Една гейминг компания и една смяна на пола в скандално дело за $3 млн. | webcafe.bg
Mobilecafe

Една смяна на пола в скандално дело за $3 млн.

лебовскиMobilecafe, по Polygon
27.05.2016, 20:49 (обновена 06.06.2016, 07:46)
Valve

Основната длъжност на служителката, съдеща Valve, е била да превежда съдържание на испански. Но тя е била и връзката на компанията с правоприлагащите органи в испаноговорящите страни, и също така е работила в отдел Обслужване на клиенти

Един от най-големите американски производители на видеоигри Valve Corporation е изправен пред скандално дело за над 3 млн. долара.

Компанията, известна с игри като Half-Life и с игралната платформа Steam, е съдена от своя бивша служителка, която твърди, че след като е претърпяла операция за смяна на пола, нейният пряк началник се е обръщал към нея в среден род.

Делото е заведено през април, а миналата седмица от Valve официално отрекоха всички обвинения.

Компанията обаче изглежда забъркана в доста сериозен казус, включващ и обвинения за нелегални практики.

Служителката, която е назовавана само с инициали в документите по делото, твърди, че Valve са я уволнили, след като сигнализирала за практиката на компанията да „използва хора, интересуващи се от продуктите на Valve, и те да извършват преводачески услуги безплатно".

Ищцата е работила в главните офиси на Valve в щата Вашингтон до 2012 г. (и тогава все още по документи била мъж). Някъде по това време тя решила да си направи операция за промяна на пола и уведомила компанията, че има нужда да се премести в Лос Анджелис, където са нейните доктори и където ще може да се възстанови от операцията, като същевременно ще продължава да работи.

От Valve се съгласили и й позволили да работи от дома си в Ел Ей, но не само заради операцията, а и заради „свързани с нея неправоспособности, включително депресия".

Според служителката обаче работодателите й изискали от нея да се прекласифицира като независим от компанията сътрудник преди да се премести. Преводачката продължила да работи във Valve до по-рано тази година, когато подала оплакване относно други преводачи, на които не се плащало и които тя смятала за експлоатирани и примамени да работят заради „лъжливи обещания от нейния шеф".

Въпросните хора (някои от тях „много млади непълнолетни") работели „часове наред въз основа на обещания, че свършеното от тях може да им донесе платена позиция в компанията", което така и не се случвало.

Дни след като подала писмена жалба, описваща тази практика, преводачката била уволнена.

В онзи момент от Valve казали, че длъжността й ще бъде пренасочена обратно към главните офиси във Вашингтон, но когато тя предложила да се премести, от компанията отказали. Затова служителката е убедена, че е загубила работата си заради жалбата и заради това, че е транссексуална жена.

„Истинската причина е била, че ищцата се оплакала от враждебната служебна среда и от нелегални бизнес практики (...), също така, тя е била уволнена заради транссексуалния си статус", пише още в подадените до съда документи. „Макар че в началото обвиняемите й дали възможност да работи, прекият й началник се отнасял към нея пренебрежително. Той се обръщал към ищцата с „то", което е много обидно за транссексуален човек".

Бившата служителка на Valve претендира за общо $3 млн. обезщетение, а в насрещния си иск компанията отхвърли всички нейни обвинения.

От Valve все още не са коментирали делото пред медиите, но в гейминг средите то предизвиква голям интерес.

Обидното отношение към служителката се коментира най-много, но Game Informer посочва, че нейното прекласифициране при преместването й в Лос Анджелис може и да причини на Valve най-сериозни проблеми от данъчните.

Освен с всичко друго, компанията Valve е известна и с една от най-очакваните все още несъществуващи игри в историята - Half-Life 3 е мечта на милиони геймъри от около 10 години насам, но не е сигурно дали въобще се разработва.

Oще: half-life  valve  видеоигри  враждебна работна среда  гейминг  главни офиси  дело  длъжност  експлоатация  жена  игри  иск  ищца  компания  милиони  началник  нелегални практики  обезщетение  операция  преводач  работник  сексуалност  служител  служителка  смяна на пола  среден род  стойност  съд  то  транссексуален  уволнение  шеф 


Още от Mobilecafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 26.11.2014, 05:32

1 ImaIma | 01.06.201613:50

От една компания какво отношение очакваш.
   

оценка

+0 -0