Mobilecafe

Microsoft Cortana иска да е новият ви незаменим събеседник

лебовскиMobilecafe
07.05.2019, 16:29 (обновена 08.05.2019, 22:27)
Cortana

Компанията възлага големи надежди на дигиталния помощник

През 2018 г. виртуалният асистент на Microsoft - Cortana - започна сериозно да изостава от конкурентите си Google Assistant и Alexa.

Причините са комплексни, но основната е, че Cortana няма същия набор от възможности като своите съперници. Microsoft обаче не се отказва от своя дигитален помощник, напротив.

Компанията има амбициите да превърне Cortana в нещо като дясната ръка за потребителите си, без която няма да могат нито в ежедневието, нито на работното си място.

Крайната цел е виртуалният асистент да премине през редица модификации, така че и в десктоп версиите на Windows 10, и в операционните системи за мобилни устройства той да е подходящ за дълги диалози. Чрез тези разговори потребителите ще имат възможността да си сверяват и пренареждат графика или да организират работните си срещи например.

Cortana би трябвало да се сдобие с истински изкуствен интелект, с който да е пълноценен събеседник на клиентите на Microsoft. В началото на тази седмица от технологичната компания пуснаха и промоционално видео, в което показват как човек общува с дигиталния помощник и си разменят реплики в продължение на 30 минути.

Задачите, които потребителят задава, са част от типичните за работното ежедневие дейности и са от тези, които обикновено губят доста време. Такива са разместването на работни среши, търсене на подходящи помещения за презентации и конференции, проверка дали всички са информирани за промени в графика.

И в момента Cortana може да прави доста от тези неща, но функциите й са сведени до единични задачи, а не до истински диалози.

Затова Бил Гейтс и екипите му до голяма степен разчита на напредъка на Semantic Machines - компания, която е специализирана в пренасянето на естествената човешка реч в машините и която Microsoft придоби през май месец 2018 г. Именно Semantic Machines имат за задача да направят от Cortana подходящ за разговори събеседник.

Cortana в момента "живее" в повече от 700 млн. устройства, които работят с Windows 10, така че това би била огромна промяна за клиентите. От пускането си през 2014 г. тя служи като гласов асистент, който може да извършва търсения в интернет за информация като прогнозата за времето или валутните курсове.

От две години Microsoft постепенно започна да интегрира Cortana и в приложението си за имейли Outlook.

Сега вече Cortana може да прецени по даден имейл дали авторът му е казал, че ще поеме конкретен ангажимент и след това сама създава напомняния, за да се следи изпълнението му. Което е огромен напредък, който може да върне Microsoft в надпреварата с конкурентите си.

Пазарът на виртуалните асистенти в началото на 2019 г. е доминиран от Amazon, Google и Apple. Постепенно тези дигитални помощници се опитват да се превърнат от обикновени търсачки на информация с глас в такива, които могат да вършат далеч по-сложни неща. Apple например позволява на разработчиците си да модифицират Siri така, че да изпълнява някои действия вместо потребителите.

Постиженията в тази област обаче не стигат по-далеч от това асистентът да извика такси или да пусне желаната песен. От друга страна проучванията на пазара показват, че повечето клиенти позволяват на умните си устройства и колонки да вършат автономно съвсем малко задачи.

Най-често това са пускане на музика, съобщаване на времето, настройване на алармата и отговори на простички въпроси, които не изискват задълбочено търсене.

Само че Microsoft искат Cortana да е истински интелигентен помощник, а не ехо на човешкия говор. И амбициите им като че ли не крият лоши чувства към конкуренцията, напротив.

Компанията иска виртуалният й асистент да може свободно да влиза в контакт с дигиталните помощници на други технологични гиганти. Aко, да речем, имате насрочен обяд, но възникнат промени в графика, ще сте в състояние да уведомите всички страни, без значение какво устройство държат в ръцете си.

Тоест от Microsoft искат потребителите им да имат виртуален асистент, който да се усеща като истински помощник от плът и кръв. Дали клиентите им имат нужда от такъв и как ще го използват - това вече е съвсем отделен въпрос...

Oще: amazon  apple  cortana  microsoft  microsoft cortana  siri  виртуален асистент  виртуален помощник  дигитален асистент  изкуствен интелект  кортана 


Още от Изкуствен интелект

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.