биха спорили, че създаването на вратичка за само един iPhone е просто, ясно решение. Обаче това пренебрегва както основите на дигиталната сигурност, така и значението на това, което правителството изисква в този случай.

В днешния дигитален свят, "ключът" към криптираната система е информация, която отключва данни и е толкова сигурен, колкото защитите около него. В момента, в който тази информация стане известна или се разкрие начин, по който да се заобиколи кода, криптирането може да бъде победено от всеки, който знае за това.

Правителството твърди, че този инструмент ще бъде използван само веднъж, за един телефон. Това обаче просто не е вярно. Ако веднъж бъде създадена, тази техника може да се ползва отново и отново на всякакъв брой устройства. В материалния свят това се равнява на шперц, който може да отвори стотици милиони ключалки - от ресторанти и банки до магазини и жилища. Никой разумен човек не би намерил това за приемливо.

Правителството иска от Apple да хакне собствените си потребители, да подкопае десетилетия в напредък по отношение на сигурността и защита на нашите клиенти - сред които са десетки милиони американски граждани - от опитни хакери и киберпрестъпници. Същите инженери, създали здравото криптиране за iPhone, за да предпазват потребителите ни по света, иронично, са призовани да отслабят тези протекции и да направят потребителите по-малко сигурни.

Не намираме прецедент, при който американска компания е била принудена да изложи потребителите си на по-голям риск от атака от този. В продължение на години криптолози и експерти по национална сигурност предупреждават за опасността от по-слабото кодиране. Това ще ощети само добронамерените, подчиняващи се на закона граждани, които разчитат на компании като Apple да защитават информацията им. Престъпниците и лошите агенти ще продължат да използват кодове чрез инструментите, които вече са им известни.

Опасен прецедент

Вместо да поиска законови действия чрез Конгреса, ФБР предлага безпрецедентна употреба на All Writs Act* от 1789 година, за да оправдае разтягането на властта си.

Правителството иска да премахнем характеристики на сигурността и да добавим нови способности на оперативната система, който да позволяват парола да се въвежда електронно. Това ще направи по-лесно отключването на iPhone от "груба сила", която може да пробва хиляди или милиони комбинации със скоростта на модерния компютър.

Последиците от исканията на правителството са смразяващи. Ако правителството може да използва All Writs Act*, за да направи по-лесно отключването на телефона ви, то ще има властта да достигне до устройството на всеки и да свали информацията му. Правителството може да разшири това нарушение на правото на неприкосновеност и да изиска от Apple да създаде софтуер за следене, който да подслушва съобщенията ви, да следи записите за здравословното ви състояние или финансова информация, да следи местоположението ви или дори - да използва микрофона и камерата на телефона ви без ваше знание.

Да се противопоставим на тази заповед не беше нещо, което правим с лекота. Чувстваме, че трябва да говорим в лицето на това, което разглеждаме като измама от страна на американското правителство.

Ние отхвърляме исканията на ФБР с дълбоко уважение към американската демокрация и с любов към нашата страна. Вярваме, че е в интерес на всички да се отдръпнем и да обмислим последиците.
Въпреки че вярваме в добрите намерения на ФБР, ще бъде грешка правителството да ни принуди да създадем вратичка в сигурността на нашите продукти.

И в крайна сметка ние се страхуваме, че това искане ще подкопае самите свободи, които правителство ни е призвано да защитава.

Тим Кук

* Закон, който позволява на американските федерални съдилища да издават всякакви заповеди, необходими и в помощ на тяхната дейност, които не противоречат на закона.

Oще: apple  iphone  tim cook  webcafe  айфон  американска власт  американско правителство  анализи  атентат  бизнес  българия  власти  забавление  киберсигурност  коментари  лайфстайл  медии  новини  политика  правителство  престрелка  развлечение  сан бернардино  сащ  сигурност  стрелба  терористичен акт  фбр  хакване 


Още от Бъдещето

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

5 deowin | 18.02.201620:17

>backdoor те са поставили отдавна

И защо тогава ФБР иска от Apple да разработват хакната операционна система, след като, според теб, вече имат backdoor?
Логиката не ти е сила май.

>Трябва да си адски просто парче, та да идеш да вършиш зулуми и да носиш смартфон

Явно не е точно така - в случая данните на смартфона на човека, свършил зулумите, остава с некомпрометирана сигурност.

>Айпъл

...

На мен ми е по-интересно какво щеше да стане, ако телефонът беше с Андроид - Google все още не са откровено зли (като FB, например, които направиха сериозен гаф с плановете си за Индия), но от известно време вече мотото им "do no evil" не звучи напълно уместно в конктекста на това, което правят.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

4 Bichkiiata | 18.02.201619:12

к'о речи тоз, че нещо не разбрах?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.11.2014, 05:32

3 ImaIma | 18.02.201613:15

Няма да се усъмня ако този инцидент не е дело за реклама. Оооо виж колко е сигурен Айпъл.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 24.05.2011, 21:39

2 John Smith | 18.02.201611:16

Трябва да си адски просто парче, та да идеш да вършиш зулуми и да носиш смартфон.
А какви престъпници имаше някога.... Ескобар е говорил по телефон само веднъж...
пс
Тим Кук Пляскане
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

1 Harry | 18.02.201610:18

Миналата година Барак Обама критикуваше Китай за същото, значи когато САЩ газят гражданските права и свободи е добро, когато го правят останалите е лощо. Америка е синоним на двойни стандарти и са измислили двойственото говорене.

Болаката на Apple обаче е друга, backdoor те са поставили отдавна, както и майкрософт и всички други, целта им обаче не е да пазят нас от престъпниците, ЦЕЛТА ИМ Е ДА ПАЗЯТ ЕЛИТА ОТ НАС! И ако започнат да ги ползват за щяло и нещяло, шпионирането ще девалвира и елита ще си загуби това предимство.

Епъл от казва да изпълни решението на съда, за да не загуби стадото доверие в цифровите технологии, а не от грижа за стадото. Много щастлив
   

оценка

+1 -3

Най-коментирани