Смартфонът ви е направен чрез... детски труд | webcafe.bg
Mobilecafe

Смартфонът ви е направен чрез... детски труд

Webcafe.bg, BBC.com
19.01.2016, 14:46 (обновена 20.01.2016, 07:41)
детски труд, конго

Снимка: © Getty Images

Докато Западна Европа се радва на напредъка на технологиите, в мините в Конго кобалтът за направата на литиево-йонните батерии се добива от невръстни деца. Това твърди нов доклад на "Амнести интернешънъл"

Международната организация за защита правата на човека "Амнести Интернешанъл" обвини технологични гиганти, сред които Apple, Samsung и Sony, че не извършват нужните проверки, за да предотвратят използването на детски труд при производството на свои продукти.

"Амнести" публикува доклад за добиването на кобалт в мините на Демократична република Конго. В него се съобщава за експлоатация на труда дори на 7-годишни деца.

Кобалтът е необходим компонент за производство на литиево-йонните батерии, които се използват от големите марки за захранването на мобилни телефони и таблети.

От технологичните компании отрекоха информацията в доклада и съобщиха, че тяхната политика е насочена абсолютно срещу детския труд.

В Демократична република Конго се намира и добива 50% от световните запаси на кобалт.

Снимкa: GettyImages

Миньорите, които работят в мините, където се добива ценния компонент, доказано страдат от дълготрайни здравословни проблеми и стават жертва на фатални инциденти, твърди се в доклада.

Публикувани са данни за 80 миньори, които са починали под земята в периода от септември 2014 до декември 2015 година само в южната част на страната.

"Амнести" твърдят и че са говорили с деца, които работят в кобалтови мини.

Снимкa: GettyImages

Пол, сираче на 14 години, започва да копае едва на 12 години. Неговата история е пресъздадена в доклада на "Амнести" и цитирана от BBC.

"Прекарвах по 24 часа долу, в тунелите. Пристагах на сутринта и си тръгвах на другата сутрин. Трябваше да се облекчавам пак долу. Приемната ми майка мислеше да ме прати на училище, но приемният ми баща не позволи. Експлоатираше ме да работя в мината".

Според УНИЦЕФ близо 40 000 деца работят в мините в южната част на Конго.

Снимкa: GettyImages

Американският гигант, Apple, коментира доклада така:

"Труд, извършван от непълнолетни лица, не се толерира никъде по снабдителната ни верига и сме горди от иновациите, които въведохме, за да засилим мерките за безопасност".

От фирмата твърдят още, че правят строги проверки и ако някой от подизпълниелите действително използва труд на непълнолетни, той е принуден да финансира безопасното прибиране на работника у дома, да финансира образованието на работника в училище, избрано или от самата фирма, или от родителите на детето, да продължи да плаща заплата на работника, да предложи работно място, когато работникът достигне нужните по закон години за работа.

"В момента провеждаме тестове на различни материали, включително на кобалта, за да установим евентуалните рискове за трудещите се и за природата, както и възможностите на Apple за една ефективна и устойчива иновативна промяна" - допълниха още от компанията.

От Samsung също твърдят, че имат "нулева толерантност" към използването на детски труд и че извършват щателни проверки по цялата снабдителна верига.


"Ако се установи експлоатация на детски труд, договорът с фирмата веднага се прекратява" - съобщиха от Samsung.

"Ние работим с доставчиците и се опитваме да разрешим проблемите, свързани с правата на човека и условията за труд както по обектите, така и при доставката на минерали и сурови материали" - коментираха и от Sony.

Докладът на "Амнести интернешънъл" е изготвен с помощта на африканската агенция за наблюдение за ресурсите Afrewatch.

Докладът проследява продажбата на добития от деца кобалт от местни търговци на фирмата Congo Dongfang Mining. Това е обаче дъщерна фирма на китайския минерален гигнат Zhejiang Huayou Cobalt Ltd.

От "Амнести" се свързват с 16 международни компании, чиито имена са вписани в списъка на клиентите на производителите на батерии. Тези фирми закупуват материали от китайската Huayou Cobalt.

Една от компаниите признава за връзката между китайския продавач и произхода на кобалта, но четири други фирми твърдят, че не знаят откъде се добива кобалтът.

Пет от тези компании отричат да са закупували материали от китайската фирма за кобалт, въпреки вписаните имена в документите на Huayou Cobalt ltd.

Други две фирми заявяват пред "Амнести", че не закупуват кобалт от Демократична република Конго.

Шест фирми твърдят, че в момента разследват случая.

:Най-големият парадокс на дигиталната ера е, че от едни от най-богатите и иновативни световни компании, които продават изискани технологични уреди, не се изиква да доказват откъде идва суровият материал за компонентите" - каза управителят на Afrewatch Емануел Умпула.

"Нарушенията остават незабелязани, защото консуматорите нямат представа за условията в мините, фабриките и поточните линии. Открихме как търговците купуват кобалт, без да задават въпроса за добива му".

Един от изследователите в "Аменсти", Марк Дъмет, заявява, че работата в мини е "един от най-лошите варианти за експлоатация на човешки труд".

"Бляскавите витрини на магазините и модерните технологии са в рязък контраст с децата, които пренасят торби с камъни и миньорите в тесните ръчно издълбани тунели, където има опасност от постоянна белодробна недостатъчност.

Милиони хора се наслаждават на удобството на новите технологии, но рядко питат как са били направени.

Крайно време е големите компании да поемат някаква отговорност за добива на суровите материали, които се използват за направата на доходоносните продукти.

Компании с печалби от 125 млрд. долара не могат да заявяват, че нямат възможност да проверяват откъде идват използваните от тях минерали" - твърди Марк Дъмет.

Важно е да се отбележи, че по-голямата част от децата, които са част от минната индустрия в Демократична република Конго, не работят вътре в тунелите.

Те извършват разнообразен труд на повърхността - търсене на руда и сортиране на минералите, които са добити вътре в мината.

Oще: амнеси  амнести  амнести интернешанъл  батерии  батерия  батерия на смартфон  демократична република конго  детски труд  деца  доклад  кобалт  конго  литиево йонна батерия  мини  невръсни деца  нелегален труд  неприемлив труд  новина  смартфон  смартфони  таблет  таблети  труд 


Още от Mobilecafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.09.2010, 13:38

2 d0ni | 20.01.201601:21

А кое е по-добре, децата да не работят и да умират от глад и болести?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.11.2014, 05:32

1 ImaIma | 19.01.201621:53

Докато има хора в вселената винаги ще има по - от другите! Съжалявам ама ние сме шибана раса.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани