Имигрант от Иран, милионер, баща на 4 деца - новият шеф на Uber | webcafe.bg
Mobilecafe

Имигрант от Иран, милионер, баща на 4 деца - новият шеф на Uber

лебовскиMobilecafe
29.08.2017, 12:29 (обновена 31.08.2017, 14:19)
дара косровшани

Снимка: © Getty Images

За разлика от други кандидати за поста на главен изпълнителен директор на Uber като Мег Уитман от Hewlett Packard и Джеф Имлет от General Electric, Косровшахи е сравнително слабо известно име в технологичната индустриq

Uber най-после намери заместник за бившия си главен изпълнителен директор Травис Каланик.

Дара Косровшахи, който в момента е директор на Expedia, е получил официално предложение да заеме позицията в Uber. Expedia е компания, занимаваща се с онлайн търговия на туристически услуги - нейни брандове са Hotels.com, Trivago, HomeAway и др. Дали ще приеме офертата - все още не е обявено официално.

За разлика от други кандидати като Мег Уитман от Hewlett Packard и Джеф Имлет от General Electric, Косровшахи е сравнително слабо известно име в технологичната индустрия.

Вероятно причината може да се обясни и с чисто логистични обстоятелства - Expedia не е базирана в Силициевата долина като повечето онлайн и технически гиганти, а се намира в Белвю, щата Вашингтон.

И все пак - кой е Дара Косровшахи?

Косровшахи е роден в Иран през 1969 г., но семейството му емигрира в САЩ през 1978 г. след ислямската революция в родната му страна. Бащата на Дара се връща в Иран през 1982 г., за да се погрижи за своя баща, останал в страната след революцията. При влизането в страната обаче мъжът е задържан и остава под арест в продължение на шест години. През това време Дара и двамата му братя живеят в Ню Йорк, останали на грижите на майка си.

След като получава диплома по електронно инженерство в Университета Браун, Косровшахи започва работа в "Allen and Co" като анализатор. Малко след като се присъединява към медийната корпорация USA Networks, компанията купува мажоритарен дял в Expedia - по това време дъщерна фирма на Microsoft. Цената на сделката през 2001 г. е близо 2 милиарда долара.

Четири години след придобиването, Косровшахи получава онтрол върху Expedia. Под негово ръководство компанията се превръща в гигант с пазарна капитализация от 23 млрд. долара и присъствия по цял свят. Приходите на Expedia нарастват от 2,1 млрд. долара през 2005 г. до 8,7 млрд. долара през 2016.

През 2015 г. Дара Косровшахи беше един от най-високо платените главни изпълнителни директори на компании от индекса S&P 500. Женен е два пъти, като има общо четири деца.

Също както в случая с Uber и Didi, Expedia се принуди да напусне китайския пазар заради агресивната конкуренция на местни онлайн услуги. Компанията все още таргетира активно китайски туристи, търсещи услуги за почивка в чужбина, но вече не се концентрира върху вътрешния пазар, защото не може да се бори с местната конкуренция.

Още нещо общо между Uber и Косровшахи е "врагът": Google.

В момента Uber води война с Google заради собствеността на технологията за автономни автомобили. Съдебният спор между двете компании трябва да приключи през октомври.

Косровшахи, от своя страна, също имаше продължителни проблеми с Google. Expedia е една от компаниите, които подадоха официална жалба срещу Google пред ЕК, която доведе до налагането на глоба в размер на 2,7 млрд. долара заради нелоялна конкуренция.

Що се отнася до политиката - Косровшахи не крие несъгласието си с инициативите на Доналд Тръмп. Expedia беше една от първите технологични компании, които се обявиха против указа на Тръмп за ограничаване на достъпа до САЩ на пътници от няколко страни в Африка и Близкия Изток.

Тогава Косровшахи обясни позицията си в мейл до служителите на Expedia по следния начин: "Смятам, че с този указ президентът ни се върна към краткосрочната игра. САЩ може и да стане с една идея по-безопасно място за живеене, но със сигурност ще изглежда по-тесногръда нация, която предпочита да се капсулира, вместо да се отваря за света, предпочита реакционната, а не визионерската политика".

Oще: expedia  uber  дара косровшахи  имигрант  иран  споделено пътуване  таксита  транспорт  убер 


Още от Бъдещето

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.07.2015, 15:05

2 e-mil | 30.08.201700:56

"Вероятно причината може да се обясни и с чисто логистични обстоятелства - Expedia не е базирана в Силициевата долина..."

Ми, не може да се обясни с това, щото General Electric пък е базирана в Бостън.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 08.07.2015, 15:05

1 e-mil | 30.08.201700:52

"Джеф Имлет от General Electric... Джеф Имлет от General Electric..."

Да не би да имате предвид Имелт? Щото в GE нямат известен Имлет.

Ех, тоя лош-лош български език дето не търпи струпване на съгласни в края на думите. Само гледа да ви пречи, мръсникът. Много щастлив
   

оценка

+2 -0